8
Jun
2017
0
alimentacio_ estiu

És recomanable variar la nostra alimentació a l’estiu?

 

Queda inaugurada la temporada de calor i piscina….i amb això comencen també les presses per a posar-nos en forma i perdre alguns quilos.

Encara que no ens agradi sentir-ho (siguem sincers, tenim el costum de celebrar-ho tot asseguts en una taula plena de menjar), el calendari no hauria de repercutir en els nostres hàbits alimentaris. Els hàbits saludables haurien d’acompanyar-nos durant tot l’any.

I quan parlem d’hàbits saludables no ens referim a menjar 100% saludable els 365 dies de l’any. Crec que tant o més important és aprendre a menjar sa com aprendre a gestionar els dies d’excessos. I què vol dir això de gestionar els excessos? Doncs que hauríem de ser capaços de saber menjar sense remordiments la pizza del divendres o les postres de diumenge o altres excessos que puntualment se’ns presentin, i tornar a la rutina de menjar sa sense que se’ns faci una muntanya. Que un dia mengem menys saludable de l’habitual no vol dir que ja ho estiguem fent tot malament!

hamburguesa_llenties_tofu_2

A l’estiu però, sembla que això de mantenir una rutina sovint és complicat i després de passar-nos l’any desitjant les vacances, acabem desitjant recuperar la normalitat del setembre. L’estiu ens porta una mica més de temps lliure i més hores de sol que aprofitem per fer allò que no fem durant la resta de l’any. Però i la nostra alimentació… ha de ser diferent a l’estiu?

Si a principis d’any et recomanàvem evitar qualsevol tipus de dieta, ara seguim pensant el mateix! L’alimentació, hauria de basar-se en els mateixos grups d’aliments, sigui la temporada que sigui: fruites, verdures i hortalisses de temporada, cereals integrals (no els confonguis amb la capsa bonica del supermercat on posa “cereals rics en fibra”), llegums, fruits secs i proteïna de qualitat.

Limita els aliments processats tant com puguis

Avui en dia ja no és cap novetat que una alimentació inadequada té una gran influència en el desenvolupament de malalties cròniques com l’obesitat, la diabetis tipus 2 o alguns tipus de càncer.

Per desgràcia, tenim a l’abast un gran nombre de productes insans amb una alta palatabilitat que estimulen la gana i redueixen la sensació de sacietat, fet que ens empeny a consumir-ne en excés.

Això és molt habitual en aliments com els snacks processats (patates, aperitius, fruits secs fregits o salats…), les galetes, els gelats, etc. Així que posa una mica d’imaginació i busca alternatives saludables (però que encaixin amb els teus gustos i preferències alimentàries, sinó te’n cansaràs als dos dies).

I parlant de gelats, aprofito per dir-te que faré un taller de gelats on t’explicarem amb quins ingredients elaborar-los de manera saludable i moltes coses més!

Gelats_taller_blog

Gaudeix de les vacances

Sé que després de llegir l’enunciat l’únic que estàs pensant és amb els tiberis que faràs cada un dels dies de les vacances. I no et diré que intentis buscar un equilibri i tot això que acostumem a fer els nutricionistes☺ Probablement el significat de la paraula “equilibri” sigui molt diferent per a tu que per a mi.

Però el que et puc proposar és que els excessos no suposin tots els àpats del dia. Si ja tens previst que soparàs de restaurant i caurà una bona pizza, procura que l’esmorzar i el dinar siguin més lleugers. Incorpora una bona quantitat de fruites i verdures/hortalisses o altres aliments d’origen vegetal com els llegums.

INFOGRAFIA_ALIMENTACIÓ_saludable_ estiu

No dinis a base de pinya i pollastre a la planxa… arrasaràs amb el sopar i tot el que et plantin a davant!

Finalment, et recordem que la vida seguirà igual al setembre… seguirà havent-hi el supermercat ple de menjar!! ☺

BON ESTIU!!!

Bibliografia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11054585?dopt=Abstract

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari