5
Oct
2016
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Serveixen els estiraments per evitar les lesions?

L’activitat física ens ajuda a aconseguir els nostres objectius, siguin estètics, socials o de salut. De fet, l’exercici físic és molt important tant per a la prevenció com per al tractament de moltes malalties comunes (Pedersen & Saltin, 2015). I és que si es trobés un medicament amb els mateixos efectes positius que té l’exercici en el nostre organisme seria, amb tota seguretat, el premi Nobel de la Ciència. Tot i això, l’exercici també comporta el risc de patir lesions esportives que poden suposar problemes de diferent gravetat.

Avui us volem ensenyar un estudi del grup d’investigació de Lauersen (2014) va realitzar una metanàlisi per a determinar si l’activitat física i l’exercici físic podria reduir el risc relatiu de patir lesions derivades de la pràctica esportiva tant agudes com de sobrecàrrega. És a dir, si a través de l’exercici podem ser menys susceptibles de patir lesions. Les diferents pràctiques que van ser avaluades segons la seva eficàcia van ser: l’entrenament de força, els estiraments, els exercicis de propiocepció i la combinació de tots aquests exercicis.

Després d’analitzar 25 estudis amb un total de 26.610 participants amb 3.464 lesions. Van trobar que, de manera general, els participants que practicaven alguna forma d’exercici tenien un 36,80% menys de risc de patir lesions que els participants que no feien exercici i tant les lesions agudes com les de sobrecàrrega van ser reduïdes amb la pràctica d’exercici.

16_05_10_salut_trevol_lesions_genoll_trevolblog_1

Si passem a analitzar els efectes de cada pràctica, trobem que:

  1. Els estiraments no tenien un efecte significatiu en la reducció del risc de patir lesions derivades de la pràctica d’activitat física.
  2. L’entrenament propioceptiu reduïa el risc un 45%.
  3. Els participants que seguien un entrenament combinat veien reduït en un 65,40% el risc de patir lesions.
  4. I finalment, tenim l’entrenament de força que va reduir el risc 68,50%.

Com a conclusions d’aquest estudi, podem extreure que els estiraments no reduiran el risc de patir lesions i, per altra banda, l’entrenament de força és el millor complement per a poder gaudir d’una pràctica d’exercici amb el menor risc possible.

Sabem que el programa d’entrenament s’hauria d’adaptar a les necessitats de cada persona però perquè et facis una idea, a continuació et deixem un exemple de programa de força general minimalista on, com diria Michael Boyle (2016), només hem d’empènyer i tirar d’una càrrega amb els braços, empènyer amb els peus i fer una mica de CORE.

TAULA_EXERCICS_FORÇA_LESIONS copia

Bibliografia:

Boyle, M. (2016). New Functional Training for Sports (2nd ed.). Champaign, IL: Human Kinetics.

Lauersen, J. B., Bertelsen, D. M., & Andersen, L. B. (2014). The effectiveness of exercise interventions to prevent sports injuries: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Sports Medicine, 48(11), 871–877. http://doi.org/10.1136/bjsports-2013-092538

Pedersen, B. K., & Saltin, B. (2015). Exercise as medicine – Evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, 25, 1–72. http://doi.org/10.1111/sms.12581

Vicente Beltrán, responsable de Fitness i Entrenament Personal de Trèvol Lleida. Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Número col·legiat: 52.196

Possiblement també t'agradarà

És necessari arribar a l’errada muscular per augmentar la massa muscular?
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari