22
Oct
2014
1
Portes Obertes trèvol 2014-11

Què són les varius? Com es formen i com tractar-les.

Les varius són una malaltia que afecta a les venes augmentant-les de volum i produint una deformació. Aquesta dolència altera i lesiona la paret del vas fent-li perdre l’elasticitat i atrofiant les vàlvules. La vena augmenta de volum perquè s’eixampla i s’allarga produint flexuositats en forma de serp que ocasionen els visibles paquets varicosos a les extremitats inferiors.

Aquesta malaltia apareix aproximadament en el 60% de la població adulta, amb major afectació en dones.

Varius_Vithas_bloc

Com es produeixen?

La sang que arriba a les cames ha de retornar al cor vencent a la gravetat i això s’aconsegueix per diferents mecanismes: la mateixa pressió de la sang, les vàlvules que tenen les venes que impedeixen que la sang torni enrere, la respiració i l’efecte de bomba que té  la contracció muscular de les cames.
Quan aquests mecanismes fallen, les venes acumulen sang i es dilaten, apareixen les temudes varius, que no son més que el símptoma primer de la insuficiència venosa crònica.

Varius_grafic_Vithas_bloc

Què produeix aquesta insuficiència venosa?

Hi ha diverses causes que afavoreixen l’aparició de varius. La principal és l’existència d’un hàbit constitucional hereditari com ho demostra el fet que en el 50% dels casos de persones que pateixen varius troben antecedents familiars. Una altra causa desencadenant de varius són els oficis que obliguen a estar moltes hores drets (dependents, perruquers…). L’embaràs és una altra causa important i es deu més a l’alteració hormonal que modifica la paret de les venes que no pas a l’ocupació pèlvica. Els processos que produeixen compressió en el baix ventre com l’estrenyiment, inflamacions genitals, etc. dificulten el retorn venós i, per tant, afavoreixen l’aparició de varius amb les complicacions que es deriven com la tromboflebitis i el perill d’embolisme pulmonar.

Quina és la simptomatologia?

Comença sent un problema estètic, les teranyines de venes de color violaci, que poden evolucionar més endavant a venes dilatades (varius). Per altra banda hi pot haver persones que presentin cames cansades, dolor, inflamació i que millorin aixecant les cames o posant-se aigua freda i que empitjorin amb la calor i estant de peu. No sempre apareixen les varius.

Com es diagnostica?

Avui en dia, mitjançant la realització d’una senzilla prova indolora (ecografia doppler), s’aconsegueix diagnosticar la causa que han provocat les varius, per posteriorment poder tractar específicament aquest problema.

Com es tracta?

Hi ha dos tipus de tractament, el mèdic i el quirúrgic.

El tractament mèdic consisteix en mesures preventives (evitar sobrepès, caminar, mesures posturals…), portar mitges elàstiques de compressió i prendre medicació a l’estiu.

El tractament quirúrgic que es realitza quan les varius produeixen clínica, quan són molt grosses o quan han hagut complicacions.

Aquest tractament quirúrgic consisteix en microespuma i/o làser percutani quan les varius son petites, i quan son més grosses s’han de treure mitjançant cirurgia o utilitzant tècniques més modernes com el endolàser o la radiofreqüència.

Recordeu de visitar el vostre metge especialista en cas de dubte.

Dr. Esteban Hernández Osma, Angiòleg i cirurgià vascular de Vithas Salut

_________________________________________

¿Qué son las varices? Cómo se forman y cómo tratarlas.

¿Qué son las varices?

Las varices son una enfermedad que afecta a las venas aumentándolas de volumen y produciendo una deformación. Esta dolencia altera y lesiona la pared del vaso haciéndole perder la elasticidad y aprovechando las válvulas. La vena aumenta de volumen porque se ensancha y alarga produciendo flexuosidades en forma de serpiente que ocasionan los visibles paquetes variciosos en las extremidades inferiores.

Esta enfermedad aparece aproximadamente en el 60% de la población adulta, con mayor afectación en mujeres.

¿Cómo se producen?

La sangre que llega a las piernas tiene que retornar al corazón venciendo a la gravedad y eso se consigue por diferentes mecanismos: la misma presión de la sangre, las válvulas que tienen las venas que impiden que la sangre vuelva atrás, la respiración y el efecto de bomba que tiene la contracción muscular de las piernas.
Cuando estos mecanismos fallan, las venas acumulan sangre y se dilatan, aparecen las temidas varices, que no son más que el primer síntoma de la insuficiencia venosa crónica.

¿Qué produce esta insuficiencia venosa?

Hay diferentes causas que favorecen la aparición de varices. La principal es la existencia de un hábito constitucional hereditario como lo demuestra el hecho que en el 50% de los casos de persona que padecen varices se encuentran antecedentes familiares. Otra causa desencadenante de varices son los oficios que obligan a estar muchas hora de pie (dependientes, peluqueros…). El embarazo es otra causa importante y se debe  más a la alteración hormonal que modifica la pared de las venas que no a la ocupación pélvica. Los procesos que producen compresión en el bajo vientre como el estreñimiento, inflamaciones genitales, etc. dificultan el retorno venoso y, por lo tanto, favorecen la aparición de varices con las complicaciones que se derivan como la tromboflebitis y el peligro de embolismo pulmonar.

¿Cuál es la sintomatología?

Empieza siendo un problema estético, las telarañas de venas color violáceo, que pueden evolucionar más adelante a venas dilatadas (varices). Por otra parte pueden haber personas que presenten piernas cansadas, dolor, inflamación y que mejoren levantando las piernas o poniéndose en agua fría y que empeoren con el calor y estando de pie. No siempre aparecen las varices.

¿Cómo se diagnostica?

Hoy en día, mediante la realización de una sencilla prueba indolora (ecografía doppler),  se consigue diagnosticar la causa que han provocado las varices, para posteriormente  poder tratar específicamente este problema.

¿Cómo se trata?

Hay dos tipos de tratamiento, el médico y el quirúrgico.

El tratamiento médico consiste en medidas preventivas (evitar sobrepeso, caminar, medidas posturales…), llevar medias elásticas de compresión y tomar medicación en verano.

El tratamiento quirúrgico que se realiza cuando las varices producen clínica, cuando son muy dolorosas o cuando han habido complicaciones. Este tratamiento quirúrgico consiste en microespuma i/o láser percutáneo cuando las varices son pequeñas, y cuando son más grandes se tienen que sacar mediante cirugía o utilizando técnicas más modernas con el endoláser o la radiofrecuencia.

Recordad visitar vuestro médico especialista en caso de duda.

Dr. Esteban Hernández Osma, Angiólogo y cirujano vascular de Vithas Salut

Possiblement també t'agradarà

Carabassó farcit amb verdures i carn picada
Com afecta l’activitat física i l’entrenament al desig sexual?
que són els fodmap
Dieta FODMAP
Cuscús de verdures

2 Respostes

 1. pere

  Què en penseu de la tècnica TRAP per al tractament de la malaltia? Diuen que les varius son un síntoma de la enfermetat, pero no la enfermetat en sí. Llavors no son partidaris d’eliminar cap vena ni esclerosar-les, sinó que les reparen amb un líquid i la vena cobra la seva elasticitat i funció.

  1. Hola Pere, moltes gràcies pel teu comentari.
   Et deixem la resposta que ens ha fet arribar el Dr. Hernández Osma al respecte:
   La técnica T.R.A.P (fleboterapia tridimensional regenerativa ambulatoria) es una forma de escleroterapia «suave» y no obliterante que se extiende por toda la red de vasos sanguíneos superficiales y perforantes. Tiene como función producir una fibrosis de la vena sin llegar a obliterarla con lo que se consigue reducir la luz de la vena y fortalecer su pared. Sin embargo, esta técnica no permite el tratamiento de la gran mayoría de los pacientes con varices ya que estas varices son generadas por una insuficiencia a nivel de venas safenas interna o externa. Estaría indicado únicamente como tratamiento estético en pacientes con telangectasias, arañas vasculares o varices reticulares.

Deixa un comentari