22
Abr
2015
2
Portes Obertes trèvol 2014-11

Estira’t! La importància dels estiraments en el nostre dia a dia.

De bon matí i, encara amb les lleganyes, el cos ja et demana que l’estiris!! Fas un gran badall i sense pensar-ho allargues els braços, obres les mans, inclines el tronc… Et sents com rovellat, les articulacions xiriguen, però sembla que aconsegueixes posar-ho tot al seu lloc. Dutxa, esmorzar i a començar la jornada! Avui et sents enèrgic!! Et poses les sabates i… t’has d’assentar? Res, res, petites molèsties a l’esquena…

Puges a la bici i cap a la feina. La lligues al fanal com cada dia i… ostres!! Ara sí que has notat quelcom estrany, sembla que t’has quedat enganxat! 

Després de 7 hores davant de l’ordinador notes que et costa moure el coll i et ve mal de cap. Tenies pensat anar a entrenar, però sembla que el cos et demana un canvi: Has pensat que potser et convé millorar la flexibilitat?? Fas regularment estiraments??

Estiraments. De què parlem?

Són exercicis destinats a mantenir o augmentar el rang de moviment articular i la flexibilitat dels teixits del cos.

La flexibilitat es considera una de les capacitats físiques bàsiques. En la infància, el més normal és que tots haguem estat molt flexibles. Es diu que els nens són “de goma” i  és que, durant les fases de creixement, tothom és capaç de doblegar-se sense dolors ni molèsties. Però, a l’inici de la pubertat, aquesta capacitat comença a decréixer. Si no practiquem alguna disciplina esportiva en la qual es realitzin estiraments o fem exercicis específics per afavorir la mobilitat, cada dia que passa augmenta la rigidesa general de tot el cos.

Així doncs, tots hauríem de fer estiraments.

Com fem els estiraments?

Hi ha moltes maneres d’estirar i moltes posicions. El més important de cada exercici és realitzar-lo estant atents al nostre cos, mirant de percebre com la musculatura es relaxa i com disminueix aquell excés de tensió inicial.

15_04_22_estira_blogtrevol_2

Seria ideal mantenir cada posició uns 20-30 segons i realitzar respiracions profundes per a reduir progressivament la tensió de les estructures. Millorar la flexibilitat requereix temps, però com a mínim, hem de mirar de no perdre el que tenim, evitant que el cos es desequilibri.

No cal que arribem amb el nas al genoll o amb el peu a l’orella!! Cadascú és diferent, hem de considerar que quan ens costa mantenir segons quina posició és perquè segurament els músculs d’aquella zona estan escurçats i les articulacions comprimides.

Si una part del cos està rígida i poc flexible s’han de sobrecarregar d’altres zones per tal de vèncer les restriccions. Per tant, tot costa més de moure. Patir rampes i contractures molt sovint no hauria de ser el normal. Sentir-se com un tronc no és massa agradable i tothom sap que hauria d’estirar, però el més comú és que ningú hi dediqui el temps mínim necessari.

Potser per mandra? O perquè no aprima? O perquè no augmenta la resistència aeròbica? Doncs si us quedeu enganxats de l’esquena per falta de flexibilitat, no podreu entrenar com de costum, ni anar a ballar Zumba o jugar el torneig de pàdel… i, a més, menjareu dolços per passar les penes… Tot va en contra!!

15_04_22_estira_blogtrevol_3

Ara, les solucions:

  1. Coneixes les classes d’estiraments a la sala de fitness? Només són 15 minuts, però efectius (també veureu a l’horari alguna classe de 30 minuts a la sala groga). 
  2. Una altra opció és incloure en el teu pla d’entrenament setmanal alguna classe tipus: Esquena Sana, Pilates, Ioga, Bodybalance. Prova-les i tria la que més s’ajusti als teus horaris i objectius; en totes hi ha inclosos estiraments de diversos tipus.15_04_22_estira_blogtrevol_4
  3. Aprofita les espatlleres i l’aparell específic d’estiraments de la sala de fitness, i  habitua’t a realitzar-los sempre abans d’anar al vestuari (si us plau, no més excuses com: és que jo estiro a la dutxa!). Demana consell al tècnic sempre que ho necessitis.
  4. Si vas a fer una sauna o vas al jacuzzi, pots aprofitar per estirar, la calor afavorirà la relaxació muscular.
  5. El servei d’entrenament personal s’adapta a tu al 100%. Si no et convencen les altres opcions, no dubtis en invertir en salut, i posa’t en contacte amb un entrenador per valorar la millor manera d’assolir els teus objectius.

Dóna’t llibertat de moviment, sense limitacions! Cuida’t, el teu cos és per a tota la vida.

Clara Bergé, Tècnic en fitness i Activitats Dirigides.

Graduada en Fisioteràpia.

________________________________________________________

Estírate! La importancia de los estiramientos en nuestro día a día.

A primera hora y, aún con las legañas “puestas”, ¡el cuerpo ya te pide que lo estires!! Sobreviene un gran bostezo y, sin pensarlo, alargas los brazos, abres las manos, inclinas el tronco… Te sientes como oxidado, las articulaciones chirrían, pero parece que consigues ponerlo todo en su lugar.

Ducha, desayuno y ¡a empezar la jornada! ¡Hoy te sientes con mucha energía!! Te pones los zapatos y… ¿necesitas sentarte? No es nada…solo pequeñas molestias en la espalda.

Subes a la bici y hacia el trabajo. La atas a la farola como cada día y… ¡¡vaya!! Ahora sí que has notado algo extraño, ¡parece que te has quedado enganchado!

Después de 7 horas delante del ordenador notas que te cuesta mover el cuello y sientes dolor de cabeza. Tenías pensado ir a entrenar, pero parece que el cuerpo te pide un cambio: ¿Has pensado que quizás te conviene mejorar la flexibilidad? ¿Realizas regularmente estiramientos ??

Estiramientos. ¿De qué hablamos?

Son ejercicios destinados a mantener o aumentar el rango de movimiento articular y la flexibilidad de los tejidos del cuerpo.

La flexibilidad se considera una de las capacidades físicas básicas. En la infancia, lo normal es que todos hayamos sido muy flexibles. Se dice que los niños son “de goma” y es que, durante las fases de crecimiento, todo el mundo es capaz de doblarse sin sentir dolores ni molestias. Pero, al inicio de la pubertad, esta capacidad comienza a decrecer. Si no practicamos alguna disciplina deportiva en la que se realicen estiramientos o hacemos ejercicios específicos para favorecer la movilidad, cada día que pasa aumenta la rigidez general de todo el cuerpo.

Así pues, todos deberíamos hacer estiramientos.

¿Cómo hacemos los estiramientos?

Hay muchas maneras de estirar y muchas posiciones. Lo más importante de cada ejercicio es realizarlo estando atentos a nuestro cuerpo, tratando de percibir como la musculatura se relaja y como disminuye aquel exceso de tensión inicial.

Sería ideal mantener cada posición unos 20-30 segundos y realizar respiraciones profundas para reducir progresivamente la tensión de las estructuras. Mejorar la flexibilidad requiere tiempo, pero como mínimo, debemos tratar de no perder lo que tenemos, evitando que el cuerpo se desequilibre.

¡No es necesario que lleguemos con la nariz hasta la rodilla o con el pie hasta la oreja!! Cada uno es diferente, debemos considerar que cuando nos cuesta mantener según que posición es porque seguramente los músculos de esa zona están acortados y las articulaciones comprimidas.

Si una parte del cuerpo está rígida y poco flexible se produce la sobrecarga de otras zonas para vencer las restricciones. Por tanto, todo cuesta más de mover. Sufrir calambres y contracturas, muy a menudo, no debería ser lo normal. Sentirse como un tronco no es demasiado agradable y todo el mundo es consciente de que debería estirar, pero lo más común es que nadie le dedique el tiempo mínimo necesario.

¿Quizás sea por pereza?? ¿O tal vez porque no adelgaza? ¿O porque no aumenta la resistencia aeróbica? Pues si os quedáis enganchados de la espalda por falta de flexibilidad, no podréis entrenar como de costumbre, ni ir a bailar Zumba o jugar el torneo de pádel … y, además, comeréis dulces para pasar las penas … ¡Todo va en contra!!

Ahora, las soluciones:

1. ¿Conoces las clases de estiramientos en la sala de fitness? Solo son 15 minutos, pero efectivos (también veréis en el horario alguna clase de 30 minutos en la sala amarilla).

2. Otra opción es incluir en tu plan de entrenamiento semanal alguna clase tipo: Espalda Sana, Pilates, Yoga, Bodybalance. Pruébalas y elige la que más se ajuste a tus horarios y objetivos; en todas están incluidos estiramientos de diversos tipos.

3. Aprovecha las espalderas y el aparato específico de estiramientos de la sala de fitness, y acostúmbrate a realizarlos siempre antes de ir al vestuario (por favor, no más excusas tipo: ¡es que yo estiro la ducha!). Pide consejo al técnico siempre que lo necesites.

4. Si vas a entrar en la sauna o en el jacuzzi, puedes aprovechar para estirar allí, el calor favorecerá la relajación muscular.

5. El servicio de entrenamiento personal se adapta a ti al 100%. Si no te convencen las otras opciones, no dudes en invertir en salud, y contacta con un entrenador para valorar la mejor manera de lograr tus objetivos.

¡Date libertad de movimiento, sin limitaciones! Cuídate, tu cuerpo es para toda la vida.

Clara Bergé, Técnico en fitness y Actividades Dirigidas.

Graduada en Fisioterapia.

Possiblement també t'agradarà

És útil variar els exercicis de l’entrenament per guanyar força i massa muscular?
amilemntacio després de festes
Com ens alimentem després de festes?
Treu-li un recolzament al teu entrenament
Espaguetis de Remolatxa

Deixa un comentari