6
Abr
2018
1

Importància de l’alimentació i l’esport

Avui és el Dia Mundial de l’Activitat Física i a Trèvol no entenem l’esport sense una bona alimentació. És per això que avui l’entrada al bloc de nutrició és sobre aquests dos pilars fonamentals per mantenir un bon estat de salut.

Durant les últimes dècades, l’alimentació i l’exercici físic s’han revelat com els pilars bàsics en la prevenció i tractament de malalties rellevants com l’obesitat o l’osteoporosi entre d’altres. Normalment parlem dels objectius fonamentals que s’han de perseguir tant en exercici físic com en l’alimentació per tractar aquestes patologies. Però avui ens centrem en l’alimentació per a una persona que realitza exercici físic.

Caminar, fer running, nedar, una classe de zumba o de BodyPump… són exercicis sense objectiu de competició. La persona que realitza aquestes activitats, necessita a més a més d’una correcta hidratació, una alimentació variada i equilibrada, menjar tots els grups d’aliments, predominant els d’origen vegetal, hidrats de carboni, proteïnes i greixos.

Exclourem els aliments ultra processats, i predominaran els d’origen vegetal, amb coccions suaus per tal de no perdre les seves propietats nutricionals. Els greixos que inclourem seran els “bons” poliinsaturats i monoinsaturats (oli d’oliva, peix blau, alvocat…) com els que vam publicar en aquest post.
No cal dur una alimentació especialitzada, per a obtenir tots aquests beneficis, però sí que cal tenir cura dels aliments que triem i de l’activitat que realitzem, durada d’aquesta, intensitat… Hem d’adaptar l’alimentació a la pauta d’exercici físic.
esport+ nutri 2

Establir unes bones pautes alimentàries ens servirà per assolir uns bons hàbits alimentaris. Et diem com fer-ho fàcil:

 • Planificar els menús setmanals, és una bona opció per a evitar menjar malament, això passa per una bona planificació de la llista de la compra.
 • Establir uns horaris durant el dia (dins de la planificació setmanal) ens serviran per evitar picar entre hores. Hem de tenir en compte, que si en algun moment del dia no es té gana, i hem planificat menjar, no cal que ho fem, podem esperar una estona i valorar la incorporació de l’aliment.
 • Tenir cura de la hidratació també és un dels aspectes fonamentals i que la gent passa per alt. La correcta hidratació ens permetrà repondre totes les sals minerals perdudes durant l’exercici.
 • Si portem una alimentació adequada i realitzem esport, són molts els beneficis els que obtindrem:
  • Millora del nostre rendiment
  • Evitarem possibles lesions
  • Un bon estat nutricional
  • El temps de recuperació serà menor.

Ara que ja sabem, les bases de l’alimentació i l’esport, anem a fer un resum dels consells bàsics, per tal de poder assolir els objectius.esport+nutri

Consells alimentació i esport:

 • Respectar el temps d’espera abans i després entre la ingesta i l’esforç físic.
 • No practicar esport en dejú.
 • Menjar a poc a poc.
 • Correcta hidratació.
 • Respectar les característiques individuals: gana, acceptació dels aliments i pràctica esportiva i la sacietat.
 • Realitzar una dieta variada incorporant verdures, fruites, cereals integrals, llegums, làctics, carns, peixos, ous…
 • Evitar sucres refinats.
 • Consultar a un/a nutricionista en cas d’incloure algun canvi en la vostra alimentació.

Només ens queda dir, que per mantenir un bon estat de salut hem de sumar dos dels aspectes més importants: ESPORT + ALIMENTACIÓ, i que un terme va lligat amb l’altre. Des de Trèvol Lleida ens sumem a la iniciativa contra el sedentarisme i per una vida activa!

Objectiu 10.000 passos diaris
Amb l’objectiu de conscienciar a la població lleidatana sobre un estil de vida saludable fent activitat física, per exemple, caminant 10.000 passos al dia com recomana l’OMS. La Càtedra de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables de la Universitat de Lleida (DOTS-UdL) ha dissenyat una aplicació gratuïta que et permetrà motivar, guiar i monitoritzar la teva activitat física.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física, el dimarts dia 10 d’abril farem una sortida a la mitjana des de Trèvol i allí realitzarem uns exercicis de Moviment Conscient a càrrec de Clara Bergé, fisioterapeuta, i amb Miryam Miró les dues tècniques de Trèvol Lleida.

dia mundial Activitat fisica
D’altra banda desitjar-vos un feliç dia de l’Activitat Física 😉

Bibliografia

Salud y deporte

Fundación diabetes

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari