30
May
2017
0
salut_ossia_

Quina és la millor activitat per millorar la qualitat òssia?

La pèrdua de massa òssia deguda a l’edat és un problema de salut important dels nostres dies. La pèrdua de massa òssia i el deteriorament del teixit ossi està directament relacionat amb la disminució de la força de l’os i el conseqüent increment del risc de fractura que desemboca en malalties conegudes com l’osteopènia i l’osteoporosi com ja vam parlar en aquest article. Els llocs més comuns de fractura per osteoporosi són els malucs, la columna i els canells.

L’estil de vida contribueix a la variació de la qualitat òssia

Tot i que la major part (60-80%) de la variació de la força de l’os s’atribueix a la genètica, l’os es considera un teixit dinàmic que es remodela contínuament en resposta a diferents estímuls. L’estil de vida i els factors ambientals com la nutrició, la ingesta d’alcohol, tabac i la càrrega mecànica de l’esquelet contribueixen fins a un 20-40% de la variació de la qualitat òssia.

os_salut_osea

Els beneficis de l’aquagym

De la mateixa manera que la inactivitat física i la baixa càrrega mecànica han estat associades amb efectes negatius sobre la massa òssia i la pèrdua accelerada d’os, els exercicis associats amb l’alt impacte i amb alta càrrega mecànica han sigut relacionats amb un efecte positiu sobre el recanvi de teixit ossi. Tot i això, aquests tipus d’exercicis poden no ser sempre els més apropiats per als adults de mitjana i avançada edat a causa del deteriorament físic i la presència de malalties cròniques com l’ osteoartritis. Els exercicis aquàtics com l’aiguagym han demostrat ser efectius en diversos components de la condició física, tenen un menor risc de fractura traumàtica i aplica menys estrès a les articulacions.

Aquagym_dona

Estudi amb dones postmenopàusiques

Avui us presentem una metanàlisi de la Universitat de Sidney (Simas, Hing, Pope, & Climstein, 2017) en el que van observar els resultats d’onze estudis, implicant 629 dones postmenopàusiques. Vuit estudis van comparar els exercicis aquàtics amb un grup sedentari control, i 4 estudis tenien exercicis terrestres com a grup de comparació (entrenament de força i entrenament de judo entre d’altres).

Resultats en xifres:

  • La metanàlisi va revelar diferències significatives entre els exercicis aquàtics i el grup control a favor dels exercicis aquàtics respecte als canvis de densitat de mineralització òssia a la columna lumbar i al coll del fèmur.
  • També es van trobar diferències significatives entre els exercicis aquàtics i els exercicis terrestres a favor d’aquests últims respecte als canvis de la columna lumbar.
  • Tot i això, no es van trobar diferències significatives entre els exercicis aquàtics i els exercicis terrestres pel que respecta als canvis del coll del fèmur. Amb això trobem que els exercicis realitzats al terra són més efectius que els exercicis realitzats a l’aigua per a la millora de la densitat òssia de la columna lumbar però no al coll del fèmur.

Conclusions

Per tant, podem dir que els exercicis aquàtics poden tenir beneficis per al manteniment o l’augment de la salut òssia de les dones post menopàusiques però aquests beneficis seran menors als obtinguts amb els exercicis terrestres.

Quan volem programar l’exercici físic envers un objectiu no només hem de tenir en compte l’efectivitat sinó també la ràtio risc-benefici de l’activitat per a la persona que la durà a terme per això té importància aquest estudi.

exercici_gent_gran

Si no vols patir cap risc amb la pràctica d’exercici físic, el millor que pots fer és consultar professionals qualificats segons la llei 3/2008 de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport com són els titulats en grau en ciències de l’activitat física i l’esport (C.A.F.E) i els tècnics superior de les activitats físiques i esportives (T.A.A.F.F.E.)

Bibliografia:

Simas, V., Hing, W., Pope, R., & Climstein, M. (2017). Effects of water-based exercise on bone health of middle-aged and older adults: a systematic review and meta-analysis. Open Access Journal of Sports Medicine, Volume 8, 39–60. https://doi.org/10.2147/OAJSM.S129182

Vicente Beltrán, responsable de Fitness i Entrenament Personal de Trèvol Lleida. Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Número col·legiat: 52.196

Possiblement també t'agradarà

És necessari arribar a l’errada muscular per augmentar la massa muscular?
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari