19
Oct
2016
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Síndrome del túnel carpià

Aquesta patologia és, amb diferència, la lesió neurològica perifèrica per compressió més freqüent. Es tracta de la compressió del nervi mitjà a nivell del túnel del carpià (com el seu nom indica). Aquest túnel està format en sòl i parets pels ossos del carpià del canell, on el lligament anular del carpià queda a la part superior i, en el seu interior, els tendons flexors i el nervi mitjà.

Abans de continuar, considero important explicar que la sensibilitat de la mà ve donada per 3 nervis que, a la vegada, es reparteixen en tres regions molt marcades. Aquests nervis són: el radial, que innerva a grans trets el dors de la mà; el mitjà, que dóna sensibilitat als dos terços laterals del palmell de la mà, incloent-hi el polze, índex i dit mitjà; i per últim, el nervi cubital, que dóna sensibilitat al terç intern del palmell i als dits anular i petit. Aquesta característica dóna a aquesta patologia una simptomatologia molt particular i és clau en el seu diagnòstic.

Com es genera la compressió del nervi?

Són nombroses les causes que poden provocar aquesta patologia. Algunes d’aquestes causes són congènites per alteracions anatòmiques als ossos del carpià o variacions en el nervi, altres en patologies que generen inflamació o edema en els teixits, com durant l’embaràs, però el gran gruix dels afectats es presenta en persones que, per la seva activitat diària, generen moviments repetitius de flexió i extensió del canell. En la hiperextensió, el nervi es comprimeix contra el radi i en la flexió contra el lligament anular, fet que comporta la inflamació i les consegüents alteracions. Normalment, aquesta causa genera una alteració crònica. Existeixen també lesions agudes generalment produïdes per fractures òssies, o per immobilitzacions en posicions forçades per mantenir les fractures en una posició adequada.

Quina és la simptomatologia?

La simptomatologia de la síndrome del túnel del carpià es caracteritza pel dolor i les parestèsies (rampes) a l’àrea de la mà que innerva el nervi mitjà. Generalment es presenta més en horari nocturn, ja que durant el son s’adopten postures que poden produir la compressió sostinguda del nervi. A mesura que progressa la compressió, s’inicia l’afectació de la musculatura de l’àrea tenar de la mà, disminuint la força per la pinça per exemple, i en fases molt avançades, s’aprecia l’atròfia muscular d’aquesta àrea.sindrome_tunel_carpia_2

Com es diagnostica?

Existeixen nombroses proves clíniques que el teu metge realitzarà a la consulta que, junt amb la simptomatologia, donen un alt nivell d’encert en el diagnòstic. Tot i això, és l’electromiografia la que permet valorar el grau d’alteració del nervi i això és clau per l’elecció del tractament.

Tractament

En casos lleus, es recomana un tractament conservador amb fèrules nocturnes, antiinflamatoris o canvis en l’activitat laboral. Les infiltracions poden donar un alleujament transitori però la simptomatologia acostuma a tornar passat un temps.

En els casos més severs en què existeix una alteració de la musculatura o fracàs del tractament conservador, es realitza l’alliberament del nervi mitjà mitjançant la secció del lligament anular del carpià. Aquesta cirurgia es pot realitzar de manera oberta o endoscòpica, i s’acostuma a fer amb anestèsia local amb sedació i de manera ambulatòria. Posteriorment a aquesta cirurgia, es recomanen tres setmanes de repòs funcional del canell mitjançant un embenat compressiu i/o immobilització amb guix.

Dr. David Pineda Botero, cirurgia ortopèdica i traumatologia de Vithas Lleida.

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari