30
Nov
2016
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Millorar en el dia a dia: entrenament clàssic o entrenament funcional?

A mesura que ens fem grans, els nivells de força, resistència, flexibilitat i equilibri disminueixen progressivament. Aquestes pèrdues ens fan ésser menys eficaços a l’hora de realitzar les nostres tasques diàries. A mesura que el nostre nivell de capacitat física disminueix ens tornem més dependents d’ajudes externes o d’altres persones per a poder realitzar aquestes tasques.

Un estil de vida sedentari es considera un dels factors més importants que contribueixen a la pèrdua de rendiment a l’hora d’executar les tasques quotidianes i, per tant, de l’autonomia de la persona. La pràctica regular d’exercici ajuda a mantenir i/o millorar les capacitats físiques, disminuir el risc de caigudes o de malalties cardiovasculars. Però realment el que ens interessa per a poder ser autònoms és que podem executar de manera autònoma tasques bàsiques com aixecar-nos de la cadira, desplaçar-nos o carregar i transportar pesos.

Avui us mostrem un interessant i curiós estudi realitzat amb 98 dones grans d’uns 70 anys que van fer a Holanda per a determinar si un programa d’exercici funcional i un programa clàssic de força tenien uns efectes diferents en l’habilitat d’executar tasques diàries ( de Vreede, Samson, Van Meeteren, Duursma, & Verhaar, 2005).

Van avaluar un total de 16 tasques relacionades amb el dia a dia com:

 1. Carregar cassoles de cuina entre dos taulells.
 2. Abocar l’aigua d’una gerra en una tassa.
 3. Portar el pes d’una bossa d’equipatge amunt i avall una plataforma amb autobús de tres escales.
 4. Portar la compra passant per una porta, pujar i baixar d’una plataforma de tres escales, i deixar les bosses de la compra sobre el taulell.
 5. Transportar la roba de la rentadora a l’assecadora.
 6. Posar-se i treure’s una jaqueta.
 7. Escombrar el pis.
 8. Passar l’aspirador.
 9. Fer el llit.
 10. Pujar les escales (13 esglaons).
 11. Assentar-se i aixecar-se del terra.
 12. Obrir la porta.
 13. Lligar-se les sabates.
 14. Recollir mocadors del terra.
 15. Caminar durant 6 minuts.
 16. Estirar-se per arribar a objectes llunyans.

A més, es va avaluar la força isomètrica d’extensió de cames, la força isomètrica de flexió de colze, la força prènsil de mans i la potència d’extensió de genoll.

Van fer tres grups; un grup de 34 persones seguia un entrenament general de força, un altre grup de 33 persones seguia un programa que simulava tasques funcionals i un tercer grup de 31 persones era un grup de control. Tots tres grups d’entrenament feien tres sessions setmanals d’una hora amb separades per un dia de descans i durant 12 setmanes en total.

Com a resultats tenim que al final de les 12 setmanes, el grup que entrenava amb exercicis funcionals és el que més va millorar les tasques quotidianes i va igualar al grup de força a la millora de la potència d’extensió de genoll. Per la seva banda, el grup de força va millorar en pràcticament tots els testos de força i va notar una millora de la meitat del que ho feia el grup funcional en les tasques quotidianes.

gràfic_entrenament_classic_o_funcional

Per tant, si el que volem és millorar en tasques bàsiques quotidianes, ser més autònoms i millorar la qualitat de vida, el més efectiu és optar per l’entrenament funcional. Tot i així, si el que vols és una millora més global, també pots optar per un entrenament més clàssic de força. També hem de tenir en compte que la població que es va estudiar va ser gent gran de 70 anys i, per tant, no podem extrapolar els resultats a altres tipus de poblacions.

Si no vols patir cap risc amb la pràctica d’exercici físic, el millor que pots fer és consultar professionals qualificats segons la llei 3/2008 de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport com són els titulats en grau en ciències de l’activitat física i l’esport (C.A.F.E) i els tècnics superior de les activitats físiques i esportives (T.A.A.F.F.E.)

Bibliografia:

De Vreede, P. L., Samson, M. M., van Meeteren, N. L. U., Duursma, S. A., & Verhaar, H. J. J. (2005). Functional-task exercise versus resistance strength exercise to improve daily function in older women: a randomized, controlled trial. Journal of the American Geriatrics Society, 53(1), 2–10. http://doi.org/10.1111/j.1532-5415.2005.53003.x

Vicente Beltrán, responsable de Fitness i Entrenament Personal de Trèvol Lleida. Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Número col·legiat: 52.196

Possiblement també t'agradarà

És necessari arribar a l’errada muscular per augmentar la massa muscular?
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari