
Una dosi de pilates per cuidar la teva postura
Te n’has adonat com n’és de fàcil adoptar mals hàbits posturals? Fixa’t-hi!! Com estàs col·locat ara mateix? Ja tens la mà darrera del coll? Com sents la teva zona lumbar? Estàs recolzat de costat, oi? El dimarts passat ja et vas quedar a casa, al sofà, no tenies a punt l’esquena per a la sessió de muntanya de TrèvolBike. L’última vegada que vas anar a veure al fisioterapeuta ja et va dir alguna cosa sobre la falta de to de certs músculs que no tens identificats. I a més a més, et notes rígid, com si carreguessis una motxilla al llarg del dia.
Sí, sí, has de fer alguna cosa al respecte: enfortir la part feble, estirar el que estigui escurçat, però com? Hi ha una molt bona opció al teu abast: PILATES
De què parlem?
El mètode Pilates (Contrology) és un sistema d’entrenament físic nascut de la mà de Joseph Pilates (1883-1967) a principis del segle XX, a Alemanya. Posteriorment, es va desenvolupar als Estats Units sent molt popular entre ballarins professionals. Va suposar un canvi en la manera de realitzar activitat física i, avui en dia, es considera també un tipus de gimnàstica preventiva, correctiva i terapèutica.
Beneficis “cos-ment”
Els principals objectius de les sessions pretenen:
Donat que per aconseguir el control del cos es requereix atenció plena al moviment aquest tipus d’activitat no ens permet desvincular els nostres pensaments de la pràctica física.
Per exemple, quan en un dels exercicis de Pilates se’ns demana:
Rarament podrem estar pendents de recordar si havíem deixat les hamburgueses de pollastre fora del congelador o si els informes de facturació són damunt de l’escriptori…
Prestar atenció al nostre cos és molt important per aconseguir un aprenentatge postural i a la vegada estàs dedicant un temps a tu mateix: a escoltar-te, a cuidar-te.
Estructura de la sessió:
Característiques dels exercicis principals
- Es realitzen amb auto-càrrega (propi pes del cos) o amb algun material tipus banda elàstica, pilota, corró (FoamRoller).
- És necessària l’activació de la musculatura abdominal-lumbar per a la seva correcta execució (Power House / CORE).
- La majoria exigeixen l’estabilització de la columna vertebral.
- Coordinen moviments de les extremitats inferiors i superiors.
- Es pauta el control de la respiració (inhalació pel nas, buidat complet per la boca).
- Hi ha adaptacions i progressions d’intensitat.
La pràctica del Pilates és, en general, apta per a tothom, però s’han de conèixer les limitacions personals. Requereix un aprenentatge progressiu i un autoconeixement del cos.
Són exercicis tècnics i precisos, no es tracta de “copiar” al company o instructor, hem d’entendre com executem!
Si és la teva primera classe fes-ho saber, nosaltres t’indicarem les pautes més adequades per a tu. Deixa’ns conèixer-te una mica. Depenent de cada cas es pot recomanar iniciar-se primer en una classe d’Esquena Sana.
Si hi ha alguna patologia concreta fer unes sessions d’Entrenament Personal Pilates pot ser molt beneficiós! És una manera ideal d’aconseguir la seguretat i el control que necessites per després incorporar-te a les classes grupals.
Si et fa mal alguna cosa durant la pràctica, reposa! I després, comenta-ho perquè et puguem assessorar (A Pilates o a qualsevol altra classe).
Guarda a la teva agenda una o dues sessions setmanals i dona-li el plaer a la teva esquena de conèixer el Pilates. Si ets constant en pocs dies notaràs la diferència i guanyaràs en salut.
Clara Bergé, Instructora de Pilates a Trèvol Lleida. Graduada en Fisioteràpia
_______________________________________________________________
Una dosis de pilates para cuidar tu postura
¿Te has dado cuenta de lo fácil que es adoptar malos hábitos posturales? ¡Fíjate!! ¿Cómo estás colocado ahora mismo? ¿Ya tienes la mano detrás de la nuca? ¿Cómo sientes tu zona lumbar? Estás apoyado hacia un lado ¿verdad?
El martes pasado ya te quedaste en casa, en el sofá, la espalda no estaba a punto para la sesión de montaña de Trèvol-Bike. La última vez que fuiste a ver al fisioterapeuta, ya te comentó algo sobre la debilidad de ciertos músculos que no tienes identificados. Y además, te sientes rígido, como si cargaras con un caparazón.
Sí, sí, tienes que hacer algo al respecto: fortalecer lo débil, estirar lo acortado, ¿Pero cómo? Existe una buena opción a tu alcance: PILATES
¿De qué hablamos?
El método Pilates es un sistema de entrenamiento físico nacido de la mano de Joseph Pilates (1883-1967) a inicios del siglo XX en Alemania. Se desarrolló en Estados Unidos, siendo muy popular entre bailarines profesionales. Supuso un cambio en la manera de realizar actividad física y, a día de hoy, se considera también un tipo de gimnasia preventiva, correctiva y terapéutica.
Beneficios “cuerpo-mente”
Los principales objetivos de las sesiones pretenden:
Dado que para lograr el control del cuerpo se requiere una atención plena al movimiento, este tipo de actividad no nos permite desvincular nuestros pensamientos de la práctica física.
Por ejemplo, cuando en uno de los ejercicios de Pilates se nos pide:
Raramente podremos estar pendientes de recordar si habíamos dejado las pechugas de pollo fuera del congelador, o si los informes de facturación están encima del escritorio…
Prestar atención a nuestro cuerpo es muy importante para lograr un aprendizaje postural y, a la vez, estás dedicándo un tiempo a ti mismo: a escucharte, a cuidarte.
Estructura de la sesión:
Características de los ejercicios principales
- Se realizan con auto-carga (propio peso del cuerpo) o con algún material tipo banda elástica, balón, rulo.
- Es necesaria la activación de la musculatura abdominal-lumbar para su correcta ejecución (Power House /CORE).
- La mayoría exigen la estabilización de la columna vertebral.
- Coordinan movimientos de las extremidades inferiores y superiores.
- Se pauta el control de la respiración (inhalación por la nariz, vaciado completo por la boca).
- Existen adaptaciones y progresiones de intensidad.
Consideraciones relevantes
La práctica del Pilates es apta para todo el público en general, pero deben conocerse las limitaciones personales. Se requiere un aprendizaje progresivo y un autoconocimiento del cuerpo. Son ejercicios técnicos y precisos, no se trata de “copiar” al compañero o instructor, ¡debemos entender cómo ejecutamos!
Si es tu primera clase hazlo saber; nosotros te indicaremos las pautas más adecuadas para ti. Déjanos conocerte un poco. Una posible recomendación sería iniciarse primero con una clase de “Esquena Sana” (Espalda Sana).
Si existe alguna patología concreta: ¡realizar unas sesiones de Entrenamiento Personal Pilates puede ser muy beneficioso! Es una forma ideal de lograr la seguridad y el control que necesitas para luego incorporarte a las clases grupales.
Si te duele algo durante la práctica ¡Descansa! Y luego, coméntalo para que te podamos asesorar (En Pilates o en cualquier otra clase).
Guarda en tu agenda una o dos sesiones semanales, y dale el gusto a tu espalda de conocer el Pilates. Si eres constante en pocos días notarás la diferencia y ganarás salud.
Clara Bergé, Instructora de Pilates en Trèvol Lleida. Graduada en Fisioterapia.