12
Nov
2014
2
Portes Obertes trèvol 2014-11

El Triatló, tres disciplines i un repte que enganxa.

El triatló és un esport que està molt de moda últimament. Però què és exactament? Com s’entrena?  Quins són els seus beneficis? I els seus inconvenients? És un entrenament saludable?

Què és?

El triatló és un esport jove que combina les tres disciplines principals de la resistència: la natació, el ciclisme i la carrera a peu. Està considerat com una de les modalitats competitives més exigent del panorama actual, ja que és preparen tres modalitats durant la temporada.

Com hem mencionat la prova té 3 sectors; la natació, el ciclisme i la carrera a peu. També s’han de tenir en compte les transicions, ja que és un segment de la prova on els triatletes poden perdre una cursa en el cas que no siguin hàbils i metòdics. La transició consisteix en realitzar el canvi d’una disciplina a una altra.

Distàncies homologades:

 • Sprint = 750 metres de natació + 20 km de ciclisme + 5 km carrera a peu.
 • Olímpic = 1500 metres de natació + 40 km de ciclisme + 10 km carrera a peu.
 • Mitja distància = 3000 metres de natació + 80 km de ciclisme + 20 km carrera a peu.
 • Ironman = 3.800 metres de natació + 180 km de ciclisme + 42.195 metres carrera a peu.

Modalitats competitives.

 • Triatló (l’original): natació + ciclisme de carretera + carrera a peu.
 • Triatló de muntanya: natació + ciclisme de BTT + carrera a peu.
 • Triatló d’ hivern: carrera a peu + ciclisme + esquí de fons.

Avantatges:

 • El principal avantatge del triatló és la gran varietat dels entrenaments. Al tenir que rendir en les tres disciplines no tindràs gaire temps d’avorrir-te. Passaràs de l’ambient calmat de la piscina on podràs concentrar-te en les teves braçades sense que ningú et molesti sota de l’aigua al rodatge en bicicleta del cap de setmana amb l’’entrenament amb el que compartiràs les teves experiències.
 • El triatló es una modalitat esportiva que sol·licita tant las extremitats superiors (EESS) com les extremitats inferiors (EEII). A la natació predomina l’ús de les EESS i a la bici i la carrera a peu predomina l’ús de les EEII.
 • Al tractar-se d’una modalitat de fons, principalment es millora la resistència cardiovascular i es consumeix una gran quantitat de calories degut a la gran quantitat de musculatura implicada a las tres disciplines.

DCIM100GOPRO

Inconvenients o punts a tenir en compte:

 • Es desenvolupa molt la resistència però es deixa bastant de banda la capacitat de la força, pel que l’entrenament d’aquesta capacitat serà el complement ideal per augmentar el teu rendiment al triatló i evitar las lesions derivades. A més sempre tenim que recordar que el treball de la força permet mantenir elevat el consum de calories del cos en estat de repòs (metabolisme basal).
 • Es necessita bastant de temps per a entrenar. Si t’estàs iniciant et recomanem que avaluïs quins són els teus punts febles i els prioritzis quan vagis a entrenar, aquestes debilitats seran les que et resultarà millorar més fàcilment.
 • Conjugar les 3 disciplines. A l’hora d’entrenar has de tindre una bona organització per a no descuidar cap de les disciplines del triatló ja que de poc et servirà ser un dofí a l’aigua si després pràcticament no pots córrer una vegada has deixat la bici a l’última transició.
 • S’ha d’invertir en material per a las tres disciplines. Per a practicar el triatló no fa falta tindre el material més nou del mercat però sempre necessitaràs unes bambes que aguantin kilòmetres als tus peus, una bici per a poder sortir a rodar i un banyador per a poder lliscar com un peix sota l’aigua.

Els complements ideals:

 • Les activitats que millor complementen amb el triatló les trobem a la sala verda, com són el Pilates, el BodyBalance® i l’esquena sana.
 • Un bon programa de força que alterni períodes de millora de la força i de la resistència a la força seria l’ideal per a lliscar millor tant per l’aigua com a l’asfalt. I no tant buscar l’augment de la força basat en l’augment de massa muscular ja que això et farà arrossegar un excés de massa corporal poc útil.

Triatlo trevol tv

Prepara’t a Trèvol:

Disposem d’una secció d’entrenament de Triatló per a la distància de sprint que fa petits els inconvenients i ressalta les avantatges d’aquesta disciplina. El grup d’entrenament ens ajuntem els dimarts i els dijous de 20:30 a 21:45.  Si estàs interessat pots trobar més informació aquí o a la recepció de Trèvol.

El triatlón es un deporte que está muy de moda últimamente. Pero ¿qué es exactamente? ¿Como se entrena? ¿Cuales son sus beneficios? ¿Y sus inconvenientes? ¿Es un entreno saludable?

Guifré Ciurana, Entrenador Personal de Trèvol Lleida

Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, Maestria d’Atletisme.

_________________________________________________________________

¿Qué es?

El triatlón es un deporte joven que combina las tres disciplinas de resistencia: la natación, el ciclismo y la carrera a pie. Está considerado como una de las modalidades competitivas más exigentes del panorama actual, ya que se preparan tres modalidades durante la temporada.

Como hemos comentado, la prueba tiene tres sectores: la natación, el ciclismo y la carrera a pie. Pero también se debe de tener en cuenta las transiciones, ya que es un segmento de la prueba donde los triatletas pueden perder una carrera en el caso de que no sean hábiles y metódicos. La transición consiste en realizar el cambio de una disciplina a otra.

Distancias homologadas.

 • Sprint = 750 m de natación + 20 km de ciclismo + 5 km de carrera a pie.
 • Olímpico = 1.500 m de natación + 40 km de ciclismo + 10 km  de carrera a pie.
 • Media distancia = 3.000 m de natación + 80 km de ciclismo + 20 km  de carrera a pie.
 • Ironman = 3.800 m de natación + 180 km de ciclismo + 42,192 km  de carrera a pie.

Modalidades competitivas.

 • Triatlón (el original): natación + ciclismo de carretera + carrera a pie.
 • Triatlón de montaña: natación + ciclismo de BTT + carrera a pie.
 • Triatlón de invierno: carrera a pie + ciclismo + esquí de fondo.

Ventajas:

 • La principal ventaja del triatlón es la gran variedad de los entrenamientos. Al tener que rendir en las tres disciplinas apenas tendrás tiempo de aburrirte. Pasarás del ambiente calmado de la piscina en la que podrás concentrarte en tus brazadas sin que nadie te moleste bajo del agua; al rodaje en bici del fin de semana con el grupo de entrenamiento con los que podrás compartir tus experiencias.
 • El triatlón es una modalidad deportiva que solicita tanto las extremidades superiores (EESS) como las extremidades inferiores (EEII). Con la natación predomina el uso de las EESS y con la bici y la carrera a pie predomina el uso de las EEII.
 • Al tratarse de una modalidad de fondo, principalmente se mejora la resistencia cardiovascular y se consume una gran cantidad de calorías debido a la gran cantidad de musculatura implicada en las tres disciplinas.

Inconvenientes o puntos a tener en cuenta:

 • Se desarrolla mucho la resistencia pero se deja bastante de lado la capacidad de la fuerza, por lo que el entrenamiento de esta capacidad será el complemento ideal para aumentar tu rendimiento en el triatlón y evitar las lesiones derivadas. Además siempre tenemos que recordar que el trabajo de la fuerza permite mantener elevado el consumo de calorías de cuerpo en estado de reposo (metabolismo basal).
 • Se necesita bastante tiempo para entrenar. Si te estás iniciando te recomendamos que evalúes cuáles son tus puntos más débiles y los priorices cuando vayas a entrenar, esas debilidades serán las que te resultará más fácil de mejorar.
 • Conjugar las 3 disciplinas. A la hora de entrenar debes tener una buena organización para no descuidar ninguna de las disciplinas del triatlón ya que de poco te servirá ser un delfín en el agua si luego apenas puedes correr una vez has dejado la bici en la última transición.
 • Se tiene que invertir en material para las tres disciplinas. Para practicar el triatlón no hace falta tener el material más novedoso del mercado pero siempre necesitarás unas zapatillas que aguanten kilómetros en tus pies, una bici para poder salir a rodar y un bañador para poder deslizarte como pez en el agua.

Los complementos ideales:

 • Las actividades que mejor complementan con el triatlón las encontramos en la sala verde, como son el Pilates, el BodyBalance® y la “esquena sana”.
 • Un buen programa de fuerza que alterne periodos de mejora de la fuerza y de la resistencia a la fuerza sería lo ideal para desplazarte mejor tanto por el agua como en el asfalto. Y no tanto buscar el aumento de fuerza basado en el aumento de masa muscular ya que esto te hará arrastrar un exceso de masa corporal poco útil.

Prepárate en Trèvol:

Disponemos de una sección de entrenamiento de triatlón para la distancia de sprint que hace pequeños los inconvenientes y resalta las ventajas de esta disciplina. El grupo de entrenamiento nos juntamos los martes y los jueves de 20:30 a 21:45. Si estás interesado puedes encontrar más información aquí o en la recepción de Trèvol.

Guifré Ciurana, Entrenador Personal de Trèvol Lleida

Licenciado en Ciencias de la Actividad Física y del Deporte, Maestría de Atletismo

Possiblement també t'agradarà

amilemntacio després de festes
Com ens alimentem després de festes?
Espaguetis de Remolatxa
Picar (activitat física) entre hores és bo
Weekend Warriors; Els “guerrers del cap de setmana”

Deixa un comentari