11
Oct
2019
0
Portada-mindul-eating

Què és el Mindful Eating?

De primeres ens resulta una paraula estranya, però ja sabem que quan és tracta de tecnicismes si ho diem en Anglès, queda molt millor oi?

Doncs la traducció de mindful eating és alimentació conscient, la podem trobar definida així: “L’alimentació amb atenció plena pot fer-nos conscients de les nostres pròpies accions, pensaments, sentiments i motivacions, i dóna’ns introspecció sobre les arrels de la salut i la felicitat” (The Center for Minful Eating, n.d).

El mindful eating, és una disciplina que sorgeix d’adaptar l’ensenyança de la meditació i l’atenció plena pròpia del ioga i el budisme al terreny de la nutrició. Es tracta de fer participar la nostra consciència prestant atenció a les sensacions que ens produeix cada mossegada i a les raons que ens impulsen a fer-ho.

minfuleating-blog-nutricionista-trevol
Així doncs actualment, en el moment que vivim, això del mindful eating no ho portem molt bé. Com a nutricionista veig molts casos de sobrepès/ obesitat per la típica frase: no tinc temps Alba! Hem mirem, com si jo tingues tot el temps del món i per això puc mantenir el meu pes. Doncs no, no tinc molt més temps lliure del que teniu vosaltres, però el que si tinc, és una bona organització i prenc consciència en el moment de menjar.

Dedicar un temps de qualitat a menjar no és feina fàcil. La vida atrafegada, plena d’obligacions i dels no tinc temps, ens condueix moltes vegades a una alimentació inconscient, mengem engolint, sense adonar-nos d’allò que tenim al plat i omplint-nos l’estómac molt més del que necessitem, el que al final acaba repercutint a la bàscula i la salut.
A vegades arribem a casa esgotats, enfadats, preocupats per la feina i obrim una bossa de patates o agafem algun producte de rebosteria i l’ingerim sense ser conscients, la finalitat omplir el buit que ens provoca aquesta emoció.

blog-trevolleida-mindful-eating
La clau, per mantenir el pes correcte i una bona salut implica responsabilitzar-se de com i que i perquè mengem. Es tracta d’adquirir més intel·ligència emocional, de saber interpretar com ens sentim i reeduca’ns a menjar, escoltant al nostre organisme. Per això, és necessari, prendre distancia i allunya’ns de l’impuls. I és aquí on està l’atenció plena.

Es tracta de fer participar la nostra consciència prestant atenció a les sensacions que ens produeix cada mossegada i a les raons que ens impulsen a fer-ho.

Que hauríem de fer?

Molt senzill! Estar atents als aliments que tenim presents, estar a atents de com comencem a esmicolar-los, com els dirigim cap a la nostra boca, com aquest aliment es desfà amb la masticació i finalment com l’ingerim i com el dirigim cap a l’estómac.
Un dels altres principis de l’alimentació conscient és que a l’hora de menjar, només es mengi.

I molts de vosaltres tornareu a pensar, l’Alba deu tenir molt temps per menjar. Doncs no! La majoria de dies només tinc15 minuts per menjar. Però la clau està a tenir el menjar planificat, quan arribo a cada ja el tinc preparat, cosa que fa que no agafi qualsevol cosa, fa que només l’hagi d’escalfar i asseure’m a la taula. I per últim fa que pugui portar a terme totes les accions abans nomenades. Tanco la televisió i deixo el mòbil a una altra habitació, no tinc cap distracció, només tinc el plat amb els aliments i és el moment de prendre consciència.

No us negaré que és difícil, el primer dia ni 2 minuts vaig durar, però a poc a poc vaig anar creant un hàbit, fins que el procés de menjar ha sigut conscient.

Escolta’ns, és bàsicament el que ens diu el mindful eating, ser conscients de la gana física i de quan estem saciats, per guiar la nostra decisió de començar a menjar i també de parar. Així doncs el primer que haurem de fer és identificar si realment tenim gana física i després aprendre a saber quan deixem de tenir-la.

alimentacion-trevoblog
D’altra banda el mindful eating també ens diu, que hem d’escollir aliments que resultin enriquidors per l’organisme i utilitzar els sentits per explorar i assaborir. És aconsellable no prohibir-se cap aliment, ja que les prohibicions generen desig.
No jutjarem l’experiència ni a nosaltres mateixos, és important acceptar-la tal com és. Cada experiència és única i no haurem de criticar-nos per tenir ganes de menjar o no un determinat aliment (sobretot en aliments poc saludables), és una decisió que hem pres i que s’està duent a terme, per tant l’actitud és l’acceptació radical. El teu inconscient ha d’aprendre que ja en te suficient ha de dir prou, i no acabar amb tot el plat.

Així doncs només es tracta de prestar atenció a l’acció de menjar. De la mateixa manera que prestem atenció quan practiquem un esport, quan fem un treball manual o inclús quan juguem algun vídeo joc… hem de fer-ho amb el menjar.
De ben segur que millorarem les digestions, controlarem el pes, ens sentirem bé amb nosaltres mateixos i aconseguirem tenir una bona relació amb el menjar.

Us animo, a què a poc a poc sigueu conscients de l’acte de menjar i que gaudiu de tots els seus beneficis.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822309006282

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886914002396

 

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari