23
Nov
2016
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Amanida de bulgur amb carabassa

Sembla que a l’estiu les amanides baixen soles, però a la que el fred (i la nostra estimada boira lleidatana) entren a casa només pensem en sopa calenteta, purés o altres aliments propis de l’hivern. Però existeix vida més enllà de l’enciam i el tomàquet, i seria interessant aprofitar els aliments d’aquesta temporada per fer amanides diferents a les que habitualment mengem a l’estiu.

Podem aprofitar fulles de temporada com l’escarola o les endívies, i combinar-ho amb altres aliments propis de l’hivern com l’albergínia, la poma, la taronja, la col, l’api… La nostra proposta d’avui inclou bulgur, un cereal relativament nou al nostre país tot i que és un dels més consumits a la resta de països. Es tracta d’una sèmola de blat i és una bona font de carbohidrats complexes. Però el motiu principal pel qual em declaro fan d’aquest cereal és per la rapidesa amb què es prepara (ens agraden les receptes que es preparen en un tres i no res) 🙂amanida_bulgurIngredients (per a dues racions)

 • 1/2 tassa de bulgur (100 g)
 • 1/2 tassa d’aigua o caldo de verdures
 • 2-3 (200 o 300 g) trossos de carabassa (tallada a daus)
 • Fulles variades o brots (i les verdures / hortalisses que vulguem afegir)
 • 1 grapat d’ametlles laminades (naturals o torrades – 20g aprox)
 • Un raig d’oli d’oliva (2 cullerades)
 • Una cullerada de suc de llimona
 • Un polsim de sal

Elaboració:

 1. Coem la carabassa (tallada a daus) durant 30 – 35 minuts al forn (170 – 175 ºC) o bé al microones (jo l’he cuit en un motlle de silicona al microones durant 3 – 4 minuts). Ho podem acabar de coure a la paella mentre torrem les ametlles (tot i que les podem prendre naturals).
 2. Mentrestant, barregem el bulgur amb l’aigua o caldo prèviament escalfat i ho deixem reposar fins que hagi absorbit tota l’aigua.
 3. En un bol, afegim tots els ingredients i ho amanim amb un raig d’oli d’oliva i de suc de llimona.

carabassa

Valor nutricional (per ració):

 • Kcal: 350 kcal
 • Proteïna: 9,2 g
 • Hidrats de carboni: 43 g (dels quals 6,2 g sucres)
 • Greixos: 15 g (dels quals 2 g saturats)
 • Fibra: 8,3 g

Notes

Les sèmoles es fan ràpidament, així que cal estar pendents del temps i un cop hagi absorbit l’aigua (o el caldo de verdurers) l’hem de remenar amb una forquilla perquè no quedin tots els grans compactats.

Els ingredients de la recepta són orientatius, anima’t a crear les teves variacions afegint o modificant els aliments que més t’agradin!

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari