8
Jul
2015
2
Portes Obertes trèvol 2014-11

Com alimentar els nens/es durant les vacances.

En temps de vacances, on els dies són més llargs, fa calor, acostumem a estar més fora de casa… és fàcil descuidar l’alimentació. Però encara que els horaris no siguin els mateixos cal que es compleixi amb tots els àpats i es mantingui una dieta saludable. La temperatura del nostre entorn és més alta, això genera que tinguem més calor, que la gana disminueixi i que la set augmenti. Ens venen de gust menjars que no ens suposin estar molta estona a la cuina.

Els canvis relacionats amb el que mengem afecten tan als adults com als més petits. En aquesta època els nens solen estar més hores a l’aire lliure i estan exposats contínuament a les radiacions solars.  És per això que és molt important no tan sols protegir-los per fora amb la roba o la crema solar, sinó també per dins, hidratant-los i proporcionant-los-hi una alimentació saludable i fresca que contingui tots els nutrients que necessiten.

Per què és tan important l’aigua?

En aquesta època de l’any fa molta calor, perdem molts líquids a diferència d’altres estacions de l’any. És necessari que els nens/es s’hidratin correctament amb aigua, la beguda principal tant en els àpats com entre hores. Cal evitar sucs de fruita comercials o begudes refrescants ja que aquests són una font de colorants i sucre, i no proporcionen l’hidratació que aporta l’aigua.

15_07_08_nutricio nens_trevolblog_2

Quins aliments no poden faltar a l’estiu en els nens/es?

 • Verdures i hortalisses:
  • Tomàquets, ceba i cogombre:  es poden preparar en forma de gaspatxo o bé menjar-les soles.
  • Carabassó, albergínies o carabassa.

Amb les verdures i hortalisses de l’estació es pot provar de fer cremes fredes.

 • Fruites de temporada:
  • Meló: Ric en aigua, potassi, vitamines A, B, i C. Com a postres, refrigeri o berenar.
  • Síndria: Rica en aigua, un 95%. És dolça i atractiva pels més petits
  • Préssec: Ric en aigua i dolç però amb una mica d’acidesa.
  • Cireres: Són riques en vitamina A, B i C. Amb un sabor molt peculiar dolç i àcid a la vegada.

Totes les fruites d’estiu destaquen pel seu alt contingut en aigua. Per tal de que als nens/es els hi vinguin més de gust podem provar de tallar-les a trossos, fer macedònia amb suc o banyar-les amb llet o iogurt.

15_07_08_nutricio nens_trevolblog_3

 • Llet i Iogurts.
  • Iogurts: poden ser naturals o de sabors. Es poden prendre frescs per postres o berenar, però mai han de substituir a la fruita. Podem provar de batre un iogurt natural i posar-hi fruita.
 • Gelats i sorbets.
  • Sobretot han de ser casolans.

Es poden provar combinacions de fruites, llet i/o iogurts diferents pels gelats, i combinacions diverses de fruita i sucs pels sorbets per tal de que siguin altament atractius pels nens i a la vegada nutritius.

 • Sucs, batuts i liquats.
  • De la mateixa manera que els gelats i els sorbets, cal que siguin casolans.

Es pot jugar amb diferents combinacions. Es preparen en un moment, són dolços i molt gustosos. Cal que es consumeixin just després de ser elaborats ja que així no perden el seu contingut en vitamines i minerals. A més a més, d’aquesta manera s’aprofiten tots els beneficis de les fruites crues.

15_07_08_nutricio nens_trevolblog_4

Què cal moderar o evitar?

 • Cal moderar el consum de snacks o tapes com les patates xips, menjars preparats precuinats… tan típics a l’estiu, ja que són aliments poc saludables, amb alt contingut en greixos, en sal i molts additius, que no aporten beneficis i encara menys als més petits.

A continuació us donem 6 consells bàsics que cal que es tingueu presents per tal de que l’estiu no s’interposi en l’alimentació dels més petits de la casa.

 1. Fer entre 3 i 5 àpats al dia: esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar.
 2. Aprofitar les verdures i les hortalisses de l’estació.
 3. Respectar els horaris dels àpats.
 4. Començar el dia amb un bon esmorzar: llet, cereals, sucs o peces de fruita
 5. Evitar els fregits. Substituint-los per aliments a la planxa o bé guisats.
 6. Respectar el temps de digestió. En relació a posar-se a la piscina o al mar, cal esperar al menys una hora i mitja o dues.

Així doncs, les vacances no han de suposar un descontrol en l’alimentació, sinó que solament s’ha de tenir present una sèrie de factors i canvis per tal de que la nutrició dels més petits continuï sent l’adequada!

Dra. Antonieta Barahona, especialista en nutrició. 

__________________________________________

Cómo alimentar a los niños durante las vacaciones.

En vacaciones, los días son más largos, el calor, el estar fuera de casa… hace que la alimentación se descuide más. Aunque los horarios no sean los mismos hace falta cumplir con todas las comidas del día, además de mantener una dieta saludable.

La temperatura de nuestro entorno es muy alta, esto genera que tengamos más calor, que el hambre disminuya y la sed aumente. Nos apetecen comidas que no nos supongan estar mucho tiempo en la cocina.

Los cambios relacionados con lo que comemos afectan tanto en los adultos como en los más pequeños. En esta época los niños suelen estar más tiempo en la calle y están expuestos de forma continua a las radiaciones solares. Es por eso, que es muy importante no proteger a los niños solamente por fuera con ropa o crema solar, sino que también es esencial hidratarlos y proporcionarles una alimentación saludable y fresca que contenga todos los nutrientes que necesiten.

¿Por qué es tan importante el agua?

En esta época del año hace mucho calor, perdemos muchos líquidos a diferencia  de otras estaciones del año. Es por eso que hace falta que los niños se hidraten correctamente con agua, la bebida principal de todas las comidas. Hace falta evitar zumos de fruta comerciales o bebidas refrescantes porque son una fuente de colorantes y azúcar, y no proporcionan la hidratación que aporta el agua.

¿Qué alimentos no pueden faltar al verano en los niños?

 • Verduras y hortalizas.
  • Tomate, cebolla y pepino: se pueden preparar en forma de gazpacho o bien comerlas solas.
  • Calabacín, berenjena y calabaza.

Con las verduras y hortalizas de la estación se puede probar de hacer cremas frías.

 • Frutas de temporada.
  • Melón: Rico en agua, potasio, y vitaminas A, B, y C. Como postres, refrigerio o merienda.
  • Sandía: Rica en agua, un 95%. Es dulce y atractiva para los más pequeños.
  • Melocotón: Rico en agua y dulce con un poco de acidez.
  • Cerezas: Ricas en vitamina A, B y C. Con un sabor muy peculiar dulce y ácido a la vez.

Todas las frutas de verano destacan por su alto contenido en agua. Para que a los niños les apetezcan más podemos probar de cortarlas a trozos, hacer macedonia con zumo o bañándolas con leche o yogur.

 • Leche o yogur.
  • Yogur: poden ser natural o de sabor. Se pueden tomar fríos para postre o merienda, pero nunca se sustituye por fruta. Podemos probar de batir un yogur natural y poner frutas.
 • Helados y sorbetes.
  • Sobre todo casero.

Se pueden probar combinaciones de frutas, leche y/o yogur diferentes para helados, y combinaciones distintas de fruta, leche y/o yogur distinto para los helados, y combinaciones diversas de fruta y zumos para sorbetes para que sean altamente atractivos para niños y a la vez nutritivos.

 • Zumos, batidos y licuados.
  • De la misma  manera que los helados y sorbetes, serán caseros.

Se puede jugar con distintas combinaciones. Se preparan en un momento, son dulces y con mucho gusto. Hace falta que se consuman justo después de estar elaborados para preservar el contenido en vitaminas y minerales. Además de esta forma se aprovechan todos los beneficios de las frutas crudas.

¿Qué hace falta moderar o evitar?

 • El consumo de snacks o tapas como las patatas chips, comidas preparadas, precocinados… son alimentos poco saludables, con mucha grasa, sal y aditivos que no proporcionan beneficios y aún menos en los más pequeños.

A continuación os damos 6 consejos básicos que hace falta tener en cuenta para que el verano no se interponga en la alimentación de los más pequeños.

 1. Hacer entre 3 y 5 comidas al día.
 2. Aprovechar las verduras y las hortalizas de la temporada.
 3. Respetar los horarios de las comidas.
 4. Empezar el día con un buen desayuno: leche, cereales, zumos o piezas de fruta.
 5. Evitar los fritos. Sustituyendo por alimentos a la plancha o guisado.
 6. Respetar el tiempo de digestión. Teniendo en cuenta el momento de ponerse en la piscina o en el mar, esperando al menos una hora y media o dos.

Así pues, las vacaciones no tienen que suponer un descontrol en la alimentación, sino que simplemente se deben tener presente algunos factores y cambios para que la nutrición de los más pequeños continúe siendo la adecuada.

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

Deixa un comentari