17
May
2017
1
Sense gluten, gluten free

És perjudicial seguir una dieta sense gluten sense ser celíac?

Tenim el mal hàbit d’aplicar les mateixes recomanacions alimentàries per a tothom, siguin quines siguin les necessitats individuals d’aquella persona, o fins i tot els seus gustos i preferències.

Amb el gluten ha passat alguna cosa similar. Sembla ser que ara és el responsable de totes les malalties. I com a conseqüència, va en augment, la moda de consumir productes amb la certificació “lliures de gluten“, tant si som celíacs com si no. Productes poc econòmics i que, segons aquest article publicat recentment, sembla que poden comportar importants problemes de salut.

O almenys això és el que diu el titular de la notícia publicada a La Vanguardia fa unes setmanes. Concretament, la notícia diu que eliminar el gluten de la dieta sense ser celíac pot comportar un major risc cardiovascular.

sense gluten

Però què és el que realment podem interpretar de l’article publicat?

Si una cosa no es pot negar, és que la mostra i el temps d’estudi no estan gens malament…. Punt positiu! Concretament, s’ha estudiat l’evolució d’uns 100.000 americans al llarg de 26 anys. Com a aspectes negatius, destacaríem que els hàbits alimentaris dels americans (i els productes que consumeixen) són poc comparables amb els nostres. No necessitem gaires estudis per saber que els americans tenen un risc cardiovascular elevat com a conseqüència dels seus mals hàbits alimentaris i de les disparades taxes d’obesitat. Però independentment d’aquests factors, les conclusions de l’article són ben clares:

“La ingesta a llarg termini del gluten no s’associa a risc cardiovascular. No obstant això, eliminar el gluten podria comportar un menor consum de cereals integrals, fet que podria afectar a la salut cardiovascular. S’hauria d’evitar la promoció de les dietes lliures de gluten entre les persones no celíaques.”

Resumint, l’article conclou que el gluten no augmenta el risc cardiovascular. Com ho tradueix la premsa? “No prendre gluten augmenta el risc cardiovascular”.

fruitaiverdura

Doncs evidentment que si estarem perjudicant la nostra salut si el que fem és substituir un entrepà de pa integral per un croissant sense gluten!

Quin és el risc?

No consumir gluten no és el risc, el risc és abusar de certs productes processats que incorporen el segell de “lliure de gluten” però que són igual de perjudicials que els mateixos productes amb gluten. És el cas per exemple de la brioixeria (galetes, magdalenes, croissants, etc.) o dels plats precuinats.

Però no podem passar per alt que els principals aliments que tenen un factor protector en l’àmbit cardiovascular són la fruita, la verdura i els llegums, etc. i cap d’aquests tres aliments porta gluten.

Finalment, volem recordar que tenim moltes altres opcions per substituir els cereals amb gluten i no haver de recórrer a productes processats, cars i poc saludables. Algunes fonts de carbohidrats de qualitat són l’arròs, els llegums, la quinoa, el mill, el teff o l’amarant, entre d’altres.

Bibliografia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28465308

http://www.lavanguardia.com/comer/20170504/422261480670/alimentos-sin-gluten-riesgo-no-celiacos-enfermedades-corazon.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26067071

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgh.13703/full

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari