8
Ene
2020
0
amilemntacio després de festes

Com ens alimentem després de festes?

Doncs ja està! Ja han passat les festes de Nadal, deixem enrere els àpats abundants i copiosos, les begudes alcohòliques, els dolços… i m’atreviria a dir que algun que altre se l’hi ha fet costa amunt menjar el tortell de reis.

Després de l’última queixalada al tortell , se sol comentar: demà verdura i planxa! Això no pot ser, he guanyat dos quilos durant les festes!! Demà vaig apuntar-me al gimnàs i començo a menjar sa!
Propòsits més que saludables i voluntariosos, però que la majoria no es duen a terme per falta de voluntat i per falta d’adherència. En aquest post, vull explicar els errors més comuns que se solen produir després de les festes de nadal i com evitar-los.

Errors:

Seguir dietes del familiar que vam veure més prim el dia de Nadal.
Sigueu sincers, quants de vosaltres heu vist a un familiar més prim aquestes festes i li heu preguntat, com és que està tan prim, oi? I la següent frase que l’hi heu dit és: doncs, ja em passaràs la dieta, que jo també vull baixar uns quilets! Primer error i el més comú. Segurament aquest familiar ha seguit un menú pautat per un Dietista – Nutricionista, seguint una sèrie de recomanacions, i adaptada al seu estil de vida i preferències alimentàries. No podem seguir el mateix menú, per dues coses. La primera, NO hi haurà adherència a la dieta, perquè es farà un dia si i un altre no, ja que si una setmana no heu baixat pes, no passa res, ja que ningú portar un control. Com que no se segueix el menú, si no funciona, s’acostuma a donar la culpa a la dieta, mai a un mateix per no seguir-la, així que tota la feina del professional queda per terra. Un consell? No ho feu, són hores de feina, estudi i dedicació les que hi ha darrere.

 

menú pautat per un Dietista – Nutricionista

Comprar productes miracle

Següent error més comú. Si una persona sap que no té força de voluntat per seguir una dieta, el més senzill, és anar a la farmàcia/herbolari i comprar algun tipus de producte que ens ajudi a baixar pes amb el mínim esforç. Jo només vull llençar una pregunta: de veritat si aquests productes fessin alguna cosa, existiria la professió de Dietista – Nutricionista?
Segurament el millor que us pot passar és que llenceu els diners, ja que la majoria d’aquests productes no tenen evidència científica, i alguns d’ells poden causar algun tipus de dany en l’organisme (com ja vam veure en l’anterior post publicat en aquest blog).

Fer exercici sense control

Sempre que iniciem una activitat esportiva hem de valorar primer el nostre estat físic. No és el mateix fer un partit de futbol amb els amics, que començar a córrer per fer una marató quan mai s’ha realitzat exercici físic, o començar a aixecar pes, moltes vegades excessiu i amb una tècnica inadequada que pot provocar lesions. Hem de deixar-nos assessorar per un entrenador i començar progressivament.

Fer la dieta que ens surt a la revista del cor o que trobem per internet

Aquesta és similar a la primera que he nomenat, aquest mes en totes les revistes trobem dietes per combatre les festes i per perdre els quilos que hem agafat durant festes. El problema segueix sent el mateix, no creem adherència a la dieta i s’acaba dient que no funcionen. Heu de pensar que són dietes adaptades a gent amb un estil de vida actiu, acostumen a ser receptes bastant elaborades i moltes vegades no trobem algun ingredient que està en la recepta s’intenta buscar un substitut i s’acaba per no fer la dieta. Tampoc és bona opció.

dieta saludable

Buscar la paraula detox

Detoxificació = detox, la Real Acadèmia Espanyola (RAE) no inclou en el seu diccionari el terme detoxificació. Però sol emprar-se per al·ludir a la neutralització i eliminació de toxines (substància tòxica o nociva produïda per un ésser viu).

Ara que sabem el que vol dir detox, no hem de confondre amb perdre pes, cremar greix… senzillament és depurar l’organisme d’alguna substància tòxica.

El greix no és una substància tòxica, és una substància generalment sòlida a temperatura ambient que es troba al teixit adipós i en altres parts del cos dels animals així com dels vegetals i de les llavors. Per tant per eliminar el greix, la millor solució és fer exercici i dur a terme una dieta equilibrada i saludable, planificada per un dietista – Nutricionista.

Aquests i molt més són alguns exemples de les coses que ens trobem en consulta els nutricionistes i que lluitem cada dia per tal que la gent prengui consciència que alimentar-se va més enllà de perdre quilos, alimentar-se és una aposta segura per l’organisme i per gaudir d’una bona salut.
Per tant per molt que ja sapigueu el que heu de fer, no està de més demanar ajuda i començar un estil de vida saludable que durarà per sempre.

 

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

 

Crèdits Imatge:

Freepik 1  · Freepik 2 · Freepik 3

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari