11
Dic
2019
0
Productes Miracle. Realment existeixen?

Productes Miracle. Realment existeixen?

Quantes vegades heu vist: “Perd quilos sense deixar de menjar”, “amb l’ajuda d’aquesta pastilla perdràs dos quilos més”, “guanya la partida a la bàscula amb aquest suc detox”… I així podria estar una estona ben llarga.

Estar prim és el cànon estètic de la societat en la qual vivim i és per això que moltes persones recorren a dietes i als productes miracle, prometent eliminar quilos en temps de rècord. Els dietistesnutricionistes advertim que aquesta pèrdua de pes és temporal i que en la majoria dels casos hi ha una recuperació immediata, cosa que no es produiria, si la persona, portes a terme una dieta equilibrada i controlada, sent aquesta més lenta però evitant riscos per la salut.

Segons els experts de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició Alimentació i Dietètica (FESNAD) i la Societat Espanyola per l’estudi de l’obesitat (SEEDO), el tractament per combatre el sobrepès i l’obesitat ha de complir una sèrie de requisits bàsics:

  • Ser capaç de disminuir el greix corporal, sense que hi hagi pèrdua de massa muscular.
  • Ha de ser un tractament que es pugui seguir sense problemes durant un espai de temps prolongat.
  • Ha de ser eficaç a llarg termini, amb això em refereixo que una vegada s’ha perdut el pes, s’ha de mantenir i prevenir guanyar pes en el futur.
  • Fomentar l’adquisició de bons hàbits alimentaris.
  • Aconseguir, prevenir i disminuir les malalties associades al sobrepès o obesitat, com ara: hipertensió, diabetis, apnea del son, artritis…
  • Millorar l’autoestima
  • Millorar la qualitat de vida.

Com podem reconèixer els “productes miracle” d’una manera fàcil i senzilla?

Anem pel més bàsic, són productes que solen aparèixer en èpoques concretes de l’any, estiu, després de festes de Nadal,… Acostumen a anar acompanyats de campanyes publicitàries molt agressives i amb reclams molt atractius i sempre van acompanyades de frases curtes, cares i directes com: “Conten substàncies que ajuden a cremar els greixos”, “perdi pes durant la nit”.

Tots aquests productes van acompanyats d’una imatge i sempre sol ser del famós que està més de moda en el moment. I moltes vegades associen un professional sanitari que explica el producte, per donar-li més veracitat. Altres vegades, utilitzen casos de persones que asseguren haver provat el producte i ens expliquen la seva experiència.

 

Trvol Blog productes miracle

La típica imatge de l’abans i el després també està molt utilitzada, fotografies impossibles de comparar, per la vestimenta de la persona, la mida de la mateixa persona, la postura… moltes són les tècniques fotogràfiques que s’utilitzen avui en dia per fer creuer a l’ull humà o a la ment, que les imatges que veus són totalment certes.

Productes que solen aclarir que no causen efectes secundaris, perquè són totalment naturals. Molts productes dels quals no passen registre sanitari, ni estan fitxats per la indústria farmacèutica. Moltes vegades aquests productes poden tenir efectes secundaris en l’àmbit hepàtic, renal i de la pell.
El seu preu acostuma a ser elevat, sembla que com més paguem, més bo haurà de ser el producte, i la gent paga el que faci falta per tal de perdre quilos amb el mínim esforç.

 

La típica imatge de l’abans i el després també està molt utilitzada, fotografies impossibles de comparar, per la vestimenta de la persona, la mida de la mateixa persona, la postura…

Doncs si aquests productes realment no funcionen, que fan en el nostre organisme?

Una de les preguntes més típiques que acostumeu a fer. Aquests productes tenen principalment funcions diürètiques o laxants i alguns estimulen el sistema nerviós.
Els productes diürètics, principalment produeixen una ràpida pèrdua de líquids, que es tradueix en una disminució ràpida del pes corporal. Com sempre dic, el líquid variarà moltíssim en el procés de pèrdua de pes, és preferible baixar el pes, perquè perdem greix corporal que no pas líquid. S’haurà de vigilar amb els diürètics, ja que poden produir pèrdues de minerals com el potassi i poden tenir conseqüències greus per a la salut.
D’altra banda, trobem els laxants, útils en alguns casos d’estrenyiment, on moltes vegades aquest problema sol desaparèixer quan es porta a terme una alimentació equilibrada, augmentant el consum d’aigua i l’exercici físic. Abusar d’aquests productes pot provocar problemes intestinals, pancreatitis, hemorroides, inclús una paràlisi intestinal.

 

Un dels altres productes que se sol utilitzar molt és la Fibra: augmenten la sensació de sacietat i disminueixen així les ganes de menjar. Una de les característiques de la fibra és la de captar aigua i formar gels solubles, retardant així la velocitat del buidatge gàstric, en altres paraules, els aliments romanen més temps en el nostre estómac i així estem més saciats. D’altra banda, les fibres insolubles, augmenten el volum de la femta i evita així l’estrenyiment. Un consum abusiu de fibra podria produir distensió abdominal, flatulència, diarrea, còlics i fins i tot podria disminuir l’absorció d’alguns minerals com ferro, calci, magnesi,…

 

I per últim ens torbaríem amb els estimulants del sistema nerviós, aquesta estimulació produeix un augment del gest energètic i per tant, una pèrdua de pes. En estimular el sistema nerviós, si abusem molt d’aquests ingredients, pot causar alteracions del ritme cardíac, nerviosisme, irritabilitat, insomni,….

dieta-productes-miracle
A més a més d’aquests productes, que podríem dir que són els més típics, trobem altres substàncies , que pel sol fet de tenir un nom diferent o més tècnic, sembla que produeix un efecte superior a la resta dels abans nomenats. Estem parlant del CLA i la L- Caritina.
CLA: és una substància produïda per la flora intestinal dels remugants a partir d’àcid linolènic, el trobarem en abundància a la carn bovina i ovina, així com als làctics. L’ésser humà i alguns mamífers també el poden produir però en menor quantitat. En principi es va pensar que el CLA podria promoure la pèrdua de pes en humans, ja que alguns estudis realitzats en animals s’havia observat una reducció de la massa grassa, un augment del gest energètic i una disminució del pes corporal, en la majoria d’estudi realitzats en humans no s’han observat aquests efectes.

L- Carnitina: és una amina quaternària que pot ser biosintetitzada en l’organisme i que a més a més, pot ser obtinguda a partir de la dieta, a través de la carn vermella, làctics i peixos. Com que les seves funcions de transport d’àcids grassos es relaciona amb el metabolisme energètic de l’organisme, s’ha considerat que podria tenir un efecte positiu en la reducció de teixit adipós de l’organisme. Per al moment no hi ha estudis científics que demostrin que els suplements de K- carnitina siguin efectius per la pèrdua de pes en éssers humans.

Així doncs el meu consell per tal que pugueu assolir una pèrdua de pes, saludable, segura i eficaç, és que demaneu consell a un Dietista- Nutricionista, on trobareu la solució i us ajudarà a resoldre tots els dubtes que tingueu. I sobretot recordeu en realitzar exercici físic.

 

https://www.ocu.org/alimentacion/adelgazar/informe/productos-milagrosos#

http://www.sccalp.org/boletin/47_supl1/BolPediatr2007_47_supl1_018-022.pdf

 

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari