23
May
2018
0

Els caragols no engreixen, oi? T’ho responem!

caragols de lleida

Si a un Lleidatà/ana li pregunten que significa el mes de Maig, et respondrà, festa major i aplec del caragol!!! Doncs bé, avui, vull parlar dels caragols, un plat tan típic nostre, que el podem fer de moltes maneres, a la llauna, a la gormanda, amb catxipanda…. Queden 2 dies perquè comenci la festa més esperada de Lleida, l‘Aplec del Caragol.

aplec del caragol

I la pregunta que sempre em fan és: Els caragols no engreixen oi?

El caragol és…
Un mol·lusc gasteròpode, el seu hàbitat és la terra, per la que s’arrosseguen amb el seu ventre mitjançant un peu. També n’hi ha de criança. La criança del caragol, s’anomena “helicicultura”. L’oferta nacional i d’importació, permet gaudir del caragol tot l’any, però la seva estacionalitat és d’abril a juny.
La seva part comestible, són uns 20 g per cada 100 g de producte fresc.

Valor nutricional per 100 g

 • Kilocalòries: 78 kcal
 • Proteïnes: 16, 3 g
 • Greixos: 1,4 g
  • Saturats: 0,36 g
  • Mono insaturats: 0,26 g
  • Poliinsaturats: 0,25 g
 • Hidrats de carboni: 0 gr
 • Fibra: 0 gr
 • Aigua: 82,3 g   caragols a la llauna

La carn del caragol, gaudeix de la presència de diferents sals minerals, entre les quals destaquen el coure, zinc, calci, magnesi…

Com podem veure els caragols en si, no són calòrics, tot al contrari, podríem menjar quantitat, ens podrien saciar i tindríem una correcta aportació proteica.

Però la qüestió és: algú es menja els caragols bullits o al vapor? Sense cap mena de salsa, ni condiment? Us imagineu l’Aplec del Caragol, amb caragols al vapor? Aquí està la vostra resposta, els caragols en si, no engreixen, el que engreixa és tot el que acompanya el caragol. Ja siguin a la llauna, gormanda…

Totes aquestes coccions aporten excessives quantitats d’oli, la majoria de vegades és oli de baixa qualitat. Aporten elevades quantitats de sal, la qual afavoreix la tensió alta o la retenció de líquids, entre d’altres.

Normalment acompanyem els caragols d’allioli i pa.

caragols a la llauna 2

Com podríem fer perquè els caragols no engreixessin tant?
Doncs bé, com que la proposta de caragols al vapor, segurament, no us convenç, donaré una sèrie de consells perquè, puguem gaudir dels caragols.

 • Vinagreta en lloc d’allioli: Podem optar per fer una salsa vinagreta en lloc de l’allioli. Segurament el primer que notarem és que la digestió serà molt més lleugera, i la quantitat d’oli que menjarem serà menor.
 • Verdures al vapor: Quan fem les verdures, en lloc de sofregir-les, les podem fer al vapor i després incorporar els caragols. Així reduirem el consum d’oli i les verdures no perdran les seves propietats.
 • Utilitzar oli d’oli verge extra: Intentar cuinar amb oli, que sigui verge extra, en lloc d’un oli de baixa qualitat.
 • Sal: Moderar el consum de sal, utilitzar especies, com el pebre, el pimentó vermell i altres, afavoriran a la nostra salut, i també potenciaran el sabor dels caragols.

Segurament molts de vosaltres pensareu, que els caragols s’han de menjar com sempre s’han menjat. El meu consell és que si sou consumidors habituals de caragols, aneu aplicant els consells que he donat. Però si, el vostre consum, es redueix a l’aplec només dir-vos: Gaudiu al màxim d’aquesta festa gastronòmica!

BON APLEC DEL CARAGOL 2018!!!!!!

b720_Caragol2018Bibliografia:

Valor nutritivo caracol terrestre.

Fen.org.

Et recomanem que et suscriguis al nostre Canal de Youtube on, a partir d’ara, trobaràs moltes altres receptes saludables, consells, trucs i molt més!

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari