6
Abr
2016
1
Portes Obertes trèvol 2014-11

Què és la fascitis plantar?

Et fa mal el taló al caminar o la planta del peu quan el recolces? Podries tenir fascitis plantar. T’expliquem què és i quin tractament i exercicis pots realitzar per evitar-ho.

La fàscia plantar és un teixit elàstic que va des del calcani (taló del peu) fins a la zona metatarsal (sota dels dits).

Aquesta estructura té una funció essencial al caminar, és la responsable, juntament amb altres estructures del peu, de mantenir l’arc plantar, absorbir i retornar l’energia que es produeix al caminar quan el peu impacta contra el terra.

La fascitis plantar és una condició molt comuna que produeix dolor al taló i sovint s’irradia cap al peu. Aquest dolor és causat per la inflamació de la inserció de la fàscia plantar al calcani.

El dolor pot ser considerable, sovint pot ocasionar alteració al caminar i en les activitats diàries.

16_04_06_salut_trevol_fascitis_trevolblog_1

Aquesta lesió és molt comuna entre esportistes, sobretot corredors, degut als microtraumatismes de repetició. Però no només afecta aquest sector de la població, també és habitual a partir dels 45 anys, degut a la obesitat, estàncies prolongades de peu, esperó calcani, mal calçat, etc.

Quines són les causes més freqüents?

Fins fa poc es pensava que aquest problema estava associat únicament a la presència d’un esperó calcani, tot i que és una de la causes, no és l’única.

La fascitis plantar es produeix habitualment per una sobrecàrrega gradual i progressiva de la fàscia plantar. Els principals factors que predisposen la seva aparició són els següents:

 • Excés de càrrega causada per córrer llargues distàncies, especialment en terrenys amb superfícies desiguals i pendents pronunciades.
 • Peus plans o excessivament arquejats.
 • Obesitat o augment de pes sobtat.
 • Escurçament musculatura posterior de la cama, una de les causes més comunes d’aquest escurçament és l’ús continuat de sabates de taló.
 • Mal calçat tant pot ser sabates de taló, com sandàlies amb una sola massa fina o dura que no permeten esmorteir bé, com sandàlies que no subjecten bé el turmell o sabates de treball que acostumen a tenir una sola dura i pesant.
 • Entre altres

Quins són els símptomes?

El símptoma principal és el dolor, de vegades incapacitant, ja sigui a la planta del peu o al taló. Normalment es manifesta més intensament en els primers passos del matí degut a la rigidesa matutina de la fàscia, ja que per la nit la fàscia plantar s’escurça. Amb el repòs millora, però pot tornar a aparèixer al caminar bastant estona.

S’ha de tenir en compte que els símptomes apareixen de manera gradual i és important prendre mesures des de l’inici perquè fàcilment pot evolucionar i limitar la vida esportiva i fins tot diària.

Com es diagnostica? 

El diagnòstic es realitza mitjançant la història clínica i l’exploració física. Trobarem lleugera inflamació, enrogiment i sensibilitat a la pressió del taló.

També es poden realitzar altres proves com l’estudi de la marxa, que el realitza un podòleg, radiografies o ecografies.

16_04_06_salut_trevol_fascitis_trevolblog_2

Quin és el seu tractament?

El tractament per la fascitis plantar és simple, però acostuma a trigar varis mesos en solucionar-se. En fase aguda les dos primeres mesures que es prenen són l’administració d’antiinflamatoris (només si és estrictament necessari i sempre prescrit pel metge) i tractament amb fisioteràpia, acompanyat d’exercicis.

El tractament convencional de fisioteràpia en una fascitis plantar consisteix en teràpia manual de la pròpia fàscia, tendó d’Aquil·les, bessó i soli, elastificant el teixit i relaxant la tensió d’aquests músculs. També es pot acompanyar d’Ultrasons i Electroteràpia per disminuir la inflamació i el dolor. Una de les parts més importants en la recuperació són els exercicis, els qual consisteixen en estirament de la cadena posterior, potenciació de la musculatura debilitada, modificació del calçat i aplicació de crioteràpia.

Alguns dels exercicis recomanats són els següents:

 • Estirament en taula inclinada o escala:  es recolzen els peus en una taula inclinada o a un esglaó, amb els dos peus situats en el mateix esglaó, es pressiona amb el taló cap avall. Es manté durant un minut i es repeteix 5 vegades.

16_04_06_salut_trevol_fascitis_trevolblog_3

 • Estirament contra la paret: amb les dues mans a la paret, una cama per davant de l’altra, manteint la cama de darrere amb el genoll estirat i amb la planta del peu tocant el terra. En aquesta posició es tira el cos cap endavant fins a notar estirament al bessó de la cama de darrere, es manté la posició 15 segons i es relaxa. Es repeteix 10 vegades l’exerici.

16_04_06_salut_trevol_fascitis_trevolblog_4

 • Estirament amb tovallola: assegut sobre una esterilla o al llit, amb les cames estirades i l’esquena recta, passem una tovallola per la planta del peu a l’alçada dels dits i agafem amb cada mà un extrem de la tovallola. En aquesta posició estirem la punta del peu cap a nosaltres fins a notar l’estirament, aguantar 15 segons i descansar, 10 vegades.

16_04_06_salut_trevol_fascitis_trevolblog_5

 • Arrugar la tovallola: col·loquem el peu sobre una tovallola i hem d’arrugar-la amb els dits. Mantenir la tensió 30 segons i descansar progressivament. 10 vegades.

16_04_06_salut_trevol_fascitis_trevolblog_6

 • Elevar els talons de peu: amb els peus recolzats al terra, es pot subjectar a una cadira per mantenir l’equilibri, i empenyem els talons cap al sostre, fent puntetes, mantenir 5 segons i baixar lentament. 10-15 vegades.

16_04_06_salut_trevol_fascitis_trevolblog_7

 • Rodar amb una llauna o ampolla d’aigua congelada: col·loquem una ampolla d’aigua o llauna congelada sota la planta del peu i la fem rodar endavant i enrere com si féssim un massatge. Pressionant lleugerament als punts més dolorosos. Durant 5 minuts.

16_04_06_salut_trevol_fascitis_trevolblog_8

On acudir?

Si en algun moment notem dolor a la planta del peu, com hem esmentat anteriorment, és important no deixar passar el temps abans de posar-hi remei, ja que com més temps passi més risc i a que la patologia es cronifiqui. A Vithas Salut hi ha un gran ventall de professionals i serveis els quals estan indicats en aquest tipus de patologies. Un cop el pacient acudeix al nostre centre no cal anar enlloc més, ja que queden coberts tots els passos, des del diagnòstic, utilitzant les proves complementàries de laboratori que puguin ser necessàries, visites amb traumatòlegs i fisioterapeutes. A més es realitza tot el seguiment i tractament amb els fisioterapeutes a nivell de gimnàs, però també oferim la possibilitat de fer-ho a nivell més particular. I sempre acompanyem al pacient fins a la seva recuperació total i millora de la seva salut.

Aina GonzálezResponsable de Fisium a Vithas Salut

Deixa un comentari