
Fer dieta engreixa
Amb l’arribada del nou any comencen els bons propòsits, però el de perdre pes encapçala la llista. És temps de començar totes les dietes que existeixen amb l’objectiu de perdre els mateixos quilos que cada gener volem perdre però mai aconseguim.
El cert però, és que les dietes no són una bona solució per a perdre el pes i mantenir-ho la resta de la nostra vida. La majoria de les dietes tenen 3 característiques per les quals podem afirmar que fer dieta engreixa: provoquen una pèrdua de la massa muscular i, per tant, una menor despesa energètica. A més, són difícils de mantenir a llarg termini (ja sigui per monotonia, perquè són poc apetitoses o perquè afecten la butxaca).
Deixem enrere les festes i la marató gastronòmica d’aquests dies. Probablement ens hem excedit amb el menjar i el beure, fet que s’ha traduït en algun quilo de més a la bàscula. Però amb l’arribada del nou any arriben també els bons propòsits i, un dels més habituals, és el de perdre pes.
Molts deveu tenir ja al cap alguna dieta en particular o algun producte (batuts, pastilles i substitutius dels àpats) per aquesta ocasió, però quantes vegades heu començat ja una dieta o us heu alimentat de productes amb l’objectiu de perdre pes? El cert és que, en molts casos, les dietes ens acaben proporcionant l’efecte contrari al desitjat.
En aquesta publicació, et volem explicar 3 dels motius pels quals podem dir que les dietes no són la solució més efectiva per a perdre pes ni per a mantenir un pes saludable la resta de la teva vida. En definitiva, les dietes engreixen!
Dietes i pèrdua de massa muscular
Ja sabeu que des de Trèvol no entenem una vida saludable sense contemplar l’activitat física. Tot i així, quan el nostre objectiu és la pèrdua de pes, l’exercici cobra encara major importància.
Quan seguim una dieta molt baixa en calories perdem pes, però si no complementem la pauta dietètica amb una bona rutina d’activitat física, gran part del pes perdut serà de la massa muscular (també perdem aigua). I el que ens interessa és precisament el contrari, mantenir o augmentar la massa muscular per tal d’augmentar el metabolisme (la massa muscular requereix més energia – més kcal – per a conservar-se). Això ho lliguem amb el següent motiu pel qual diem que les dietes engreixen.
Disminució de la taxa metabòlica
Una pèrdua de massa muscular es traduirà en menor despesa calòrica per part del nostre cos, és a dir, necessitarem ingerir menys calories que abans.
Això passa sobretot quan seguim dietes molt estrictes o molt baixes en calories, el nostre cos es torna més eficient. Així doncs, quan tornem a la nostra alimentació habitual (que tindrà més calories que les de la dieta), guanyarem pes perquè seguirem tenint la mateixa gana però el nostre cos ja no necessitarà consumir tantes calories. Per tant, aquest excés calòric que no utilitza el nostre cos anirà a parar a les reserves de greix (ja sabem com costa ficar-se en forma i que poc costa perdre-ho).
Difícils de mantenir a llarg termini
Les dietes que trobem al mercat es podrien descriure d’una manera semblant: cares, monòtones i poc apetitoses. Això fa que no les puguem mantenir durant molt temps.
Si una cosa tenim clara és que una alimentació saludable ha de ser, entre altres aspectes, satisfactòria i sostenible, és a dir, que la puguem seguir els 12 mesos de l’any. Quan basem la nostra alimentació en segons quins productes (siguin batuts, barretes o pastilles) és probable que acabem amb la butxaca buida.
Així mateix, trobem dietes basades en un sol aliment o amb exclusió d’un grup d’aliments (que solen coincidir amb els que ens agraden)… serem capaços de mantenir una alimentació així d’avorrida gaire temps?
Busca una alimentació saludable que s’adapti al màxim als teus gustos i preferències alimentàries i als teus horaris i ritme de vida (sí, és possible!)
Si en vols saber més, et recordem que el proper dimarts dia 24 a les 20:30h. fem una xerrada on parlarem de les diferents dietes que existeixen, dels seus perills i del que hem de tenir en compte per a que el canvi d’hàbits sigui definitiu.
BIBLIOGRAFIA
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17469900
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17075583
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23535105?dopt=Abstract
Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875