22
Mar
2016
1
Portes Obertes trèvol 2014-11

Tècnica i seguretat als exercicis de força II

Continuem amb la sèrie d’exercicis contraindicats, i és que no és poca la gent que executa exercicis simplement perquè ho han llegit a qualsevol lloc d’internet o perquè ho veuen fer a altra gent que li diuen que “fa molt de temps que jo vaig al gimnàs”. Però sempre hem de tenir en compte la nostra anatomia i la biomecànica per a poder aplicar els exercicis amb total seguretat.

Els exercicis que avui posem al punt de mira són les elevacions laterals i el rem vertical.

És molt típic veure executar aquests dos exercicis amb una excessiva rotació interna i abducció del l’articulació de l’espatlla (articulació glenohumeral) superant els 80°. La constant repetició d’aquests moviments provoca el pinçament d’estructures internes de l’articulació (la bursa i el tendons del maneguet dels rotadors de l’espatlla contra l’acròmion (un ós on s’origina el deltoides).

shoulder-shockers-2 shoulder-shockers-4

Podem veure exemples d’aquests tipus d’exercicis a les imatges anteriors extretes d’una web molt coneguda al món del culturisme. La seva plana de facebook té 2,901,205 seguidors. Les imatges formen part d’un article que parla dels 3 millors exercicis per als deltoides. Ens trobem doncs un cas clar de com a Internet NO sempre hi ha informació de bona qualitat.

Probablement les primeres sèries dels exercicis no sentirem molèsties però tal i com documenten Durall et al (2001), Ronai et al (2005) i Colado (1996)1, els moviments repetitius provoquen la síndrome subacromiocoracoidea antero-superior, també coneguda com la síndrome del “impingement”, i derivant en tendinosi de la musculatura del supraespinòs, infraespinòs i la porció llarga del bíceps. De ben segur que has sentit a dir a algun company que li fa mal l’espatlla quan fa exercicis de pit, doncs aquí tenim una senyal d’alarma.

D’aquestes indicacions podríem aconsellar no elevar el braç per damunt dels 80° (just abans de l’horitzontal respecte al terra) a més tots els exercicis que impliquin la musculatura de l’espatlla amb un braç de palanca igual o superior s’ha d’utilitzar de manera limitada per a reduir el risc de tendinosi del supraespinòs (Peterson et al 1988)2. Els exercicis executats de manera segura els podem trobar a les fotos a continuació.

16_03_22_fitness_trevol_seguretat_força_trevolblog_4 16_03_22_fitness_trevol_seguretat_força_trevolblog_3 16_03_22_fitness_trevol_seguretat_força_trevolblog_2 16_03_22_fitness_trevol_seguretat_força_trevolblog

Si no vols patir cap risc amb la pràctica d’exercici físic el millor que pots fer és consultar professionals qualificats segons la llei 3/2008 de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport com són els titulats en grau en ciències de l’activitat física i l’esport (C.A.F.E.) i els tècnics superior de les activitats físiques i esportives (TAAFFE).

_______

*1 Colado JC. Physical Conditioning in the Aquatic Medium. Barcelona,Spain: Paidotribo; 2004.

*2 Peterson L, Renström P. Sports Injuries: Prevention and Treatment. Barcelona, Spain: Jims; 1988.

Vicente Beltrán, responsable de Fitness i Entrenament Personal de Trèvol Lleida

Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Número col·legiat: 52196

Possiblement també t'agradarà

Quants dies he d’entrenar per millorar els guanys de massa muscular?
Què és l’astènia primaveral?
¿Amb quin tipus de sessió d’exercici puc consumir més calories reduint la sensació d’esforç?
Què li puc donar per esmorzar al meu fill/a?

Deixa un comentari