19
Feb
2020
0
Warming

Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?

La setmana passada va ser el dia de Sant Valentí i després d’haver viscut bones experiències amb la teva parella sembla ser un bon moment per parlar dels efectes que pot tenir l’activitat física i la pràctica d’exercici físic en la nostra salut sexual.

Les estadístiques diuen que al voltant de 1,5 milions de dones en els Estats Units són infèrtils. D’altra banda, en aproximadament el 40% de les parelles infèrtils, l’home és l’única causa o un factor clau en la presència de la infertilitat.

Un dels factors que afecta la infertilitat és el baix desig sexual o disminució de la libido. A nivell clínic, aquesta disminució del desig sexual es pot manifestar com un trastorn del desig sexual hipoactiu masculí i afectaria aproximadament al 16-18% de la població masculina adulta.

L’exercici físic d’alta intensitat durant períodes prolongats pot provocar disfuncions del sistema hormonal tant en les dones com en els homes. En les dones provocaria un major risc de desenvolupar disfuncions menstruals i infertilitat, especialment si van acompanyats per l’amenorrea de l’esportista. En els homes passaria una cosa similar que afectaria els nivells de testosterona i la qualitat de l’esperma. Tots aquests efectes solen recollir-se en els practicants d’activitats de resistència que combinen intensitats i durades elevades al llarg del temps.

Running

Si ens centrem en un estudi (1) realitzat en 1077 persones majors d’edat i practicants d’exercici de resistència, podem observar una relació inversa entre les característiques de l’entrenament de resistència i la puntuació de desig sexual. És a dir, a mesura que augmentava el volum i la intensitat de l’entrenament s’observaven uns nivells de desig sexual més baixos.
Centrant-nos en els números:

  • Les persones de més edat (> 55 anys) tenien menor desig sexual.
  • Les persones que realitzaven exercici d’alta intensitat (> 70% del consum d’oxigen màxim) tenien entre un 64,5% i un 85% més de probabilitats de tenir un menor nivell de desig sexual que aquelles persones que no realitzaven entrenaments tan exigents.
  • D’altra banda, les persones que realitzaven major quantitat d’hores d’entrenament (7-10 h/setmana) tenien entre un 60% i un 75,6% més de probabilitats de tenir un desig sexual baix.

Tot i això, no tot van a ser males notícies, el desig sexual era significativament major en les persones que realitzaven exercici de baixa-moderada intensitat i durada. Com ja hem parlat en altres ocasions uns nivells saludables d’activitat física aporten múltiples beneficis i tindrien també la seva repercussió la vida sexual dels practicants, traduint-se en un augment de la freqüència d’activitats íntimes en parella, la fiabilitat de la funció sexual i l’augment del percentatge d’orgasmes satisfactoris (2). Aquests beneficis són més destacats en les persones que parteixen d’un nivell d’activitat física sedentari o amb nivells d’activitat física baixos milloren a mesura que augmenta la condició física general de la persona (2).

Deporte en pareja

Així que ja saps, si vols millorar la teva salut sexual aixeca el cul de la cadira i comença a moure, però amb cap i de manera progressiva, deixa’t aconsellar pels professionals i a gaudir dels beneficis del moviment.

Si no vols patir cap risc amb la pràctica d’exercici físic, el millor que pots fer és consultar professionals qualificats segons la llei 3/2008 de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport com són els titulats en grau en ciències de l’activitat física i l’esport (C.A.F.E) i els tècnics superior de les activitats físiques i esportives (T.A.A.F.F.E.)

 

Vicente Beltrán, responsable de Formació de Trèvol Lleida. Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Número col·legiat: 52.196

Referències bibliogràfiques
  1. Hackney, AC, Lane, AR, Register-Mihalik, J, and O’Leary, CB. Endurance Exercise Training and Male Sexual Libido. Med Sci Sports Exerc 49: 1383–1388, 2017.
  2. White, JR, Case, DA, McWhirter, D, and Mattison, AM. Enhanced sexual behavior in exercising men. Arch Sex Behav 19: 193–209, 1990.Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2360871

Possiblement també t'agradarà

És necessari arribar a l’errada muscular per augmentar la massa muscular?
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari