24
Mar
2017
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Què és l’osteopatia?

L’osteopatia és una ciència que es basa en un mètode terapèutic manual, tenint en compte una visió global de la persona i buscant l’estat de salut entre els elements que componen l’estructura i funció del cos. Incidim en la importància del moviment i per tant, un dels seus principals objectius serà restaurar la mobilitat necessària per a que un organisme funcioni saludablement.

Partim de la convicció que el cos té els seus mecanismes per autoregular-se i autoregenerar-se però sovint, per diferents motius, el cos té tensions i bloquejos que impedeixen o dificulten aquests processos; donant dolors, cansament i altres símptomes. Amb l’osteopatia, alliberem aquestes tensions per tal de facilitar el reequilibrament del cos.

Valorem el símptoma del pacient com un senyal d’alarma, que ens avisa d’un desequilibri en l’organisme. Mitjançant un diagnòstic acurat, buscarem el reequilibrament de l’organisme, millorant d’aquesta manera el funcionament del cos. Utilitzarem tècniques suaus i segures, adaptades a cada pacient i a les seves necessitats. Treballarem tant en l’àmbit estructural, cranial o visceral depenent del que cada cos ens demani.

A qui va dirigida l’osteopatia?

Entre les principals indicacions d’aquest tipus d’enfocament terapèutic, cal destacar totes aquelles disfuncions musculoesquelètiques que cursen amb dolor a nivell de la columna vertebral i de les extremitats i que són causades per traumatismes, accidents. moviments repetitius, males postures, alteracions de la funció visceral, estrès, etc.

foto_osteopatia

Tot  i que l’osteopatia sigui més coneguda per a un tractament de dolors d’esquena i ossos, és també molt efectiva amb el tractament d’altres tipus de símptomes com:

  • Trastorns musculoesquelètics: contractures musculars, tendinitis, etc.
  • Trastorns digestius: colon irritable, estrenyiment, acidesa, espasmes abdominals, etc.
  • Trastorns genito-urinaris: endometriosis, dolors menstruals, disparèunia, etc.
  • Problemes i seguiments de l’embaràs: dolor d’esquena o ciàtica, dolor inguinal, etc.
  • Prevenció de lesions i de disfuncions en l’organisme que puguin comportar futures molèsties o malalties. Millora de l’estat vital.
  • Altres: Estrès, migranyes, cefalees, problemes ATM, cansament generalitzat, trastorns hormonals…foto_osteopatia3

Quines tècniques s’utilitzen?

  • Tècniques estructurals: prèviament haurem fet els testos convenients per determinar quin segment vertebral es troba en bloqueig. Entre vèrtebra i vèrtebra es troben músculs molt profunds i petits (multifidus), que en cas de trobar-se en contractura (per diferents motius…) poden bloquejar un segment vertebral limitant la seva llibertat de mobilitat. Aquest nivell tan profund no podem arribar amb un simple massatge i utilitzarem tècniques estructurals com TRUST, una maniobra d’alta velocitat per alliberar i recol·locar el segment vertebral bloquejat. De cada segment de la columna vertebral surten terminacions nervioses que emetran i rebran informació dels diferents músculs, teixits, òrgans… en osteopatia relacionem cada vèrtebra amb un o diversos òrgans interrelacionant així una falta de mobilitat amb una congestió visceral concreta i viceversa. Contradiccions: osteoporosis important, algunes malalties reumàtiques, persones que tinguin aprensió…
  • Tècniques miofascials: utilitzarem aquestes tècniques per relaxar músculs o grups de músculs determinats, també les utilitzarem en aquells casos que les tècniques estructurals no estiguin indicades. Jones (inhibició), Mitchel (tècnica neuromuscular), tècniques funcionals i d’escolta.
  • Tècniques viscerals: utilitzarem aquestes tècniques per descongestionar vísceres i òrgans i alliberar tensions dels teixits conjuntiu i lligaments relacionats. Punts neurolinfàtics de Chapman, jarricot, tècnica d’escolta, bombejos, alliberació de teixit conjuntiu i lligaments, treballar cicatrius i adherències…
  • Tècniques cranials: El crani té el seu propi moviment a través de les sutures dels ossos que el formen. Aquests moviments són de poca amplitud i es realitzen a un ritme regular, sent molt importants en la nostra fisiologia. Si aquest ritme s’altera, pot donar a disfuncions que influeixen a la resta del cos. L’osteòpata, mitjançant el tacte realitzarà una “escolta” d’aquest moviment, percebent les alteracions i poden realitzar les correccions necessàries.

L’osteopatia pot ser complementària amb la medicina convencional, amb el seu objectiu comú d’ajudar al pacient i treballar en la prevenció, la conservació i la millora de la salut.

Dra. Aina González, responsable de la unitat Fisium de Vithas Lleida.

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari