22
Mar
2016
1
Portes Obertes trèvol 2014-11

Tècnica i seguretat als exercicis de força II

Continuem amb la sèrie d’exercicis contraindicats, i és que no és poca la gent que executa exercicis simplement perquè ho han llegit a qualsevol lloc d’internet o perquè ho veuen fer a altra gent que li diuen que “fa molt de temps que jo vaig al gimnàs”. Però sempre hem de tenir en compte la nostra anatomia i la biomecànica per a poder aplicar els exercicis amb total seguretat.

Els exercicis que avui posem al punt de mira són les elevacions laterals i el rem vertical.

És molt típic veure executar aquests dos exercicis amb una excessiva rotació interna i abducció del l’articulació de l’espatlla (articulació glenohumeral) superant els 80°. La constant repetició d’aquests moviments provoca el pinçament d’estructures internes de l’articulació (la bursa i el tendons del maneguet dels rotadors de l’espatlla contra l’acròmion (un ós on s’origina el deltoides).

shoulder-shockers-2 shoulder-shockers-4

Podem veure exemples d’aquests tipus d’exercicis a les imatges anteriors extretes d’una web molt coneguda al món del culturisme. La seva plana de facebook té 2,901,205 seguidors. Les imatges formen part d’un article que parla dels 3 millors exercicis per als deltoides. Ens trobem doncs un cas clar de com a Internet NO sempre hi ha informació de bona qualitat.

Probablement les primeres sèries dels exercicis no sentirem molèsties però tal i com documenten Durall et al (2001), Ronai et al (2005) i Colado (1996)1, els moviments repetitius provoquen la síndrome subacromiocoracoidea antero-superior, també coneguda com la síndrome del “impingement”, i derivant en tendinosi de la musculatura del supraespinòs, infraespinòs i la porció llarga del bíceps. De ben segur que has sentit a dir a algun company que li fa mal l’espatlla quan fa exercicis de pit, doncs aquí tenim una senyal d’alarma.

D’aquestes indicacions podríem aconsellar no elevar el braç per damunt dels 80° (just abans de l’horitzontal respecte al terra) a més tots els exercicis que impliquin la musculatura de l’espatlla amb un braç de palanca igual o superior s’ha d’utilitzar de manera limitada per a reduir el risc de tendinosi del supraespinòs (Peterson et al 1988)2. Els exercicis executats de manera segura els podem trobar a les fotos a continuació.

16_03_22_fitness_trevol_seguretat_força_trevolblog_4 16_03_22_fitness_trevol_seguretat_força_trevolblog_3 16_03_22_fitness_trevol_seguretat_força_trevolblog_2 16_03_22_fitness_trevol_seguretat_força_trevolblog

Si no vols patir cap risc amb la pràctica d’exercici físic el millor que pots fer és consultar professionals qualificats segons la llei 3/2008 de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport com són els titulats en grau en ciències de l’activitat física i l’esport (C.A.F.E.) i els tècnics superior de les activitats físiques i esportives (TAAFFE).

_______

*1 Colado JC. Physical Conditioning in the Aquatic Medium. Barcelona,Spain: Paidotribo; 2004.

*2 Peterson L, Renström P. Sports Injuries: Prevention and Treatment. Barcelona, Spain: Jims; 1988.

Vicente Beltrán, responsable de Fitness i Entrenament Personal de Trèvol Lleida

Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Número col·legiat: 52196

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari