18
Oct
2017
0

Alimentació en diferents etapes de la vida

alimentació

Les necessitats de nutrients es van modificant progressivament al llarg de la vida per tal de respondre als canvis fisiològics en cada etapa.

Això significa que no tots necessitem menjar el mateix. La nostra alimentació ha d’adaptar-se a cada moment per tal de garantir un bon estat de salut.

El post d’aquest mes, amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació celebrat el passat 16 d’octubre, el dediquem a repassar les particularitats d’algunes etapes del cicle vital.

 • Alimentació en l’edat escolar

Aquesta és una etapa important pel que fa al desenvolupament físic i intel·lectual del nen, així que serà necessària una bona planificació de l’alimentació per assegurar un bon rendiment escolar i de les activitats del dia a dia.

Així mateix, és una bona etapa per a treballar i ensenyar-los uns hàbits saludables, ja que s’ha observat que els hàbits que adquireixen durant aquesta etapa són els que, molt probablement, mantindran a l’etapa adulta.

Algunes de les consideracions a tenir en compte són:

INFOGRAFIA_alimentacio_edat_escolar

 • Incloure fruites i verdures diàriament. Les verdures es poden incorporar als menús en forma d’acompanyament (per exemple, amanides o arròs amb saltat de verdures com xampinyons, carabassó, pastanaga, etc.) o bé com a primer plat (crema de verdura, verdura al vapor o a la planxa, etc.)
 • Incorporar aliments rics en fibra com els llegums o els cereals integrals (arròs, pasta, etc.).
 • Limitar la ingesta de sucres i hidrats de carboni refinats (pizzes comercials, aliments precuinats, etc.) com a prevenció de problemes d’obesitat.
 • Si dinen a l’escola, procurar adaptar el sopar en funció dels menús escolars del migdia.

Aquest divendres dia 20 d’octubre farem un taller de cuina infantil per a pares i mares. On els hi ensenyarem receptes atractives per als nens i nenes i elaborarem diferents opcions. Amb receptari. Inscriu-te a recepció!

 • Alimentació en l’adolescència

L’adolescència es caracteritza per un important augment en els requeriments energètics i les necessitats de nutrients, com a conseqüència dels canvis que es produeixen en l’àmbit físic, hormonal i psicològic.

En aquesta etapa podem seguir treballant els hàbits saludables, explicant-los què han de menjar i com repartir els àpats al llarg del dia. Una bona alimentació, juntament amb un bon programa d’activitat física, contribuirà a un bon estat de salut i a prevenir possibles alteracions i trastorns alimentaris, molt freqüents en aquesta edat.

Algunes consideracions a tenir en compte en l’adolescència són:

alimentacio_edat_adolescent

 • És l’etapa on s’assoleix el pic de densitat òssia, per tant, cal assegurar una correcta ingesta de vitamines i minerals com el calci, vitamina D i fòsfor.
 • L’adolescència es caracteritza també pel desordre alimentari. En alguns casos, augmenta el consum d’aliments processats i rics en sucres i greixos saturats. En d’altres, sobretot pel que fa a les noies, augmenta el desig per a baixar de pes, que pot desencadenar trastorns alimentaris com l’anorèxia o la bulímia. En qualsevol cas, serà necessària una supervisió del seu comportament per part dels adults.
 • Els requeriments energètics poden variar considerablement segons alguns factors. Així doncs, cal tenir en compte que no existeix una única pauta alimentària ideal per a tots els adolescents i que haurem d’adaptar-la en funció de diferents factors com l’edat, el sexe, la pràctica d’exercici físic i l’esforç intel·lectual (tenir cura especialment en èpoques d’exàmens).
 • Alimentació en l’envelliment

L’envelliment influeix en la capacitat per alimentar-se i obtenir nutrients, ja que es produeixen alteracions en l’aparell digestiu, la dentadura i la producció de saliva, entre d’altres. En alguns casos, aquestes alteracions donen lloc a gasos i restrenyiment.

Així mateix, ens trobem amb uns hàbits alimentaris molt arrelats que dificulta el procés de canvi en cas de produir-se patologies que ho requereixin (hipertensió, nivells elevats de colesterol o triglicèrids, etc.).

Durant aquesta etapa, hi ha alguns aspectes que cal tenir en compte:

alimentacio_edat_envelliment

 • Es recomana adaptar l’alimentació a les alteracions de l’aparell digestiu, preferint aliments de fàcil masticació i digestió.
 • El risc de patir malalties com la hipertensió o la diabetis és major en aquesta etapa. Una correcta alimentació pot ser clau en la prevenció d’aquestes patologies estretament relacionades amb els hàbits.
 • Es produeix una disminució en la despesa energètica, fet que requereix disminuir també la ingesta calòrica en alguns casos, sense descuidar tots els nutrients necessaris.
 • En casos en què la falta de gana pot comprometre l’estat de salut, es recomana enriquir els plats (per exemple, afegint a les cremes de verdura ou dur, fruits secs, formatge ratllat, llet en pols, etc.).

Bibliografia

L’alimentació saludable en l’etapa escolar (Generalitat de Catalunya)

Alimentación del adolescente

Diet, Nutrition and the prevention of chronic diseases

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

2 Respostes

  1. Bones Maite, primer de tot, gràcies per contactar amb nosaltres i llegir-nos! Et recomanem que donis una volta pel blog, ja que hi ha moltes receptes que són vegetarianes.
   Puré depuratiu: http://trevolblog.com/2018/01/pure-depuratiu-post-festes/
   Paté d’albergínia: http://trevolblog.com/2016/05/pate-dalberginia/
   Hummus de colors: http://trevolblog.com/2017/05/hummus-de-colors/
   De totes maneres t’aconsellem que visitis un nutricionista, per tal de dur a terme una correcta pauta alimentària, per tal de no tenir carències, donat que és una alimentació vegetariana.
   Aquests canvis en l’estil de vida, han d’anar acompanyats sempre d’un professional que t’assessori.
   Si necessites qualsevol cosa ens ho fas saber.

Deixa un comentari