16
Mar
2016
0
Portes Obertes trèvol 2014-11

Com podem fer que els nens mengin més verdura?

Quantes vegades hem convertit l’hora del menjar en un “si t’acabes la verdura, et podràs menjar els postres” o “fins que no t’acabis la verdura no aniràs a jugar”? La resposta sempre acaba essent un contundent “això no m’agrada”, i arriba un moment en que s’acaben els recursos i les possibles negociacions per fer que els més petits de casa compleixin mínimament les recomanacions de 5 peces de fruita i verdura al dia.

Sabem que els hàbits alimentaris dels infants marcaran notablement el seu estat nutricional en l’etapa adulta i, per tant, poden contribuir en la prevenció de certes patologies. Però, t’has parat a pensar alguna vegada com influeixen les nostres accions i actitud en els seus hàbits alimentaris? Avui us presentem algunes idees a tenir en compte si volem que els nostres fills facin les paus amb les verdures.

16_03_16_nutricio_trevol_verdura i nens_trevolblog_5

  • Evita reforçar les seves aversions per les verdures. Analitza la típica frase de “si t’acabes la verdura et podràs menjar un gelat”, amb això li transmetem que la verdura és dolenta…. a tu et vindria de gust menjar un aliment si te’l presenten com a poc apetitós?
  • Respecta les seves preferències (segur que nosaltres com a adults també tenim els nostres gustos i “manies” vàries) i tingues-ho en compte a l’hora de planificar els menús. Amb això no pretenem que siguin ells els que sempre escullin el menú, però li has preguntat alguna vegada quin aliment prefereix d’entre els 2 o 3 que nosaltres li oferim? Això implica disposar d’un gran ventall d’aliments (verdures en aquest cas) per tal de facilitar trobar-ne alguns que siguin més del seu gust.

16_03_16_nutricio_trevol_verdura i nens_trevolblog_3

  • Quan vas a menjar fora, no comences valorant el plat per la seva presentació? Doncs als nens els passa el mateix, procura captar la seva atenció amb el que els estàs oferint. Juga amb colors vistosos (barrejar verdures de colors diferents) i formes divertides. Pots demanar-los ajuda i implicar-los en la preparació del plat, segur que se’l miren amb més bons ulls!

16_03_16_nutricio_trevol_verdura i nens_trevolblog_4

  • Què no hem de fer? No hauríem d’obligar-los a menjar verdura, segurament l’únic que aconseguirem és que a la llarga refusin aquest aliment. En comptes d’obligar-los podem treure la nostra part més creativa i explicar-los quins beneficis els reportaria (com els ajudaria a créixer forts i ben guapos –més encara- !!)
  • Verdura no sempre és sinònim de bròquil o mongeta bullida, estic segura que són capaços de menjar una truita amb carbassó o samfaina, una crema de carbassa amb formatget o una pastanaga rallada damunt dels espaguetis amb tomàquet.  Innova una mica i busca diferents formes d’incloure o “camuflar” la verdura, pots provar amb un pastís de verdures i ou, un pastisset de pastanaga, una pizza casolana amb verdures variades, unes broquetes de verdures de diferents colors, uns canalons de bolets, etc.

16_03_16_nutricio_trevol_verdura i nens_trevolblog_6

16_03_16_nutricio_trevol_verdura i nens_trevolblog_2

Però, sens dubte, crec que el millor consell que et donaria és que intentessis crear un bon ambient durant els àpats i no pretenguis que mengi de tot a la primera, ells també tenen dret a decidir que els agrada més i que no els agrada tant. Però és responsabilitat dels adults presentar-los els nous aliments d’una forma agradable i sense pressions.

Esther Vives, dietista – nutricionista. Número col·legiada: CAT000875

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari