21
Dic
2016
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Salut i Nadal

S’atansen les festes de Nadal, motiu de menjars i festes amb els amics i la família. En moltes ocasions qui ha fet règim durant tot l’any té una excusa per saltar-se’l argumentant que “per uns dies no passa res”. Assumint que és difícil ser sempre rigorós, tenir en compte alguns consells de salut per aquestes festes ens podem evitar problemes futurs.

És important que tothom tingui en compte aquests consells, però encara tenen un motiu addicional aquelles persones que pateixen alguna malaltia crònica, ja que es pot descompensar amb relativa facilitat degut als menjars copiosos i les transgressions alimentaris que es produeixen aquests dies de festes. Els diabètics, per exemple, han de vigilar amb la quantitat i contingut dels àpats i ser conscients que, si s’han excedit en els menjars, hauran d’augmentar els controls mèdics, sobretot si es tracten amb insulines i fàrmacs orals. A més d’això, també hauran d’adaptar la medicació als horaris dels àpats per tal d’evitar hipoglicèmies.

Si es beu alcohol, sempre en moderació, és millor consumir vi sec i/o cava brut, així com evitar en la mesura del possible les begudes amb alta graduació alcohòlica. A més, es recomana no abusar de la cervesa (amb alcohol i sense) així com de la sidra, ja que totes dues tenen un alt contingut en sucres.

salut_nadal_1

Per la seva banda, evitar les postres i les begudes dolces és fonamental. Els aliments molt salats i/o copiosos no són recomanables, sobretot per aquelles persones amb hipertensió, que hauran de prendre la medicació pautada.

Per tothom i en general, és recomanable no abusar en quantitat dels menjars i begudes alcohòliques, sempre és millor poc i bo (i a més, no tindrem problemes si ens paren en un control de trànsit). S’hauria de continuar amb l’exercici físic que fem regularment adaptant-lo a l’horari i si no en fem, sempre són bones dates per començar i proposar-se nous reptes esportius per l’any que ve. A part d’això, les passejades en família després dels àpats ens ajudaran a fer la digestió.

Un cop passades les festes, un control de salut postvacacional és una bona idea per començar l’any amb tranquil·litat.

Bones festes!

Dr. Ramon Nogué, metge de Vithas Hospital Montserrat.

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari