9
Ene
2019
0

Aliments de temporada

Portada Aliments Temporada

Avui en dia podem trobar durant tot l’any tots els aliments. Podem menjar enciam durant tot l’any, tomàquets a l’hivern i taronges a l’estiu. Ens hem acostumat tant a menjar fruites i verdures fora de la seva temporada natural, que ens descuidem de consumir aliments de temporada. I és que ja no pensem que els que estan cultivats quan el clima és més propici tenen molts més avantatges.

Per què hem de consumir aliments de temporada?🥑

Els aliments més saludables per nosaltres són els propis de l’època de l’any en la que ens trobem, ja que són els que marca el cicle estacional de la natura i, com sabeu, cada cicle és diferent. S’ha de tenir en compte, que no sempre plou el mateix, les temperatures varien d’un any a l’altre, la lluna…

La temporalitat dels aliments varia en funció de l’origen geogràfic i de les condicions climàtiques i, per tant, no és exacta. No trobarem un aliment de temporada durant la resta de l’any amb la mateixa frescor i els mateixos valors nutricionals que té en la seva pròpia estació.

Hi ha pagesos que han optat per produir alguns vegetals en hivernacle. Aleshores la temporalitat canvia i podem comprar més varietat, però sempre hem de conèixer-ne la traçabilitat; saber quin és l’origen per tal d’assegurar-nos que és ecològic i de proximitat. A més, de cada espècie sol haver-hi diferents varietats. Per exemple, dels tomàquets. Podem trobar els de principi de temporada i els de final de temporada i per això s’amplia la campanya.

serre de tomates

Quins són els beneficis de menjar fruita i verdura de temporada? 🍇

Principalment nutricionals, la natura és sàvia i ens ofereix a cada estació els aliments que el nostre cos necessita. A l’hivern ens ofereix aliments rics en vitamina C, com la taronja, els kiwis, mandarines, la coliflor, els pebrots… mentre que l’estiu ens ofereix aliments rics en aigua, per tal que ens hidratem a causa de l’augment de la temperatura, aliments com el meló, la síndria. Aliments com la pastanaga o el mango, rics en beta carotens per tal de protegir la nostra pell. La fruita i verdura local es recull en el seu punt òptim de maduració i és més saborosa que la que ve transportada, que és recol·lecta verda i es deixa madurar artificialment als contenidors.

calendari-de-fruita-esfruita calendari-de-verdura-esfruita2

Té altres beneficis? 🌍♻💰

Doncs sí. També ens podem trobar beneficis que no són nutricionals, beneficis que afavoreixen la sostenibilitat del planeta; El producte de temporada ajuda a reduir l’energia i les emissions de CO₂, donat que no fa falta gastar tanta energia pel transport.

També ajuda a impulsar i mantenir l’economia local, fomentant petits negocis i mantenir el lloc de treball propi del poble o ciutat. Les grans indústries empetiteixen cada vegada més els agricultors tradicionals, encara que ells facin productes de major qualitat. Així que ens hem d’animar a potenciar el consum dels productes de “km 0”.

També juga a favor l’aspecte econòmic; Els productes de temporada acostumen a ser més barats que els que creixen en hivernacles o vénen d’altres països. Els aliments fora de temporada poden costar fins a cinc vegades més el seu preu, ja que se’ls hi suma el preu del transport o de les infraestructures per cultivar-los.

Basic RGB

Per tant com a conclusió us animo que compreu productes de proximitat, productes en comerç petit, per tal d’assegurar-vos la qualitat dels aliments i no pagar un preu molt elevat, per un producte que no ens oferirà les propietats nutricionals com l’aliment de temporada.

Bibliografia

https://etselquemenges.cat/origen/comencem-lany-saps-quins-son-els-aliments-per-a-cada-temporada

https://www.nutriresponse.com/blog/por-que-es-mejor-comer-fruta-y-verdura-de-temporada/

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari