2
Dic
2015
2
Portes Obertes trèvol 2014-11

Mite o veritat? Dejuni en l’esport.

Hauràs sentit parlar alguna vegada sobre els beneficis de fer esport al matí en dejú per aconseguir en un curt termini objectius com per exemple perdre greix. Però ¿és realment veritat?

Molts estudis estan en contra d’aquesta nova tendència i expliquen els efectes negatius per a la nostra salut, val a dir que també n’hi ha que avalen els resultats, però en aquest cas, sempre referint-se a esportistes professionals, amb un alt rendiment en l’esport, és a dir esportistes d’elit, no gent que fa esport com a hàbit, per mantenir en principi la salut…

Dins del món de la nutrició i esport existeixen múltiples, idees, creences, mites, gurus que diuen coses, moltes vegades sense saber si és veritat el que plantegen, i més encara, sense saber el risc que pot produir a la salut. El que cal tenir ben clar des d’un bon principi és que cada persona és única i per tant amb diferents vulnerabilitats fisiològiques.

15_03_18_nutricio_blogtrevol_2

L’explicació per entendre una mica el funcionament fisiològic del nostre organisme i la importància de saber el perquè no s’ha de fer esport en dejú és la següent:  El nostre cos emmagatzema la glucosa provinent dels hidrats de carboni que diàriament consumim. Aquesta glucosa és principalment emmagatzemada en forma de glicogen en el fetge i en els músculs per després ser utilitzada com a energia en la realització d’activitats físiques de caràcter intens o en fisiologia per mantenir els nivells plasmàtics de glucosa en sang, durant el dejuni nocturn mentre estem dormint. A més la glucosa és el principal combustible energètic del nostre cervell i sistema nerviós.

La Fundació Espanyola del Cor (FEC), adverteix que fer esport sense tenir reserves de glucogen, el que s’aconsegueix és una sensació de fatiga, provocant un increment dels factors de risc cardiovascular com la inflamació i oxidació. Altres estudis de tipus endocrinològic afirmen que es pot tenir desordre hormonal que pot repercutir en situacions d’ansietat i gana extrema, provocant els típics afartaments sense pensar el que es menja, molt habitual en els que pateixen ansietat. I per últim, però no menys important, quan ens aixequem al matí i no hem ingerit aliment ens arrisquem a patir una hipoglucèmia entre altres coses.

Suplementacio_blogtrevol_2

Per tant com a conclusió, entrenar en dejú és no entendre com funciona el nostre cos. La musculatura treballa a força de glucosa, té unes reserves en forma de glicogen muscular, però mentre poden, els músculs fan servir el sucre circulant en sang. En dejú no troben gairebé sucre circulant i els seus nivells de glucogen baixen amb rapidesa, apareix així la sensació de fatiga.  En general són massa els riscos sense base científica per atorgar un benefici que no és provat, però per altra banda sí que hi ha evidència científica i provada sobre els beneficis d’esmorzar abans d’entrenar. Si vols progressar tant en l’entrenament com en la reducció de greix comença a esmorzar abans i després de l’exercici matutí.

Dra. Antonieta Barahona, especialista en nutrició. 

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari