7
Mar
2019
0

Menjar per sentir-se bé

Si sóc sincera, tenia moltes ganes d’escriure aquest post. La meva feina és ensenyar a menjar a la gent per aconseguir un estil de vida saludable i perquè tinguin una salut òptima.

Segons l’OMS (organització Mundial de la Salut) defineix salut com:

“La salut és un estat complet de benestar físic, mental i social, i no solament l’absència de les afeccions o malalties”

Normalment els pacients que acudeixen a la consulta solen tenir problemes associats: colesterol, diabetis, sobrepès, hipotiroïdisme, algun problema de conducta alimentària… són poques les vegades que venen per saber sobre una alimentació equilibrada per tal d’evitar problemes de salut, però aquesta tendència està canviant.

Ja sigui per les xarxes socials, on els dietistes- nutricionistes estem lluitant dia a dia, per tal d’evitar la “info-toxicacio” diària, de fit influencers, que només volen vendre els seus productes o promocionar estils de vida que per a res són saludables. Sembla que per penjar un plat amb aliments naturals, ja sàpigues elaborar dietes i siguis un gurú de l’alimentació. Desenganyem-nos, la majoria d’aquestes persones, no tenen cap titulació universitària i l’únic que fan és jugar amb la salut de les persones, moltes vegades donen informació extreta d’internet, que no tenen cap estudi que la recolzi. Moltes vegades ens omplen el cap dient que porten les mil i una vitamines i minerals, que ens prevé del càncer, que si prenen X aliment, aconseguirem la lluna… i? Tots els aliments saludables tenen vitamines i minerals, tots els aliments saludables quan portes una alimentació saludable, faran que tinguis menys incidència a patir algun tipus de càncer, però no per beure aigua amb llimó farà que te’n lliuris.

destacado-21-772x528

Són molts els factors que intervenen a l’hora de patir una malaltia, genètics, ambientals, alimentaris, estil de vida… fiquem un exemple:

Home/ dona de 30 anys, cada dia beu aigua amb llimó amb dejú, la seva alimentació es basa amb productes processats, té una feina sedentària i el seu nivell d’activitat física és zero, fuma i cada dia es beu un parell de cerveses.

Per una altra banda trobem,

Home / dona de 30 anys, que no beu l’aigua amb llimó al matí, la seva alimentació es basa majoritàriament en fruites i verdures, té una feina sedentària, però practica esport cada dia, s’hidrata correctament, no fuma i no beu alcohol.

A simple vista, segons els gurus que ens trobem per internet, el que beu aigua amb llimó, és el que hauria de tenir menys prevalença a patir un càncer no? Doncs és al revés, la persona que porta un estil de vida saludable tindrà menys prevalença a patir algun tipus de malaltia, però no vol dir que l’exclogui de patir-la.

Dieta-cuestion-de-elección

Un dels altres casos que em trobo a consulta és el de les quilocalories; hi ha la tendència a contar les calories que porten els aliments, acostuma a passar quan dic que poden menjar plàtan, patata… la reacció és sempre la mateixa: Vols dir? La patata engreixa?

No, la patata no engreixa; engreixa el conjunt d’alimentació insana. Si la vostra alimentació és equilibrada, el menjar una patata o un plàtan no ha de causar cap efecte en el pes. Un altre exemple:

El típic “dònut” ens aporta per 50 g (que és el seu pes) unes 226 kcal

50 g d’avellanes ens aporten 314 Kcal.

A primera vista si sou dels que compteu calories, us quedareu amb el dònut no? Però si nutricionalment mirem el seu contingut, veiem que el dònut conté sucres, greixos saturats, additius… en canvi les avellanes amb més alt contingut calòric i de greixos són més beneficioses per la nostra salut, més saciant i més aconsellables. Però hi ha la tendència a demonitzar els fruits secs i per consumir un dònut esporàdicament no passa res.

comida_saludable_Alimentacion_salud_62338d

En resum que vull dir amb tot això, les persones ens hem d’alimentar per gaudir d’un estat de salut òptim, no per curar malalties ja instal·lades al nostre cos.

Les persones ens hem d’alimentar bé sempre, amb aliments naturals, com els que feien servir els nostres avis, aquesta frase quedarà obsoleta ben aviat, ja que les futures generacions que pugen, els seus avis s’hauran criat amb productes processats i segurament el seu estat de salut serà pobre.

Si no sabeu com començar a dur una alimentació sana i equilibrada, acudiu a un Dietista-Nutricionista, us resoldrà tots els dubtes i us ajudarà a planificar un menú setmanal equilibrat. També aconsello que vigileu molt amb les xarxes socials, com he comentat a l’inici del post.

Recordeu que vida i cos en tenim un, millor cuidar-lo bé i gaudir-lo no?

Que sigueu feliços

BIBLIOGRAFIA

https://www.who.int/suggestions/faq/es/

http://www.bedca.net/

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari