13
Oct
2016
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Els fruits secs, quina és la millor manera de consumir-los? Naturals vs torrats

Els fruits secs ens aporten nombrosos beneficis per a la salut, però cal valorar la forma en què es presenten. Entre els naturals i els torrats, no s’observen diferències significatives pel que fa al seu valor nutricional. Tot i així, hauríem de limitar o evitar el consum de fruits secs fregits, pel seu elevat contingut en greixos saturats.

Sembla que les modes estan en constant moviment, el que ahir era un aliment gairebé prohibit pel seu elevat contingut calòric, avui no passa desapercebut en cap guia d’alimentació saludable, fins i tot quan parlem de pèrdua de pes (nombrosos estudis relacionen la seva ingesta amb un augment de la sacietat).

Als fruits secs, són molts els beneficis que se’ls atribueix, els més importants dels quals podrien ser una disminució en els nivells de colesterol i triglicèrids i una menor incidència en malalties del cor.

FRUITS SECS_OK

Però sovint ens preguntem: és millor menjar-nos els fruits secs naturals o bé torrats? Canvia el seu valor nutricional?

Els fruits secs naturals són rics en fitats (en els torrats es disminueix el seu contingut), que en alguns casos podrien dificultar l’absorció d’alguns minerals com el ferro. Tot i així, les evidències actuals no demostren una relació molt important entre els fitats i l’absorció de minerals. A més, podrien tenir certs beneficis en dones post menopàusiques, com es demostra en algun estudi que analitza el seu paper protector en la pèrdua de massa òssia entre aquest col·lectiu.

A banda de la diferència en el contingut de fitats, segons la base de dades de la USDA no s’aprecien diferències significatives entre el valor nutricional dels fruits secs naturals i el dels fruits secs torrats. Qualsevol de les dues opcions podria ser vàlida per a proporcionar-nos els beneficis anteriorment esmentats.

FRUITS SECS_12

Una de les formes que cal evitar són els fruits secs fregits, no només pel seu elevat contingut calòric, sinó pel perfil de greixos que presenten. Així com els fruits secs naturals o torrats presenten una bona part de greixos en forma d’insaturats, amb els fregits ens podem trobar quantitats importants de greixos saturats. Quan comprem uns fruits secs fregits, poques vegades trobem a l’etiqueta el tipus de greix o oli utilitzat, però els fabricants acostumen a utilitzar greix de coco o de palma, ja que el seu cost és inferior si el comparem amb el d’altres olis més saludables. I si bé és cert que són greixos vegetals, el seu elevat contingut en greixos saturats fa que el seu consum es relacioni amb un augment del colesterol i risc cardiovascular, entre d’altres. En el cas dels fruits secs salats, no tenen més greix si els comparem amb els naturals o els torrats, però n’hauríem de controlar el seu consum en cas de patir hipertensió o retenció de líquids.

Així doncs, tant els fruits secs naturals com els torrats serien una bona opció (tenint en compte les petites diferències entre ells), però hauríem d’evitar els fruits secs fregits, ja que la presència de greixos saturats pot suposar un risc per a la salut.

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari