30
Jul
2015
1
Portes Obertes trèvol 2014-11

Com organitzar el teu entrenament: les divisions – Part I

Arriba el dilluns, comença una nova setmana, et disposes a iniciar el teu programa d’entrenament i una vegada més t’has quedat sense el banc per a fer l’exercici de Press de Banca que “matxaca“ el teu múscul pectoral sense contemplacions. Perquè està clar: tota persona assídua a les sales de fitness sap de sobres que “els dilluns es el dia de treballar el pit per excel·lència”. Faig notar la ironia en aquestes línies, i es que sembla que és una de les moltes regles no escrites i validades científicament per la “Organització Mundial de tots els setciències dels gimnasos” (en l’argot americà l’anomenen BRO-SCIENCE) Està bé, ja paro… 😀

Aquest fet sembla com una regla no escrita i que tothom segueix com si d’un dogma es tractés: “els dilluns toca pit”. I els dimarts esquena, i els divendres braços, ah! I les cames… bé, és que les cames cansen molt i em fan mal els genolls (ja se me’n torna a anar el tema). En realitat no hi ha divisions o maneres de distribuir el teu entrenament millor que d’altres. Com moltes qüestions a la vida, probablement la millor resposta és un: DEPÈN.

I ara pensareu, i de què depèn distribuir l’entrenament d’una manera o d’una altra?

Doncs primerament ens hem de parar a pensar quin és el nostre objectiu, i partir d’aquí escollir: els exercicis a executar, l’ordre dels mateixos, la intensitat a la que anem a entrenar, quant descans deixarem entre les sèries i la velocitat de les repeticions que composen aquestes sèries.

A mi m’agrada molt el plantejament que fa el Doctor en fisiologia de l’exercici Jim Stoppani a la segona edició de la seva publicació més exitosa “ENCYCLOPEDIA OF MUSCLE & STRENGTH”. Evidentment a aquesta persona no la consideraria un dels BRO-SCIENCE dels que parlàvem abans.

Escollir la divisió d’entrenament que millor s’adapti al nostre objectiu depèn del següents factors:

15_07_29_entrenament_trevolblog_1

La majoria de les persones que entrenen amb peses situen el seu entrenament dins els 5 dies laborals de la setmana donat que la rutina de la majoria dels mortals (vida laboral, acadèmica, activitats d’oci, espectacles) es divideix en setmanes de dilluns a diumenge, però no existeix cap necessitat més enllà d’aquesta conveniència que la nostra organització social ens imposa (casos a part són els esportistes professionals que poden adaptar les seves jornades segons les seves necessitats de descans. Que aixequin la mà tots aquells a qui els agradaria ser un d’aquests privilegiats!).

A continuació et mostrem els tipus de divisions d’entrenament que has de seguir (si el teu objectiu es augmentar la massa muscular) segons la quantitat d’experiència que tinguis amb l’entrenament de força ben planificat i estructurat, tenint en compte les variables esmentades (exercicis, ordre, intensitat, descans entre les sèries i la velocitat de les repeticions).

15_07_29_entrenament_trevolblog_2

Al proper post explicarem totes aquestes divisions d’entrenament i com organitzar-les durant la setmana. Però sobretot, si tens qualsevol pregunta o necessites ajuda, no dubtis en deixar el teu comentari i t’ajudarem!

Vicente Beltrán, responsable de Fitness i Entrenament Personal de Trèvol Lleida

Doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport

Possiblement també t'agradarà

És útil variar els exercicis de l’entrenament per guanyar força i massa muscular?
amilemntacio després de festes
Com ens alimentem després de festes?
Treu-li un recolzament al teu entrenament
Espaguetis de Remolatxa

Deixa un comentari