27
Feb
2018
0
verduras

MTA: Malalties Transmeses per els Aliments

En moltes ocasions has escoltat la frase: “no se m’ha assegut bé el menjar”, o has llegit al diari o vist per la televisió que hi ha un brot de salmonel·la, o d’alguna altra intoxicació alimentària com la que es parla aquesta setmana.

Avui aquest post està dedicat a les malalties transmeses per als aliments (d’ara endavant MTA). A continuació t’explico que són, quines característiques tenen, com tractar-les i com evitar-les.

DEFINICIÓ:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix les malalties transmeses per via alimentària (MTA), com aquelles que poden atribuir-se a un aliment específic per la presència d’un agent patogen o perill alimentari. El concepte es defineix tant per a les malalties causades per agents biològics, com a les causades per tòxics de tota mena.

Diferenciarem dos conceptes:

 • Infecció: quan els agents patògens ingerits es desenvolupen en l’hoste i causen la malaltia. Exemple: salmonel·la, virus hepatitis A, triquinella spiralis…
 • Intoxicació: quan la malaltia és produïda per una substància tòxica present en l’aliment ingerit ja siguin toxines biològiques o tòxics químics. Toxina botulínica, enterotoxina de staphylococus…

L’OMS defineix el brot de MTA com a l’incident en el qual dues o més persones experimenten una malaltia semblant després d’ingerir el mateix aliment o després d’ingerir aigua de la mateixa font i quan les proves epidemiològiques indiquen que l’aliment o l’aigua és l’origen de la malaltia.

Vegetales

Característiques de les malalties transmeses per els aliments:

 • Tenen un període curt d’incubació.
 • Són causades per microorganismes patògens o per les seves toxines.
 • Els aliments són un suport actiu de la multiplicació microbiana o de l’alliberació de les toxines.
 • Originen un quadre clínic predominen gastrointestinal.
 • Tenen com a principals factors contribuents errors d’higiene en les fases finals de la cadena alimentària.

verduras

Com tractar-les

Cal que mantinguis una hidratació abundant per tal de reposar els líquids que es poden perdre, si tenim diarrees i vòmits. Els aliments sòlids o làctics els intentarem evitar, fins que les nàusees i vòmits hagin desaparegut. Una vegada millorin els símptomes, es comença a introduir aliments suaus i no picants. Evita la cafeïna i substàncies irritants.
En cas de febre de més de 38 °C, sang a la femta, durada de vòmits i diarrees de més de dos dies, caldrà anar al metge. I si l’afectat és un lactant, ancià o una persona amb una malaltia greu, també hauràs d’acudir al metge.INFOGRAFIA_malalties transmeses aliments

12 consells i/o recomanacions per evitar contaminacions alimentàries

 1. Compra els aliments més frescos que puguis, posant especial atenció a l’etiquetatge: data de caducitat o de consum preferent i condicions de conservació. Consumeix aliments que hagin estat tractats o manipulats higiènicament i amb garanties. Desconfia dels que no estiguin ben etiquetats.
 2. Guarda els aliments ràpidament al frigorífic una vegada hagis fet la compra, sobretot els ous, i revisa que no tinguin la closca trencada a la botiga.
 3. Rentat bé les mans després de manipular els aliments.
 4. Renta bé fruites i verdures. Les fruites i verdures són aliments sans, però poden estar contaminats per microorganismes de la terra o de l’aigua de reg o també en el procés de collita emmagatzematge i/o transport fins a la botiga. Per tant, cal rentar-les amb abundant aigua i de manera acurada abans de consumir-les, sobretot si les mengem crues.
 5. L’ús de peix i ous. A l’estiu no és una bona opció emprar ou cru, per tant vigila les salses amb ou fetes a casa i sempre rebutja les restes. Si vols menjar peix cru, recorda que cal que hagi estat congelat 7 dies abans de consumir-lo.HUEVOS
 6. Descongelació d’aliments. Si has de descongelar un aliment, NO el deixis a temperatura ambient a la cuina, ja que així els microorganismes poden créixer ràpidament. Cal que el posis a la nevera 24 hores abans o facis servir l’opció de descongelar al microones. I sobretot NO congelis els aliments que has descongelat.
 7. Cuina els aliments correctament. Vigila que totes les parts de l’aliment arribin a temperatura adequada de cocció (70 °C), un aliment cuinat és un aliment higienitzat. I recorda no fer servir la mateixa superfície de la cuina per manipular aliments crus i cuinats.
 8. Consumir els aliments immediatament després de cuinar-los i si no, has de mantenir-los en calor o en fred.
 9. Guarda les restes de menjar, immediatament desprès de refredar-se, en recipients proveïts de tapa i en la part més freda de la nevera.
 10. Per reescalfar menjar cuinat fes servir temperatures elevades.
 11. Precaucions en el menjar per emportar. Si marxes d’excursió evita portar aliments amb salses o amb ou. No guardis les restes de menjar, procura transportar-los mantenint una temperatura adequada. L’aigua beu-la sempre envasada.
 12. Neteja adequadament els estris emprats per manipular aliments i canvia amb freqüència els draps de cuina.

Desitjo que amb aquestes pautes puguis evitar les MTA i posis en pràctica aquests petits consells que fan més fàcil i sa el teu dia a dia. Moltes vegades podrien ser casos evitables, per culpa de la nostra mala praxi. Ara posa-ho en pràctica!

Bibliografia

Malalties transmeses per via alimentària. Acsa Gencat

5 sospitosos habituals implicats en les MTA. Qualitis

Toxiinfeccions Alimentàries. Capadriaics.

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Possiblement també t'agradarà

que són els fodmap
Dieta FODMAP
amilemntacio després de festes
Com ens alimentem després de festes?
Productes Miracle. Realment existeixen?
Espaguetis de Remolatxa

Deixa un comentari