4
Oct
2018
0

Saps llegir les etiquetes dels aliments?

Una pregunta que m’agrada fer a la consulta és: Saps llegir les etiquetes dels aliments?
La resposta està bastant dividida, entre els que diuen sí fermament, els que diuen sí, que sempre miren la taula nutricional i els que diuen que no.
Doncs bé, la gran majoria no sap llegir l’etiqueta, la majoria sap llegir el que el fabricant vol que llegeixi.

Tothom es tira de cap als productes, on amb lletres grans llegeixes: Baix en greix!! Sense sucre!! Redueix el colesterol!!! Enriquit amb calci, fòsfor i magnesi!!! Crema de cacau amb extra de ferro!!! Et sona, no?

Aliments light, zero,
Però en realitat, aquests productes són dels que hem de fugir més. Són productes processats que estan maquillats amb paraules clau, per tal que el consumidor/a els compri.

En aquest post us ajudaré a saber llegir les etiquetes dels aliments, aquelles que venen en lletra menuda i que ningú llegeix 👀

Etiquetatge aliments
1. No et fixis en les calories

És molt important aquest punt ja que un aliment pot ser baix en calories, però el seu contingut de sucre o en greix pot ser molt elevat. Heu de tenir en compte que les calories són una mesura d’energia. Els aliments tenen calories, és a dir, supleixen a l’organisme amb energia, que s’allibera quan els aliments es descomponen durant la digestió. L’energia permet a les cèl·lules realitzar totes les seves funcions. L’energia es pot utilitzar immediatament o es pot emmagatzemar pel seu posterior ús. Pot ser que els aliments no siguin absorbits completament. Què vull dir amb això? Que sí que heu de tenir en compte les calories, però el primer que heu de llegir són els ingredients.

2. Com llegir els ingredients?

  • Els ingredients són bastant difícils de llegir: poden aparèixer en lletra petitíssima i moltes vegades poden estar escrits en un altre idioma.
  • Estan ordenats de major a menor quantitat, és a dir, el primer ingredient que llegiu és el que té més quantitat i l’últim el que menys.
  • Heu de tenir en compte que si el producte conté, 4 ingredients, es considera processat i si en té més es considera ultra processat.
  • Hi ha processats que són aptes per a un consum ocasional i altres processats que són ideals per tenir al nostre rebost, però sempre sabent llegir l’etiqueta.
  • Un aspecte que també hem de tenir en compte és la qualitat dels aliments, pot ser que només tingui dos ingredients, però un d’ells ser sucre algun derivat o oli de gira-sol o algun altre oli refinat.

3. Fem-ho fàcil! Farem un test ràpid per saber escollir un bon aliment processat. 

Anem al supermercat i comprem un suc de fruites que porta taronja, pomelo i llima. Si llegim les calories que porta són molt poques per 100 g, ens pot sembla una bona opció, però anem a veure els seus ingredients.
Si és de taronja, pomelo i llima, només hauria de portar aquests ingredients, doncs bé us dono un segons perquè llegiu l’etiqueta….

llegir etiqueta suc

Sembla una broma no? Anem punt per punt.

  • El primer ingredient, és aigua. Quan us feu un suc a casa, poseu aigua?
  • El segon és sucre, estem parlant que una mica més de la meitat és sucre, i no són els propis de la fruita, sinó que són els afegits. ¿tant sucre fiqueu vosaltres per endolcir els sucs? Encara que hauríeu de dir que mai fiqueu sucre!
  • El tercer ingredient són les fruites, si per fi!!!! Ah. Però… ah no!!, és un concentrat de fruita que només porta un 4,4% de taronja un 0,5% de pomelo i 0,1 de llima… ostres doncs ben poc per ser un suc de fruites no?
  • La resta que segueix estabilitzadors, aromes, gomes…. Ostres jo quan faig un suc a casa no afegeixo tantes coses.

Per tant hem de tenir en compte que si comprem un suc de taronja, sigui de taronja, no d’aroma de taronja, que si comprem un pa integral, sigui de farina, aigua, sal i llevat, si comprem un iogurt, porti llet, ferments làctics i llestos.
No ha de contenir més ingredients dels que hem de consumir.

Mirar amb lupa els aliments

A continuació us deixo un compte d’Instagram molt recomanat, que jo segueixo, on ens diu quins són els bons processats de diferents supermercats 👉 @nofitsireal.

buenos procesados nofitisreal

Doncs ara ja sabeu, quan aneu al supermercat a llegir els ingredients dels aliments que comprem. I un dels millors consells que us puc donar és, que compreu als mercats, on els productes es venen a preu/kg i no van en caixes, ni empaquetats.

Aliments reals de tota la vida, són la millor opció per portar una bona alimentació.

Vine a la pròxima xerrada:

Ah i aquest mes d’octubre t’espero a la xerrada gratuïta sobre el plat saludable que faré el pròxim dimecres 17 d’octubre a les 19.00 h a la cafeteria de Trèvol, al KEBO. T’ensenyarem quina és l’educació alimentària per a les famílies, de manera didàctica.

Inscriu-te aquí.

pantalla_17_10_18_plat saludableBibliografia

Msd Manuals

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari