28
Nov
2017
1

Consells per organitzar la nevera

Portada_organitzar_nevera

Estem molt pròxims al Nadal i ja estem pensant en les compres per als dinars i sopars que hauràs de preparar. No t’amoïnis, et donem uns consells per a què tinguis la nevera ben organitzada i sàpigues com col·locar tot el que compris i treguis un bon ús de la nevera.

Estalvi energètic

La bona col·locació i emmagatzematge dels aliments et farà que estalviïs energia i que els aliments perdurin més temps.

La nevera és un espai molt important dins la cuina, permet que els aliments es mantinguin frescos i durin més temps en bones condicions.

Quins aliments puc col·locar a cada espai?

L’organització és vital per tal que la temperatura es distribueixi equitativament i no quedin zones més fredes que altres, i la manera d’ordenar cada producte és un dels factors que pot incidir, per això ordenar-la és el primer pas.Emmagatzematge nevera

 • Part superior A la part superior de la nevera, s’han de col·locar els aliments més frescos, com els làctics. Productes com la llet, mantegues, iogurt, formatges…
 • A la porta
  A la porta s’aconsella col·locar les conserves, melmelades o les begudes que estan obertes. Es conservaran més temps i no hi haurà problema als canvis de temperatura que se succeeixin cada vegada que s’obri la nevera.
 • Part inferior
  En la part més baixa, és on col·loca la carn, el peix i/o els embotits. Sempre és millor que estiguin dins un recipient amb tapa, per evitar que els líquids es vessin. És la zona més pròxima al congelador, (si es tracta d’un tipus combi) la seva temperatura oscil·larà entre 3-5 °C. Procurarem que els aliments no es toquin els uns amb els altres i que no toquin les parets. Així l’aire circularà millor i cada aliment rebrà el fred que necessita.
 • Als calaixos
  Als calaixos s’han de col·locar les fruites i verdures. I és molt important guardar-les sense la bossa de la compra.

Quina és la temperatura ideal del frigoríc?

La temperatura ideal de la nevera hauria de ser uns 5 °C i el congelador a -18 °C.

organitzar_nevera_1

Ara que ja saps quin és l’ordre ideal per col·locar els aliments, et donarem unes pautes bàsiques per un òptim emmagatzematge i conservació dels aliments que et serviran en el teu dia a dia.

 • Els aliments han d’estar ubicats segons data de caducitat, si és que disposem de diverses unitats d’aquest. Col·locarem els que estan pròxims a caducar al davant de tot.
 • No sobrecarregarem els prestatges de la nevera d’una manera desequilibrada. Això vol dir, molt a dalt i poc a baix o viceversa, perquè això limitarà la circulació d’aire fred, el qual es distribuirà de forma desigual, el que pot arribar a afectar la conservació del menjar.
 • No col·locarem aliments quan estan calents (per exemple acabats de treure del forn o del foc). Esperarem que estiguin a temperatura ambient per evitar que la nevera hagi de fer més treball per refrigerar el nou aliment introduït. Hem de tenir en compte que un canvi brusc de temperatura, pot ser dolent per l’aliment.
 • Sempre haurem d’embolicar els aliments, que no tinguin un envàs propi, per així evitar la proliferació de bacteris i males olors. Els formatges, embotits i menjars preparats han d’estar ben tapats. Una bona manera de mantenir l’ordre de la nevera és utilitzar recipients de plàstic, i un consell molt útil és escriure que hi ha al seu interior i la data que el vam elaborar.
 • Embolicar els aliments amb paper film és molt bona idea, haurem de vigilar amb les bosses de plàstic, ja que aquestes poden accelerar la descomposició d’alguns aliments.

recipients nevera

Consells per cuidar la salut de la teva nevera

 • No omplis la nevera a fins dalt de tot i no deixis que els aliments toquin les parets o la porta, ni que es toquin entre si.
 • Si ha sobrat menjar, el guardarem dins un recipient tancat.
 • Mantinguis la nevera ordenada, una bona opció és quan vinguem de fer la compra, guardar-ho ben col·locat.
 • Neteja la nevera una vegada al mes.
 • Reparteix el menjar segons la zona i les seves característiques.
 • Millor utilitzarem envasos de vidre, per tal que els aliments es conservin millor, i no alterem el seu sabor.
 • Les fruites es poden col·locar soltes als calaixos i els vegetals es poden emmagatzemar amb bosses que tinguin forats, per tal que respirin.

Esperem que t’hagi agradat els nostres tips i idees que us hem deixat en aquest post. I si voleu compartir amb nosaltres qualsevol inquietud o pregunta ens la feu arribar!

Bibliografia

www.mejorconsalud.com
www.gencat.cat
www.hogarmania.com

Alba Piulats, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT001337

Deixa un comentari