19
Sep
2017
0
portada salut cardiovascular

Quins són els millors aliments per al teu cor?

Després d’haver-vos donat ja els nostres consells per a la tornada a la rutina, a través de facebook, iniciem de nou les publicacions de nutrició al nostre blog. Avui ho fem parlant dels aliments que ens ajuden a tenir cura del cor, ja que el pròxim dia 29 de setembre es celebra el Dia Mundial del Cor.

Sabies que…?

Les malalties del cor i del sistema circulatori suposen la primera causa de mort a Espanya.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), apunta que bona part d’aquestes malalties cardiovasculars es podrien evitar amb un control adequat dels factors de risc.

Factors de risc

En les malalties del cor influeixen diversos factors, alguns dels quals no podem modificar, com són la genètica i l’edat. Però en tenim d’altres que depenen de nosaltres i de les nostres decisions: el tabaquisme, el tipus d’alimentació, l’obesitat i el sedentarisme.

A continuació us expliquem en què consisteix un patró d’alimentació cardiosaludable.

INFOGRAFIA_alimentacio_cardiovascular

  1. Escull greixos saludables

Un dels punts més importants en una alimentació cardiosaludable és reduir al màxim la ingesta de greixos saturats, que trobem en aliments d’origen animal com l’embotit, les carns greixoses (porc, corder, etc.) o la brioixeria industrial (les galetes maria són també brioixeria), entre d’altres.

Alhora, es recomana augmentar la ingesta de greixos saludables que promouen un bon perfil lipídic en sang (reduint el colesterol total i dolent -LDL – i augmentant el colesterol bo -HDL-). Els podem trobar en aliments com el peix blau, els fruits secs i les llavors, l’oli d’oliva o l’alvocat.

  1. Incorpora fruites i verdures diàriament

Si bé és cert que aquest és un dels factors més importants per a tenir un bon estat de salut (a aquestes altures, ja no fa falta recordar els nombrosos beneficis d’aquest grup d’aliments), et recomanem que no caiguis en la monotonia de la mongeta bullida i busquis opcions que et permetin gaudir menjant sa!

Si sabem que aquest grup d’aliment ha de formar part de la nostra alimentació diària, seria interessant buscar les opcions que més s’adaptin als nostres gustos i costums culinaris.

Prova amb diferents amanides, cremes i purés, saltats de verdures (xampinyons, ceba, pebrot, etc.), verdures escalivades com acompanyament, etc.post_manzana_cardiovascular

  1. Incorpora aliments rics en fibra

Els aliments integrals i rics en fibra contribueixen en la prevenció de malalties com la diabetis tipus 2, la hipertensió, alguns tipus de càncer i malalties del cor.

Una bona forma d’incorporar aquesta fibra és augmentant la ingesta de llegums i substituint els cereals refinats per integrals, com per exemple, l’arròs integral, la civada (avena), la quinoa o l’espelta.

  1. Una vida sana és molt més efectiu que un suplement

La indústria ha aprofitat els beneficis demostrats dels àcids grassos omega-3 per a comercialitzar-los en forma de suplement (la pastilla màgica que tot ho cura) i fer-ne d’això un negoci (un negoci una mica enganyós).post_esport_cardiovascular

El consum d’aquest tipus de suplements no ha demostrat disminuir el risc de mortalitat, com sí que ho ha fet una alimentació basada en els aliments que us hem anat enumerant en els anteriors paràgrafs.

Recordeu que està a les nostres mans millorar la salut del cor. Mantenir un pes saludable, escollir bé els aliments, mantenir-nos actius i no fumar pot contribuir a tenir un cor fort com un roure!

Bona tornada a la rutina 😉

Bibliografia

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/184688/1/9789241509459_eng.pdf?ua=1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21245490

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22166190

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26359712

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures
amilemntacio després de festes
Com ens alimentem després de festes?

Deixa un comentari