27
Ene
2016
3
Portes Obertes trèvol 2014-11

L’artrosi, com conviure amb ella

Sovint sentim parlar d’aquesta malaltia, però què és exactament? Com ens afecta? Quins exercicis podem fer si la patim per millorar el nostre dia a dia?

L’artrosi és la malaltia articular més freqüent al nostre país; se sap que afecta prop de set milions d’espanyols. Consisteix en un “desgast” del cartílag articular que pot ser progressiu. La malaltia pot afectar a qualsevol articulació, però les més freqüents són les de les mans, genolls, els malucs i la columna vertebral. Contràriament al que moltes persones pensen, l’artrosi no és una malaltia exclusiva de la vellesa; qualsevol pot patir-la. L’artrosi augmenta la seva freqüència amb l’edat, i és més comú en la dona i en persones genèticament predisposades però, encara que molts d’aquests factors no es poden modificar, evitar la seva aparició i progressió és possible.

Mantenir un pes corporal correcte

L’obesitat és una de les causes de la malaltia, i a més fa que aquesta progressi més ràpidament. Si ets obès o pateixes sobrepès, comença algun programa dietètic que et faci aprimar; el teu metge et pot ajudar en aquest aspecte. No són necessàries dietes especials, ni hi ha aliments completament prohibits en aquesta malaltia. Una dieta baixa en calories és suficient.

15_03_18_nutricio_blogtrevol_3

Calor i fred

En general, la calor és més beneficiosa en l’artrosi. Es pot aplicar de forma casolana, amb l’estoreta elèctrica o la bossa d’aigua calenta col·locades sobre l’articulació dolorosa. Alleugen el dolor i relaxen la musculatura. De vegades, l’articulació artròsica pot tenir un intens brot inflamatori i, en aquestes ocasions, és útil aplicar fred local mitjançant bosses de gel o banys freds.

Medicació

Es disposa de molts tipus de medicaments que poden ser beneficiosos en aquesta malaltia. Hi ha analgèsics, antiinflamatoris, gels i cremes, infiltracions locals i fàrmacs que poden evitar la progressió de l’artrosi. Però, ha de ser el teu metge o reumatòleg el que decideixi, en cada moment de l’evolució, quin és l’adequat per a tu. No t’automediquis.

Hàbits posturals

Evita seure en butaques o sofàs enfonsats, i utilitza cadires amb respatller recte, on els teus malucs i genolls mantinguin una posició natural i els teus peus estiguin en contacte amb el terra.

2016_01_27_artrosi_trevolblog2Exercici

L’exercici protegeix l’articulació i augmenta la força dels nostres músculs. Disminuir al màxim la mobilitat, fa que la persona artròsica esdevingui dependent dels altres. És bo caminar, anar amb bicicleta i practicar la natació, però els esports de contacte o de gran sobrecàrrega física són menys recomanables. Hi ha també exercicis específics per a cada articulació que estigui afectada per la malaltia; demana consell al teu metge o reumatòleg, i feu-diàriament.

Repòs

No és contradictori amb el punt anterior. L’artrosi és una malaltia que cursa amb períodes intermitents de dolor, i durant les fases amb més dolor el repòs relatiu és beneficiós. També és bo intercalar petits períodes de repòs durant les activitats de la vida diària.

Evitar sobrecarregar les articulacions

No agafis pesos excessius, procura no caminar per terrenys irregulars i no estar dret excessivament sense descansar. Utilitza un carret per portar les compres. Si pateixes artrosi de genoll o maluc, l’ús d’un bastó per caminar disminueix la sobrecàrrega d’aquestes articulacions.

senior couple walking on beach

Calçat adequat

Si pateixes artrosi lumbar, de malucs o de genolls, fes servir un calçat de sola gruixuda que absorbeixi la força de l’impacte del peu contra el terra en caminar. Això també es pot aconseguir amb plantilles o taloneres de silicona que es col·loquen a la sabata. No utilitzeu sabates amb taló excessiu. És preferible emprar sabata plana o amb un lleuger taló.

15_10_21_nutricio_trevol_menopausa_trevolblog_1

Mantenir una actitud positiva

L’artrosi, malgrat tot, permet mantenir una vida personal i familiar completa, amb escasses limitacions. En els casos més avançats i de pitjor evolució, hi ha tractaments quirúrgics que poden solucionar el problema. L’artrosi “per si” no afecta la vida i els progressos en la seva investigació i tractament són continus.

Dr. Xavier Fornós, Metge especialista en Reumatologia Vithas Salut

Possiblement també t'agradarà

És útil variar els exercicis de l’entrenament per guanyar força i massa muscular?
Treu-li un recolzament al teu entrenament
Les begudes isotòniques
Picar (activitat física) entre hores és bo

Deixa un comentari