19
Nov
2015
1
Portes Obertes trèvol 2014-11

Prevenció de les lesions d’esquí

Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida tenen previst tenir a punt les pistes i instal·lacions pel pont de desembre, el que marcaria el punt de sortida dels esports d’hivern. Els aficionats a la neu comencen a demostrar les seves habilitats en aquest medi que, tot i que a nivell esportiu i competitiu es composa d’infinitat de modalitats (salts, descens, slalom, acrobàtic), com activitat d’oci i temps lliure són tres les modalitats més practicades: el descens, l’esquí de travessia o de fons i l’snowboard. Cadascuna d’aquestes activitats te unes exigències i dificultats diferents i, per tant, uns riscs i perills també diferents.

15_11_19_esqui_vithassalut_trevolblog_2

Analitzem a continuació què hem de tenir en compte per cadascuna de les modalitats.

Descens: acostuma a ser el més practicat a les estacions d’esquí, requereix una bona condició física i tècnica pel fet que és aconsellable tenir un cert entrenament previ.

Esquí de fons: els requeriments tècnics són menors però es necessita una bona dosi de resistència aeròbica ja que solen ser esforços molt prolongats. En aquesta modalitat és més fàcil adaptar l’esforç a les característiques físiques de cadascú modificant el ritme de treball als circuits a realitzar.

Snowboard: una modalitat que gaudeix de gran popularitat entre els més joves, requereix una gran preparació física i tècnica ja que necessita una excel·lent coordinació, velocitat, força, etc.

15_11_19_esqui_vithassalut_trevolblog_3

Les principals causes de lesions en l’esquí són degudes a una falta de preparació física. Hi ha persones que l’únic esport que practiquen durant tot l’any és l’esquí i seria aconsellable que fora de temporada es realitzi un altre tipus d’entrenament. Altres lesions són degudes a la inexperiència, la falta de domini tècnic, a més a més d’un excés de confiança i en ocasions per imprudències.

Si les lesions es donen al poc temps d’iniciar l’activitat diària pot ser degut a una falta d’escalfament previ.

Si, al contrari, es donen a última hora del dia o després de dies intensos d’esquí, poden ser degudes a l’excés de fatiga. En moltes ocasions s’intenta aprofitar tot el dia o el cap de setmana al màxim i això suposa estar moltes hores sobre la pista amb el conseqüent cansament físic i psíquic.

15_11_19_esqui_vithassalut_trevolblog_4

També és important el tipus de neu, mentre més dura està, més risc de lesions hi ha.

Per tant, us proposem alguns consells per evitar o prevenir les lesions en les activitats recreatives a la neu més populars:

  • Bona preparació física: procura fer esport durant tot l’any i si ets esquiador de cap de setmana, realitza també exercici entre setmana.
  • Bona preparació tècnica: posa’t en mans d’un monitor especialitzat per adquirir el domini tècnic adequat.
  • Escalfament previ de 15 a 20 minuts on s’inclouran exercicis de flexibilitat de les articulacions més importants i iniciar l’activitat progressivament anant de menys a més.
  • És important aprendre a caure per evitar cops forts.
  • Utilitzar el material adequat per a cada esport i tenir-lo en bones condicions: utilitzar talles adequades, regular bé les fixacions i utilitzar ulleres protectores per evitar lesions oculars.
  • Amb els primers símptomes de cansament es recomana deixar l’activitat donat que les lesions són més freqüents amb l’excés de fatiga.
  • Utilitzar filtres solars per evitar les cremades del sol, tant per la cara com el coll, el nas, les orelles i els llavis. Aplicar-lo sempre uns 30 minuts abans de l’exposició al sol.
  • No oblidar que la pista es comparteix amb altres esquiadors. Cal no molestar i sobretot estar pendents en tot moment del que passa al nostre voltant.

Demana consell al teu entrenador personal i visita al teu metge abans d’iniciar la temporada d’esquí i així evitarà possibles molèsties i lesions. Després només tocarà gaudir de la temporada!

Unitat de traumatologia de Vithas Salut.

Possiblement també t'agradarà

3 idees per regalar aquest nadal

Deixa un comentari