5
Sep
2018
0

Com organitzo el menú diari per la tornada a l’escola?

Menú tornada a l'escola

Ja tenim aquí setembre i amb ell el final de les vacances dels nens i nenes, tornada a l’escola, deures, activitats extraescolars…. la tornada a la rutina i això suposa un canvi en els horaris dels petits/es.
Això comporta, moltes vegades, que els nens no vulguin menjar i comencin baralles en el tema del menjar, i fa que els pares perdeu els papers i l’hi donis qualsevol cosa, per tal que mengin.

Què puc fer?
Primer de tot has de fer canvis progressius, no podem canviar els horaris i els hàbits que porten durant les vacances en un dia. Per això és bo, que una o dues setmanes abans dels horaris de l’escola, comencis a ajustar-los progressivament. Referent al tema de l’alimentació, és preferible marcar uns horaris similars als que portaran durant el curs escolar.

Et dono diverses idees per com has d’organitzar el menú diari dels més petits de casa seguint el model del PLAT SALUDABLE 🍎🍄.

PLat saludable


1. Esmorzar i a mig matí

Aquí ens trobem, amb el debat de molts pares de si els nens han de fer un esmorzar complet abans de marxar de casa o no. Complet o no, els nens han de menjar alguna cosa saludable abans de sortir de casa.  Preferiblement haurien de menjar: farinacis, làctics i fruites.
Si el teu fill/a no vol marxar amb un esmorzar complet, no passa res, pots donar-li una peça de fruita o un got de llet o simplement fruits secs i després a mig matí incorporar un entrepà o un làctic amb fruits secs + fruita. En aquest post t’explico idees per esmorzar a casa i a l’escola.

2. Dinar
Aquí dependrà si el nen/a dina a l’escola o no. Si es queda al menjador de l’escola, moltes vegades et donen opció per sopar. Si el nen/a dina a casa, hauràs de tenir en compte que estiguin presents tots els grups d’aliments, i que hi hagi varietat durant la setmana.

  • Procura incorporar verdures i fruites cada dia.
  • Els llegums hauran d’estar presents mínim 1 dia a la setmana, igual que la pasta i l’arròs integral.
  • Dóna preferència al peix abans que la carn.
  • I elimina qualsevol carn processada o plat precuinat.

Mneú tornada a L'escola

3. Berenar

Evita tots els productes processats i/o industrials, tenint en compte els esmorzars.

  • Una bona opció és un entrepà petit, una fruita o làctic amb fruits secs.
  • També li pots donar un tros de xocolata 70% cacau i fruits secs, si al nen/a li ve més de gust alguna cosa dolça.

4. Sopar
A l’hora de sopar, hauràs de tenir en compte el dinar d’aquell dia, procura no repetir i sobretot els sopars hauran de ser complets, pel que fa a macronutrients (proteïnes, lípids, hidrats de carboni).

  • Tria coccions suaus, per tal que el nen descansi millor a la nit.
  • Optar sempre per verdures al vapor, peix amb verdures, arròs integral amb pollastre a la planxa, truites de verdures…
  • De postres és aconsellable una peça de fruita o un iogurt natural, desaconsellant totalment, els iogurts infantils, flams, iogurts bevibles…., ja que contenen molt sucre i no aporten cap tipus de vitamines ni mineral als petits de casa.

Menú tornada a L'escola

Així doncs ja saps, la millor manera de tornar a l’escola és una bona planificació i organització. No deixis les coses per l’últim moment i aprofita aquesta setmana per tornar a la rutina de forma progressiva.

Bon retorn a l’escola família!

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari