16
Dic
2016
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Mites alimentaris

El món de la nutrició està ple de falsos mites que, des de sempre, hem donat com a vàlids sense parar a qüestionar-nos-els. Però no tot el que donem com a cert ho és i, per això, avui intentarem aclarir-vos i raonar alguns d’aquests mites, com podem ser les dietes baixes en greix per aprimar-nos, el gran protagonisme que hem atorgat als aliments light o la famosíssima copa de vi al dia per a prevenir malalties cardiovasculars.

Sembla que el Sr. Google té la resposta a totes les nostres preguntes (o almenys és dels primers llocs on busquem quan volem saber quelcom), però hauríem de ser una mica més curiosos amb el què llegim o sentim. Quan parlem d’alimentació i nutrició surt “informació” ( i ho escric entre cometes perquè sovint en podríem dir desinformació) de sota les pedres, però què hi ha de cert?

Durant anys, hem estat perpetuant certs mites sense qüestionar-nos la seva validesa i em sorprèn quan a avui dia, per exemple, algú em diu que no beu aigua durant els àpats perquè engreixa… Sabeu quantes calories té l’aigua, oi? Amb això us volem a animar a utilitzar el sentit comú davant de qualsevol informació que rebeu, sigui de l’àmbit que sigui!

Avui us parlarem de 5 mites relacionats amb l’alimentació que, tot i l’evidència científica disponible, encara no tenim del tot clars

  1. Per aprimar-nos hem de seguir una dieta baixa en greix

Des de sempre, hem pensat que si volíem baixar de pes, havíem de retallar al màxim els greixos de la nostra alimentació a causa de l’elevat contingut calòric.

Un gram de greixos ens aporta 9 kcal, mentre que un gram d’Hidrats de Carboni (HC) o de proteïna ens aporta 4kcal. Fins aquí estem d’acord que són més calòrics els greixos que els altres dos macronutrients (HC i proteïna).

Tot i així, l’evidència científica actual demostra que una dieta baixa en greixos no afavoreix una pèrdua de pes i això s’explica per diversos factors, un d’ells és l’efecte saciant que tenen els greixos. Així doncs, restringir-los es tradueix inicialment en: menys calories, menys sacietat, motiu pel qual acabem menjant més que si haguéssim introduït greixos saludables des d’un bon principi.

Així doncs, els greixos saludables com els fruits secs, l’alvocat, el peix blau o l’oli d’oliva haurien de formar part de la nostra alimentació habitual!

mites_alimentaris_1_blog

      2. Hem de fer els 5 àpats cada dia

Un dels principals problemes que trobem a les dietes de “calaix” o les que pots trobar a les revistes és la falta d’individualització. Tenim tots la mateixa energètica cada dia? Tenim el mateix metabolisme? Llavors perquè hem de menjar tots igual?

Recuperant el tema… inconscientment, molts professionals de la nutrició recomanem fer els 5 àpats al dia (i em fico dins del sac!). No obstant això, ens trobem amb estudis que demostren que fer 5 o 6 àpats no aprima més que fer-ne 3. En tot cas, ens pot ajudar a arribar menys afamats als àpats i per tant, a no menjar més del compte.

Resumint, menjar 5 vegades al dia té els seus beneficis, però al final, hem de ser capaços d’adaptar l’alimentació a cada cas en particular. Si pel meu ritme de vida (sigui per horaris o perquè no tinc gana a certes hores del dia) em resulta més còmode fer 3 ingestes en comptes de 5, endavant!!!

      3. Menjar enciam a la nit engreixa

Ni l’enciam ni la fruita engreixen si els prenen a partir de les 18h de la tarda. En el cas de la fruita té les mateixes calories tant si la mengem abans com després de dinar o a les 21h de la nit. I de fet, el seu consum es relaciona amb un millor control de pes corporal i altres beneficis en àmbit de la salut.

Tampoc existeix cap evidència científica que demostri que l’enciam provoqui retenció de líquids quan es consumeix a la nit. En tot cas, si a la nit ens resulta una mica indigest (que no vol dir que ens augmenti el greix corporal eh!), podem prendre amanides per dinar i aprofitar els sopars per incloure verdura cuita o purés.

mites_alimentaris_2_blog

      4. Els aliments ligth són més saludables

La nostra preocupació pel pes i la salut ha obert les portes a la indústria per a inventar i vendre tota mena de productes suposadament millors que la versió original.

D’entrada, hem de començar per assumir que light no significa lliure de calories ni que en puguem menjar tant com ens vingui de gust, encara que ens ho hagin venut així.

Us recomanem que quan tingueu un aliment light a davant, us pareu a llegir l’etiqueta i analitzar les diferències amb la seva versió normal… descobrireu que en molts casos varien ben poc! No tenim tants remordiments de consciència si optem per la versió light, però el cert és que indueix a menjar-ne més i això es tradueix amb una major ingesta calòrica.

Així que, si en fas en consum ocasional (com hauria de ser), no cal que optis per la versió light!

      5. L’alcohol amb moderació és bo

Probablement aquest sigui dels mites que més ens creiem i encara avui la indústria continua insistint en el fet que una copa de vi al dia és bona per a la salut cardiovascular.

Fa uns anys, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) ja advertia que no existia un consum d’alcohol que no suposés un risc per a la salut. En altres paraules, alguns estudis posen en evidència que consumir alcohol amb moderació provoca un augment en el risc de patir càncer.

Resumint, evitem que el missatge difós per la indústria alimentària de “una copa de vi al dia protegeix la salut cardiovascular” es tradueixi en incloure el vi i qualsevol altra beguda alcohòlica al nostre dia a dia.

Bibliografia:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1204792

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943985?ordinalpos=&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.SmartSearch&log$=citationsensor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26576343

http://www.who.int/substance_abuse/publications/alcohol_atencion_primaria.pdf

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari