26
Sep
2017
0
falsos mites dietes detox

Els falsos mites de les dietes detox

Que aixequi la mà qui no ha tornat de vacances amb algun quilo de més i ha pensat “dilluns, començo la dieta”. Fa uns anys, això consistia a menjar enciam i pollastre fins a avorrir-los. Avui, però, tenim alternatives com les “dietes depuratives” o detox. Realment, sonen bé i semblen prou “molones”, no?

 

Quin és el secret d’aquestes dietes?

Ens diuen el que volem sentir. No és atractiu que et diguin que perdràs en temps rècord el pes que has anat guanyant durant els darrers anys de la teva vida i que, a més, ho faràs d’una forma 100% natural? No és atractiu que et diguin que eliminaràs totes les toxines del teu cos?

D’entrada, aprimar-se (amb salut) no és tan fàcil ni ràpid com alimentar-se d’enciam, fruita i sucs detox durant un temps (almenys no és la millor opció si no vols recuperar el doble de quilos dels que has perdut).

dietes detox perills

Quin perill poden suposar?

  1. Caure en l’engany i buidar-nos la butxaca

Per sort, el nostre organisme ja disposa de mecanismes que fan la funció d’eliminar les toxines i les diferents substàncies de rebuig. És el cas per exemple, del ronyó o el fetge. I si aquests no funcionen bé, tenim un greu problema que difícilment curarem amb un batut de col kale amb gingebre, cúrcuma i espinacs.

Quina necessitat tenim de pagar les fruites i les verdures a preu d’or? Inverteix el que gastaries en qualsevol dieta depurativa o detox* en una bona compra a la verduleria del barri!

* (Aplicable també per a qualsevol altra dieta amb nom propi, com la hiperproteica, la de batuts, la del grup sanguini, la del color d’ulls, la del xarop d’auró (conegut com el “sirope de arce”…).

  1. Creure que és la salvació del nostre problema?

Que ens estafin i ens facin perdre diners és greu, però tant o més que això ho és el fet de creure que seguint una dieta detox durant un mes m’aprimaré permanentment i que gaudiré d’una salut de ferro.

De què ens serveix alimentar-nos durant un temps exclusivament d’aliments vegetals amb l’objectiu d’aprimar-nos si, un cop finalitzat aquest període, no he après quins són els hàbits que he de mantenir la resta de la meva vida per a mantenir aquest pes?

De la mateixa manera que el temps que inverteixo al gimnàs fent spinning, zumba, nedant o sortint a córrer no compensa els cigarrets que fumo al llarg del dia, beure un suc detox no és la solució al meu problema de pes ni de salut.

dietes detox1

Això vol dir que no puc prendre sucs de fruites i verdures?

Vol dir que prendre un suc verd no em dóna carta lliure per menjar-me el croissant del berenar ni que sigui substitutiu de la ració de verdura o fruita sencera.

Els sucs, smoothies o batuts, tenen un contingut en fibra menor que la fruita sencera i, per tant, la sensació de sacietat que ens aporten és menor. En el cas de la fruita, a més, la proporció de sucres és major que la peça sencera (per lògica, un suc de 2 taronges aporta més sucre que si berenéssim una taronja sencera. A més, amb el suc perdem bona part de la fibra, i això comporta una absorció més ràpida d’aquest sucre).

Però si els incloc en el marc d’uns hàbits saludables i sabent que no són imprescindibles per a gaudir d’una bona salut, endavant!!!

I com sempre et recomanem que t’oblidis de dietes miracles i segueixis uns hàbits de vida saludables. La teva butxaca i la teva salut t’ho agrairan!

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari