25
May
2016
0
2016_05_25_Etiquetes_Productes_TrevolBlog3

En què ens hem de fixar quan mirem etiquetes dels aliments?

Atenció! Si només tens 30 segons… La nostra compra determina els hàbits alimentaris, és important saber escollir bé els aliments que comprem, però alerta….hi ha vida més enllà de les calories! Les calories per si soles ens proporcionen poca informació sobre el valor nutricional de l’aliment, així que siguem una mica curiosos i investiguem una mica més. .

Ara que s’acosta el bon temps i sembla que ens agafen les presses per lluir la roba d’estiu, segur que tenim més cura a l’hora de fer la compra de la setmana. Probablement, al nostre cistell hi abundin productes que incorporen a l’etiqueta missatges com “baix en sucre”, “sense sucres afegits”, “light”, “0% matèria grassa”, “ric en fibra”, “multi cereals”, etc.

Però, què hi ha de cert en tots aquests missatges? En tinc prou amb comprovar les calories dels aliments?

2016_05_25_Etiquetes_Productes_TrevolBlog2

D’entrada, és evident que la nostra compra determinarà els hàbits alimentaris, però no només ens hauria d’importar les calories, encara que el nostre objectiu principal sigui per a controlar el pes. Tal com podem llegir en nombrosos estudis, uns hàbits alimentaris saludables (juntament amb un estil de vida actiu) són la clau per prevenir patologies que representen una causa de mort important a la societat actual.

És el cas del càncer (aquí podem llegir que 7 de cada 10 casos de càncer es podrien prevenir amb un estil de vida saludable) o de les malalties cardiovascular (aquest article conclou que una alimentació saludable és un dels aspectes més importants a tenir en compte per a la prevenció de patologies cardiovasculars).

2016_05_25_Etiquetes_Productes_TrevolBlog5

I com relacionem això amb les calories??? Doncs insistim en el fet que hi ha vida més enllà de les calories, sobretot perquè aquestes ens proporcionen poca informació. Creieu que és el mateix consumir una poma que consumir una galeta farcida de xocolata si ambdós ens aporten 70 kcal? La resposta és evident…..

Així doncs, fem un repàs d’alguns missatges (declaracions nutricionals) que trobem a les etiquetes:

Producte “light” no necessàriament ens indica que sigui saludable, només ens diu que té una reducció del 30% sobre el contingut d’algun nutrient (ex. calories o greixos) comparat amb el mateix producte de referència. És a dir, unes galetes light tindran 30% de calories (o sucres o greixos), que la versió normal (no light) de les mateixes galetes. En el cas dels productes processats, brioixeria, refrescos, etc., per molt light que siguin, els hauríem de consumir únicament de forma esporàdica.

Baix contingut en greix en aquest cas no ens indica sobre quin aliment està comparat, no obstant això, hem de ser més curiosos i investigar quin altre nutrient s’hi ha afegit per tal de proporcionar sabor. Si parlem d’una reducció de greixos, és probable que ens trobem una quantitat gens menyspreable de sucres. Quan mengis la versió light o baixa en greixos d’aquelles galetes que tant t’agraden i pensis “ospa, doncs, estan prou bones!!!”… sospita i vés a llegir l’etiqueta!

2016_05_25_Etiquetes_Productes_TrevolBlog

“Sense sucres afegits” vs. “Sense sucres no és el mateix una declaració que una altra. En el primer cas, ens indica que no els han afegit de forma artificial, però pot ser que l’aliment ja incorporés sucres en la seva forma natural (és el cas per exemple dels sucs de fruita). Quan ens indica que no hi ha sucres, hem de comprovar que no hi hagin afegit fructosa (que, tot i que el cos la digereixi diferent, té les mateixes calories que el sucre) o bé algun edulcorant artificial (tipus aspartam o E-951, que és tan poc saludable com el sucre).

“Integral” o “multi cereals” en aquest cas, comprovaríem si realment està elaborat exclusivament amb farines integrals, ja que sovint ens trobem que incorporen farines refinades en major proporció que les integrals. Per fer-nos una idea, podem comprovar si ens indica el percentatge de cada farina o bé mirant la taula nutricional (si comparem les taules nutricionals de dos pans o cereals integrals, serà millor aquell que menys sucres tingui)

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari