16
Sep
2015
1
Portes Obertes trèvol 2014-11

Alimentació saludable, què és i què hem de menjar?

Fa temps i més d’un cop heu escoltat, llegit i vist anunciades aquestes dues paraules juntes: Alimentació saludable. I què és el que us heu imaginat al respecte?

Menjar sa, menjar bé, natural, més verdura, més fruita, menys greixos, menys menjar preparat… la clau és menjar per sentir-se i estar bé, que equival a cuidar la salut i fins i tot podríem afegir avui dia, fer-se’n responsable.

Què és una alimentació saludable?

Segons la OMS (Organització Mundial de la Salut) millorar la nutrició pot ser un factor determinant per reduir la malaltia. Però cal millorar la nutrició promocionant la salut pública amb propostes que reflecteixin l’evidència científica de la relació alimentació i salut.

La definició ampliada de l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes seria:

“Una alimentación saludable es, aquella que permite alcanzar y mantener un funcionamiento óptimo del organismo, conservar o restablecer la salud, disminuir el riesgo de padecer enfermedades, asegurar la reproducción, la gestación y la lactancia, y que promueve un crecimiento y desarrollo óptimos. Debe ser satisfactoria, suficiente, completa, equilibrada, armónica, segura, adaptada, sostenible y asequible.

Aquesta definició resumeix el principis bàsics amb els que qualsevol  persona ha de poder confeccionar la pròpia dieta i mantenir-la al llarg de la seva vida adaptant-la a les diverses etapes de la vida (creixement, pubertat, embaràs, lactància, envelliment) i si cal a la malaltia que per qualsevol motiu esdevingui (diabetis, càncer, al·lèrgies, intoleràncies, obesitat…).

Salut i estres 2

Com és una alimentació saludable?

L’organisme necessita una sèrie de substàncies. Els aliments ens aporten aquestes substàncies, necessàries per viure, ja que no som autosuficients, per tant hem de menjar-les. L’organisme ja s’encarrega després, a partir del que mengem, de transformar els aliments en nutrients i fer-los servir per i quan calgui.

Per una persona sana tots els aliments són saludables, tots són bons i tots tenen propietats aprofitables. El que és important és saber posar cada aliment al lloc que li correspon dins de la dieta, amb moderació, mesura i equilibri per satisfer els propis gustos i necessitats.

15_09_16_nutricio_alimentacio_saludable_trevolblog_1

Quina és l’alimentació saludable?

Es cert que en alimentació, s’avança constantment, nous estudis i investigacions fan variar i revisar conceptes. No es pot categoritzar mai, en alimentació no es pot ser dogmàtic.

No hi ha una única forma d’alimentar-se que sigui la correcta per a tothom, perquè la diversitat de metabolismes fa que no hi hagi una dieta bona per a tothom igual. Però si que se’n pot trobar una de pròpia, perquè en principi tot és bo sempre que es mengi i s’assimili adequadament.

La nostra dieta bàsica és la mediterrània, avui considerada en el món científic una de les dietes més saludables. Basada en el consum de:

  • cereals integrals, verdures, hortalisses, fruita, oli d’oliva i llegums
  • peix, carn i ous amb moderació
  • derivats làctics com el iogurt i el formatge
  • poc consum de greixos

Es caracteritza a més, per tenir una gran variabilitat d’aliments, de preferència  frescos, de temporada, proximitat, poc processats i/o transformats, amb preparacions crues o coccions senzilles, realitzades a la pròpia cuina de casa i gaudits en companyia.

Aquesta base ens servirà per poder dissenyar una dieta equilibrada, és a dir, una alimentació saludable.

Dra. Antonieta Barahona, especialista en nutrició. 

Possiblement també t'agradarà

No sols els làctics contenen calci
Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP

Deixa un comentari