5
Feb
2020
0

Dieta FODMAP

 

que són els fodmap

Avui us vull parlar d’un problema molt comú en les persones i que moltes vegades té diferents diagnòstics amb molts tractaments diferents. Qui no ha patit mai de gasos? Segur que alguna vegada heu menjat alguna cosa i heu sentit la panxa inflada…
Molts aliments són flatulents de per si, com per exemple els llegums, les carxofes, el bròquil… però hi ha altres que fan el mateix efecte i no són especialment flatulents. Aquí estem parlant dels FODMAP.

Que són?

FODMAP són les sigles amb anglès “d’oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables”.
Aquestes substàncies fermentables són hidrats de carboni simples o complexos que es troben als aliments, encara que no tots els hidrats de carboni o sucres són fermentables i es categoritzen dins la mateixa llista de FODMAP.
Aquests sucres provoquen un augment de l’aigua en l’intestí per osmosis, poden no digerir-se o no ser absorbits correctament i així sobrealimentar als bacteris de la microbiota intestinal que els fermenta. Quant això succeeix, poden produir-se molèsties com diarrea, estrenyiment, gasos, distinció abdominal, punxades a l’abdomen.
Des del 2005 diferents investigacions han confirmat que pot ser una alternativa útil pels pacients que tenen colon irritable, colitis ulcerosa, Crohn i altres molèsties intestinals sempre descartant intoleràncies o al·lèrgies.

 

FODMAP són les sigles amb anglès “d’oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables”.

En aquest tipus de dieta s’ha de limitar al màxim la ingesta de fibra. La fibra, per exemple dels cereals integrals, és una substància no digerible que pot produir els mateixos símptomes.

 

aliments fodmap

Es recomana evitar els productes que contenen gluten, encara que no és imprescindible ser estrictes en aquest punt, ja que eliminant el blat ja es reduirà molt la ingesta de gluten.

S’aconsella seguir-la durant 6 setmanes. Quan ja hagin desaparegut els símptomes és el moment de la reintroducció dels aliments. Aconsello fer-ho a poc a poc i registrant tot els que es menja i els símptomes que es pateixin. D’aquesta manera serà més fàcil identificar si hi ha algun aliment que és tolerí malament i que, per tant, s’haurà d’excloure durant més temps o definitivament de l’alimentació.

Normalment aquest tipus de dietes les pauta un Dietista – Nutricionista, per tal de dur a terme un estricte control i evitar recaigudes, i també perquè no hi hagi cap carència nutricional, després d’aquestes dues setmanes , anirà reintroduint els aliments i valorarà els possibles símptomes digestius i possibles carències de la dieta.

 

On podem trobar els compostos Fodmap?

  • Blat, sègol, ceba i alls: rics en Fructo- oligosacàrids
  • Llegums: contenen Galacto- Oligosàcarids
  • Làctics: principalment llet, contenen lactosa.
  • Mel, xarops, pomes i altres fruites: contenen fructosa
  • Aliments light, edulcorants, peres, prunes..: contenen poliols, com el sorbitol, xilitol, maltitol i mannitol.

Així doncs quins aliments estan permesos?

 

aliments permesos dieta fodmap

I els aliments que hem d’evitar?

Aliments prohibits dieta fodmap

 

A més a més s’ha d’evitar la rebosteria industrial, caramels, galetes, flams, gelats, saldes, brous, adobs, embotits i carns processades, també les begudes alcohòliques (especialment vi dolç, ron, cervesa) i begudes gasoses. Paral·lelament s’aconsella practicar activitat física periòdica i evitar situacions d’estrès, ja que repercuteix negativament en l’àmbit digestiu.
Cal destacar també que no tothom tolera igual aquests aliments, ja que cada persona té la seva flora intestinal, així doncs aliments que estan desaconsellats, pot ser que no produeixin cap mena de molèstia i viceversa.

Així doncs els passos bàsics a seguir si ens sentim inflats o amb molèsties digestives serien:

  • Visitar a un gastroenteròleg per confirmar el diagnòstic.
  • Visitar a un Dietista nutricionista per identificar els hàbits no saludables i realitzar una dieta fodmap.

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
Cuscús de verdures

Deixa un comentari