7
Mar
2018
0
astènia-primaveral

Què és l’astènia primaveral?

Ens trobem a tan sols dues setmanes per a que arribi el canvi d’estació, la primavera, el pròxim 21 de març. Amb l’arribada de la primavera un nou trastorn pot venir amb ella: l’anomenada astènia primaveral.

En arribar a la primavera moltes són les persones que presenten símptomes com: cansament, falta d’energia, alteracions del son, irritabilitat, ansietat, pèrdua de la gana, migranyes, problemes de concentració, falta de motivació

L’astènia primaveral s’associa a una sèrie de factors ambientals:

 • Canvi de temps (canvi de temperatura, canvis pressió atmosfèrica)
 • Augment de les hores de llum
 • Canvi horari
 • Modificació de la rutina diària (hores de son, hores dels àpats, augment del temps d’oci…)

Però el que realment és important, és que totes aquestes circumstàncies, indueixen a l’organisme humà a una sèrie de mecanismes que alteren la regulació dels ritmes circadiaris mitjançant un canvi en la secreció d’hormones: endorfines, cortisol, melatonina…
Aquestes alteracions hormonals alteren els ritmes biològics, que s’han d’adaptar a les noves condicions ambientals, més exigents, en el consum diari d’energia. És com si l’organisme despertés d’una letargia hivernal, marcada per les baixes temperatures i les poques hores de sol.desmotivación

No t’alarmis, l’astènia primaveral, desapareix per si sola, en una o dues setmanes, depèn de cada persona.

Consells per combatre l’astènia primaveral:

 • Anticipa’t al canvi horari, adaptar gradualment la rutina diària al nou canvi horari.
 • Realitza exercici físic moderat, facilita l’alliberació d’estrès i la conciliació del son.
 • Alimentació i correcta hidratació.
 • Mantenir rutines de son i mantenir les hores de son, intentar sopar una hora abans d’anar a dormir.
 • No prendre vitamines afegides, si l’alimentació és adequada l’organisme tindrà les vitamines que necessita. No cal suplementar-se, ja que podrem danyar la salut amb un excés de vitamines.dormir-bien

Redueix els símptomes amb la teva alimentació:

L’alimentació és un factor clau perquè l’astènia primaveral no ens passi factura o si més no per a reduir els seus símptomes.

 • Proporciona al cos aliments frescos i limitar al màxim el consum d’aliments processats (rics en greixos, fregits, dolços o farines refinades).
 • Basar l’alimentació en fruites i verdures de temporada, consumint una gran part d’elles en cru, en forma d’amanides, batuts… així podem aprofitar tots els seus nutrients al màxim.amanida afrodisiaca
 • Combatre el cansament amb uns bons aliats com: el triptòfan, magnesi, vitamines del grup B… una bona font d’aquests nutrients són els cereals integrals i els llegums.
 • Aliments com la xucrut o el miso, que contenen probiòtics, ens enfortiran el sistema immunològic i ens donaran vitalitat.
 • Mantenir una bona hidratació ens ajudarà a afavorir la funció renal i intestinal, eliminem toxines i així el nostre organisme no es carregarà de toxines. Aconsello beure d’1 a 2 litres d’aigua, incorporar entre aquestes quantitats alguna infusió. Evitant les begudes ensucrades i les substàncies estimulants.

Aliments que ens poden ajudar a combatre l’astènia:ingredients_astènia

• Pol·len: revitalitzant i vigoritzant conté grans quantitats en vitamines (B12, C, E)
• Ginseng: ric en fibra, vitamina C i minerals.
• Maduixes: contenen propietats antiinflamatòries i antioxidants a més a més són una bona font de vitamina C.
Plàtans: ens aporta energia a l’instant i ric en potassi.
Fruits secs: fàcils de portar, els podem consumir sols, o en amanides, iogurts, amb fruites… ens aportaran una dosis extra d’energia.

Després de donar-vos aquests consells només ens queda dir que després de passar l’hivern, amb menys hores de sol, fred, dies d’estar a casa… ara toca gaudir de la primavera. Que una astènia primaveral de fàcil solució no ens faci perdre les ganes de gaudir d’aquesta època tan bonica de l’any.

Bibliografia

Sanitas-Astenia Primaveral

Guia Repsol- Nueve alimentos para combatir la astenia

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

4 Respostes

 1. Dani Glez

  Moltes gracies Alba per este post. No sabia com solucionar el que em pasa. Lo curios es que comentanlo li esta pasant a varies persones que conec.

Deixa un comentari