23
Ene
2019
0

Weekend Warriors; Els “guerrers del cap de setmana”

Vídeo y película

Som a l’inici de l’any i és una època en què sembla que tot costa una mica més. Venim d’uns dies d’estar amb la família, veure gent amb la qual feia dies que no compartíem temps, discutir amb el cunyat de torn sobre l’últim “gadget intel·ligent” de Xiaomi / Amazon / Samsung … i menjar com la majoria no fa ( o no hauria de fer) la resta de l’any. Tot d’una, “zas” tornada a la rutina, amb uns “quilets” de més i a sobre les temperatures es decideixen a baixar com no ho havien fet fins ara. Vaja, que tenim un context ideal per moure’ns una mica i aconseguir la nostra dosi d’activitat física per millorar la nostra salut (mode irònic desactivat).

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) (https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_recommendations/es/) hem acumular almenys 150 minuts a la setmana d’activitat física moderada o 75 minuts d’activitat física vigorosa per optimitzar els beneficis derivats de les contraccions musculars sobre el nostre organisme, el que produeix una reducció e la mortalitat provocada per malalties cardiovasculars i càncer, millorar la tolerància a la insulina i, perquè no, mantenir una mica a ratlla el nostre pes corporal.

Concretament, es recomana distribuir aquesta quantitat d’activitat física durant la setmana, però hi ha moltes persones que per la seva situació laboral no poden (o això diuen) obtenir temps suficient per a ser actius físicament entre setmana. En canvi, el cap de setmana pot ser un moment ideal per anar al centre de fitness, fer una caminada per la muntanya o anar a fer una passejada en bici. Què passa amb aquesta gent? “Els guerrers del cap de setmana” que concentren tota l’activitat física de la setmana en una o dues sessions ¿és útil? ¿Alguna cosa és millor que res?

salud-chequeo

Un interessant estudi1 de la universitat de Loughborough (Regne Unit) va analitzar 63.591 adults amb una edat mitjana de 58,6 anys. Van ser preguntats per la quantitat d’activitat física que van realitzar les 4 setmanes prèvies. Els participants van ser classificats en 4 categories:

  1. inactius
  2. Insuficientment actius, si realitzaven menys de les recomanacions d’activitat física.
  3. “Guerrers de cap de setmana”, si realitzaven les recomanacions d’activitat física en una o dues sessions setmanals.
  4. Regularment actius, si realitzaven les recomanacions d’activitat física distribuïdes en 3 o mes sessions a la setmana.

Durant el seguiment en els anys posteriors (8-9 anys) a les enquestes realitzades entre 1994 i 2012 es van registrar un total de 8802 morts, 2780 derivades de malalties cardiovasculars i 2526 derivades del càncer.

Tal com podem observar en el gràfic 1, que compara el risc de mort dels diferents grups d’activitat amb la gent inactiva, els “guerrers de cap de setmana” van obtenir:

  • Un risc de mort de tot tipus un 30% inferior.
  • Un risc de mort per malaltia cardiovascular un 40% inferior.
  • Un risc de mort per càncer d’un 18% menor.

Els riscos de mort per malaltia de tota mena dels “guerrers de cap de setmana” (-30%) van ser força similars als del grup insuficientment actius (-31%) però pitjors que els del grup físicament actiu que complia les recomanacions generals d’activitat física (-35%).

Grafic 1

Com a conclusió es pot dir que els patrons d’activitat física de “els guerrers de cap de setmana” o d’aquella gent que realitza activitat física una o dues vegades a la setmana d’intensitat moderada o vigorosa, poden ser suficients per reduir el risc de morts de tota mena, les derivades de malalties cardiovasculars i de càncer independentment de si compleixen concretament les pautes d’activitat física recomanades. Dit d’una altra manera, podríem concloure que moure’ns, encara que sigui menys que el que ens recomana l’OMS sempre serà beneficiós per a la nostra salut.

Si no vols patir cap risc amb la pràctica d’exercici físic, el millor que pots fer és consultar professionals qualificats segons la llei 3/2008 de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport com són els titulats en grau en ciències de l’activitat física i l’esport (C.A.F.E) i els tècnics superiors de les activitats físiques i esportives (T.A.A.F.F.E.)

Referències bibliogràfiques

  1. O’Donovan, G., Lee, I. M., Hamer, M. & Stamatakis, E. Association of ‘weekend warrior’ and other leisure time physical activity patterns with risks for all-cause, cardiovascular disease, and cancer mortality. JAMA Internal Medicine 177, 335–342 (2017).

Vicente Beltrán, responsable de Formació de Trèvol Lleida. Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Número col·legiat: 52.196

Possiblement també t'agradarà

És necessari arribar a l’errada muscular per augmentar la massa muscular?
No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?

Deixa un comentari