7
Dic
2018
0

Errors més comuns en les festes de nadal

portada errorsJa el tenim aquí, que ràpid passa el temps, fa quatre dies que estava escrivint la recepta dels panellets i avui us porto un tema referent a les festes de Nadal.
Doncs si, festes, en les que la mentalitat canvia una mica, surten les típiques frases: “és nadal, no passa res”, “per nadal tot s’hi val”, o una molt utilitzada també, és: “després de festes ja, em cuidaré”…

👉Sí! Frases molt utilitzades i que no són gens certes. Si les analitzem una mica, veiem que la frase “per nadal tot s’hi val”, sí, pot ser certa, però dins d’uns límits. Si una persona no està acostumada a menjar tant, no cal que s’ompli fins que s’hagi de desbotonar els pantalons.
En aquestes festes, sembla que les persones es relaxin, quant al menjar, acostumen a doblar les quantitats i, a menjar aliments que normalment no inclouen a la seva dieta. Com a conseqüència ens trobem amb males digestions, ardors d’estómac, gasos… una reacció ben normal del nostre organisme, enfront d’una visita inesperada de menjar abundant i desconegut.

👍Per tant podem menjar de tot el que ens ofereixin, però amb un cert límit, ja que ens trobem en un període de dies seguits amb menjars abundants. Val més assaborir cada dia, un menjar diferent, que no arrossegar des del primer dia molèsties i no pogué gaudir d’aquests dies.
Christmas new year dinner group concept

👉Un altre error comú acostuma a ser les quantitats desorbitades de menjar que utilitza la gent. S’acostuma a cuinar per un menjador de 300 persones, per conseqüència, tenim excedent de menjar, que moltes vegades s’acostuma a llençar, o d’altres s’utilitza com a menú durant la setmana.
En consulta em dieu: “durant les festes no puc fer un menú equilibrat, ja que hi ha molts dies de festa, i la resta dels dies, menjo les sobres.”

👍Per tant, una manera, és cuinar conscient, cuinar en relació a la quantitat de gent que hi ha a la nostra taula. D’aquesta manera, durant els dies que no hi ha dinars o sopars familiars, es pot duu un menú equilibrat.

holidays and celebration concept - happy friends having christmas dinner at home, drinking red wine and clinking glasses

👉Són dies on ens reunim amb familiars que fa temps que no veiem, i com que tenim l’esperit nadalenc a flor de pell, aprofitem i diem: “ei! Doncs veniu dissabte a casa i fem un dinar/sopar”… clar que si!! No tenim prou menjars extres, que solem afegir-ne més. Totalment d’acord i reconfortant, però es pot fer un menjar saludable.

👍Igual que vosaltres, l’altra part implicada, també té ganes de tornar a la normalitat quant a menjars, podeu preparar plats saludables on quedareu igual de bé i us ho agrairan.

👉També són dies on l’alcohol, acostuma a ser un dels principals protagonistes, tot es marida amb vi, cava, licors… sembla que si no s’obra una botella de cava, no fa prou nadal. De fet als supermercats ja fan promocions de begudes alcohòliques, solament per aquests dies.

👍El meu consell és que l’alcohol no us aportarà res bo, però si tot i així decidiu beure, i obviar el meu consell, feu-ho amb moderació. Per la vostra salut i perquè si heu d’agafar el cotxe, no ficar en perill altres vides.

New Year party time. Multiethnic friends congratulating each other with holiday, toasting with champagne flutes

👉Sobretaules llargues, un dels errors també més comuns. Sobretaules on predominen els dolços (torrons, polvorons… ), l’alcohol, els fruits secs -normalment salats o fregits- etc…

👍Fem sobretaules saludables, fruits secs naturals o torrats i sense sal. Elaborem nosaltres, els nostres torrons, posem fruita tallada al mig de taula, segur que és el primer que s’acaba. I no sobretot, si beveu alcohol, no deixeu les botelles damunt la taula, perquè fins que no estigui buida no parareu.

Per tant com a conclusió, gaudiu de les festes amb familiars i amics, però sempre amb moderació, en aquest post, no estic prohibint res, no estic dient que mengeu bledes el dia de nadal, ni que no mengeu torrons, senzillament us proposo solucions saludables, perquè pogueu gaudir d’aquests dies, d’una manera totalment saludable.

Ah! I recorda que el proper dia 19 tens l’oportunitat d’aprendre a elaborar torrons saludables i sense sucre al taller que durem a terme a KEBÓ, a partir de les 19:30. Inscriu-te aquí!

 http://trevollleida.reservaplay.com/view/reserves/actividad/actividad_grupo/36/inscripcio/

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Deixa un comentari