6
Nov
2019
0
Obesitat i Sobrepès

Prevenir l’obesitat i el sobrepès

Segons l’OMS (organització mundial de la salut) l’obesitat s’ha triplicat des de 1975. Al 2016, més de 1900 milions d’adults de 18 o més anys tenien sobrepès, dels quals, més de 650 milions eren obesos. La majoria de la població mundial viu en països on el sobrepès i l’obesitat és una de les principals causes de mort. Al 2016, 41 milions de nens menors de 5 anys tenien sobrepès o eren obesos.

El més important d’aquestes xifres esgarrifoses és que: l’obesitat es pot prevenir!

Per començar aquest article aniré a definir sobrepès i obesitat:

“El sobrepès i l’obesitat es defineixen com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut”

La principal causa és un augment de la ingesta d’aliments d’alt contingut calòric que són rics en greixos. I també una disminució de l’activitat física a causa de la naturalesa cada vegada més sedentària de moltes formes de treball, els nous mitjans de transport i la creixent urbanització. Aquests canvis en els hàbits alimentaris i de l’activitat física són conseqüència de canvis ambientals i socials.

 

Prevenir l'obesitat i sobrepès

Quines conseqüències comporta el sobrepès i l’obesitat?

Si mirem més enllà de l’aspecte físic, patir sobreprès o obesitat pot comportar problemes  cardiovasculars, diabetis, trastorns de l’aparell locomotor i alguns càncers.

Hem de tractar aquest problema des de ben petits, l’obesitat infantil s’associa amb una major probabilitat d’obesitat en la vida adulta i la mort prematura. A més a més, hem de sumar problemes respiratoris, hipertensió, resistència a la insulina i sobretots efectes psicològics.

Podríem dir que l’obesitat ve donada de la mà dels ingressos que obté la família. En un mateix país es pot estar lluitant per la desnutrició i al mateix temps contra l’obesitat.  Països on els ingressos siguin baixos i mitjans, és probable que la nutrició prenatal, del lactant i del nen petit sigui inadequada, però al mateix temps els nens estan exposats a productes d’alt contingut calòric rics en greixos, sucre , sal i pobres en micronutrients. Aquests productes solen estar a un preu molt baix, cosa que els fa molt accessible segons els seus ingressos. Això lligat a una vida sedentària, fa que augmentin les possibilitats de patir sobrepès i obesitat.

vida sedentaria

Com podríem reduir el sobrepès i l’obesitat?

Doncs principalment i des del meu punt de vista amb prevenció, mitjançant una bona educació alimentaria. En segon lloc fent que la indústria alimentaria, no fes de fàcil accés aliments amb un baix valor nutricional. Hauria d’estar prohibit vendre productes que no són aptes per la salut i amb baixa qualitat de nutrients a un preu tan econòmic, sabent que aquests productes , consumits de manera habitual i en excés, estan sent una de les causes mundials de mort.  Actualment s’ha aprovat un impost per les begudes ensucrades, però la indústria alimentaria, hauria de reduir l’ús de greixos, sucres, sals…

Les persones també juguen un paper important, no sols han de canviar els temes legals.  S’hauria de limitar la ingesta energètica procedent de la quantitat de greix total i de sucres i augmentar el consum de fruites i verdures, així com de llegums, cereals integrals i fruits secs.

Pel que fa a l’activitat física, s’hauria de realitzar una activitat física periòdica de 60 minuts diaris per als joves i 150 minuts setmanals per als adults. Ara està molt de moda els mesuradors de passos, segons alguns estudis, per tenir una vida activa es parla d’uns 10000 passos al dia. Les polseres d’activitat, fan que molta gent sedentària s’animi a caminar i cada dia superar-se una mica més.

Apuntar-se a un gimnàs farà que estiguis més actiu i farà que socialitzis més i augmenti la teva adherència a portar una vida activa.

Evidentment és una cosa individual i personal, si la persona té accés a una vida sana millor seran els resultats. S’ha d’ajudar a les persones a seguir les recomanacions mencionades. Ajudaria molt que les maquines expenedores de menjar, predomines productes de qualitat com, fruits secs naturals o torrats, fruita fresca, fruita dessecada, aigua… i eliminessin la rebosteria industrial, els palets carregats de sal, les begudes ensucrades…

Trevol Blog

 

Així doncs podem resumir que el sobrepès i l’obesitat es pot prevenir, que podem tenir millor qualitat de vida, sense tenir problemes de salut associats, que és cosa de tots que aquesta prevenció funcioni. Que no cal invertir en tants fàrmacs contra el colesterol i la hipertensió si realment el que fa falta és una prevenció primària, i fer una educació sociocultural a la població.

Com a dietista – nutricionista, us puc assegurar que cada vegada hi ha més gent amb sobrepès, que intenta fer canvis d’hàbits alimentaris, però no aconsegueixen assolir-los. Estem en una època que predomina la imatge en lloc de la salut, volen perdre pes ràpid, volen muscular ràpidament , per tenir un aspecte millor. Però no volen aprendre a menjar sa ni a entrenar o realitzar activitat física per sentir-se millor. Per sort també haig de dir que cada vegada més, venen persones a la consulta sense cap problema de pes, ni malalties associades, que volen fer una educació alimentaria, cosa que em fa molt contenta.

 

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari